Autor bloga Sweet Paul te istoimenog časopisa, Paul Lowe, počeo je kao stilist za hranu te izrađivao razne ukrase nakon što se sa 39 godina preselio iz rodnog Osla u New York. Danas je jedan od najutjecajnijih blogera i inspiracija mnogima, a njegovi recepti repliciraju se nebrojeno puta. Ideje crpi iz norveške tradicije, od bake Mormor i tetke Gunnvor. Baš kao i ovaj recept za ukiseljeni grašak o kojem kaže: “U istoj tekućini može se kiseliti razno povrće. Ne bojte se eksperimentirati!”
Ukiseljeni grašak šećerac
1 kg graška šećerca (u mahunama!)
3 šalice vode
4 žličice morske soli
3 žličice mješavine začina za kiseljenje (sjemenke gorušice, piment, sjemenke korijandra, klinčići, zdrobljeni štapić cimeta, mljeveni đumbir, razmrvljeni lovorov list, pahuljice čilija)
4 češnja češnjaka
4 grančice svježeg kopra
Operite mahune graška i otkinite im vrhove. Sol rastopite u vodi. Na dno staklenke posložite začine i kopar, a na to grašak u mahunama. Prelijte tekućinom. Od plastične vrećice ispunjene vodom napravite ‘uteg’ koji će pritiskati grašak da ne ispliva na površinu. Prekrijte staklenku čistom krpom koju treba učvrstiti gumicom. Staklenku držite na 18 do 24 stupnja tjedan do deset dana. Kad mahune budu dovoljno kisele, na staklenku stavite čvrst poklopac i spremite je u hladnjak.