Mnogi od nas svakodnevno požele živjeti zdravijim načinom života, no rijetki su oni koji zaista odoljevaju nezdravim grickalicama. Marija Cossi osnivačica je i autorica bloga Make it healthy koji je pokrenula u rujnu 2013. godine kako bi se potaknula promijeniti nezdrave životne navike, ali i inspirirati druge da žive zdravijim načinom života. 'Mislim da je to najbolja odluka koju sam ikad donijela', kaže za sebe aktivna fitnessica kojoj je zdravlje svakako na prvom mjestu. Kako bi uspješno zadovoljila svoje želje, a pritom održavala blog, krenula je s onim najvažnijim - prehranom. 'Domaća i jednostavna jela i slastice pripremljene od cjelovitih i svježih namirnica spadaju u moju omiljenu vrstu prehrane!' dodaje.

Tako je Marija pronašla pet namirnica kojima zamijenjuje nezdrave sastojke svojih omiljenih jela. Pet čudesnih zamjena su bademovo mlijeko, bademovo brašno, pire od jabuka, ghee maslac i tjestenina od pira. 'U moru biljnih mlijeka, prirodno bademovo mlijeko je ipak moje omiljeno. Koristim ga u zamjenu za kravlje mlijeko, koje naše tijelo često malo teže podnosi, zbog nemogućnosti probavljanja laktoze. Bademovo mlijeko najčešće koristim kod pripreme doručka u izradi svojih kašica, smoothie-a, pa čak i toplih napitaka', istaknula je Marija čiji će savjeti biti dostupni na DM-ovoj lending stranici, koja vrvi zdravim savjetima, ukusnim receptima, bezbolnim idejama koje olakšavaju život u ovo užurbano doba.

Većini je ghee maslac nepoznanica, no blogerica je objasnila sve što treba znati o njemu: 'Ghee maslac je mast životinjskog podrijetla, kravlji pročišćeni maslac, pogodan za osobe intolerantne na laktozu koji ima protuupalna svojstva. Koristim ga u zamjenu za običan kravlji maslac kod kuhanja, u malim količinama, daje poseban okus svakom jelu, otporan je na visoke temperature i čuva se na sobnoj temperaturi', objašnjava Marija i kaže kako je najbolje koristiti kod pripreme slanih jela, no isto tako kod pripreme prhkih kolačića jer daje posebnu teksturu i okus.

Za sve ljubitelje stare, dobre tjestenine blogerica također nudi zdravu opciju. 'Tjesteninu ne radim često, ali kada ju kuham onda najčešće koristim bezglutensku tjesteninu od kukuruznog/rižinog brašna, kojoj ipak treba malo više vremena kako bi se skuhala ili pak pirovu tjesteninu jer mi ne pada teško na želudac, manje ćete ju pojesti, sitna je, što mi se posebno sviđa i gotova je u 5 minuta jednom kada voda prokuha, što je idealno ako ste u žurbi, a želite pojesti nešto fino i hranjivo kod kuće', piše Marija u svojem novom postu koji se nalazi OVDJE.