Svaki dan se ponavljalo isto. Svaki dan Ireni je već jutro započinjalo sa strkom. Iako si je već nekoliko puta obećala kako će za vikend kuhati i spremati zdrave obroke, koje će imati barem za pola tjedna, mjesecima joj to nije polazilo za rukom. Presudila je činjenica kada je stala na vagu i zaprepastila se vidjevši pet kilograma viška. No nije samo u tome bila stvar, osjećala se tromo, ruke i noge su joj bile natečene i nakon svakog nezdravog obroka, nije više imala koncentracije za posao niti volje za druge obaveze.
Pričala je i s kolegicama i doznala da nije jedina s ovim problemima. Gotovo svi su imali isti slučaj. Ujutro je budilica većini zaposlenih ljudi najgori neprijatelj, koju gase do te mjere da više ne stižu u miru doručkovati, nego žure i jure na posao. Onda dođe vrijeme ručka, a kako Irena nema pripremljen obrok, rješenje nalazi u ručku u kantini, koji je prepun masti i ulja, pržene hrane i loših ugljikohidrata.
Nakon što dođe kući i želi skuhati nešto zdravo i fino, shvati da će ipak radije provesti to malo slobodnog vremena kojeg ima s prijateljicama, nego stajati sat vremena za štednjakom. I tako u krug....dok joj se u glavi nije upalio alarm te se odlučila bolje informirati i organizirati. Puno je googlala, čitala recepte i raspitivala se gdje na jednom mjestu može doći do organskih, zdravih namirnica, od kojih će za malo vremena skuhati zdrav obrok i napraviti uslugu svojem organizmu i zdravlju.
Shvatila je da ne može čekati prvi u mjesecu, ponedjeljak ili već neki dan kada će započeti sa zdravim navikama. Odlučila je da će to biti već danas. Kako bi motivirala što više ljudi da krenu njezinim stopama, Irena je podijelila svoj prvi recept za obrok koji je skuhala po novim pravilima svoje prehrane.
Rižoto s pečenim dimljenim tofuom
Sastojci - dmBio organic pesto basilico
- dmBio riža basmati
- dmBio laneno ulje
- dmBio tofu dimljeni
- dmBio kiseli kupus
Priprema - skuhati 80 grama riže prema uputama na vrećici. Kad je riža gotova, pomiješati ju s pestom basilicom i pustiti da se riža i pesto povežu. Dok se riža hladi, na lanenom ulju pržiti dimljeni tofu, izrezan na trakice. Kada tofu poprimi zlatnu boju, narezati ga na kockice i posuti po rižotu. Sa salatu, Irena od odabrala kiseli kupus, koji je pun vitamina C, idealnog za jačanje organizma u ovo doba gripa i prehlade.