Tiffani Thiessen, nekad glumačka zvijezda, koja je slavu stekla u seriji ‘Beverly Hills, 90210’, sve se više pretvara u kulinarsku zvijezdu. Snima emisije za Food Network, njezin Instagram prepun je fotografija ukusne hrane, a prije godinu dana izdala je knjigu ‘Pull Up a Chair’ prepunu slasnih domaćih recepata poput ovog za grah, koji očito postaje omiljen i u Hollywoodu. “Ovo bi jelo mama skuhala u nedjelju, a mi bismo ga podgrijavali cijeli tjedan. Uvijek ga pravimo s bijelim grahom koji postane predivno kremast, a buncek mu daje prepoznatljiv mesni okus”, kaže Tiffani.
Holivudski grah
½ kg bijeloga graha
1/8 žličice sode bikarbone
1 žlica suncokretova ulja
2 dimljena bunceka
1 srednji žuti luk, sitno nasjeckan
1 srednji koromač, sitno nasjeckan
4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
¼ šalice bijelog vina
3 lista lovora
1 žličica provansalskih trava
sol, papar
2 žličice svježeg peršina, sitno nasjeckanog, za ukras
Priprema
Preko noći namočite grah u vodi u kojoj ste rastopili sodu bikarbonu, a ujutro ga procijedite i isperite. U loncu zagrijte ulje te zapržite bunceke da dobiju koricu. Smanjite vatru te na istom ulju 5 minuta popržite luk i koromač te dodajte češnjak i pržite još minutu. Ulijte vino te kuhačom pokupite sve što se uhvatilo na dnu posude. Kuhajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari. Dodajte lovor, provansalske trave, sol, papar i 2 litre vode. Vratite bunceke te pustite da sve kuha na laganoj vatri dok meso ne omekša, minimalno dva sata. Dodajte namočeni grah i kuhajte dok se meso ne počne odvajati od kosti. Izvadite bunceke, ali nastavite kuhati grah. Ogulite kožu s bunceka, odvojite meso s kosti te istrgajte meso na komadiće. Vratite ga u lonac s grahom te kuhajte još 45 do 60 minuta, dok se varivo na zgusne. Prije posluživanja pospite svježim peršinom.