Svi koji znaju za kruh od domaćeg kvasca, nisu mogli ne čuti za divnu Slovenku Anitu Šumer, autoricu knjige ‘Kvasomanija’, u kojoj savjetima i slasnim receptima za kruh, slana i slatka peciva brojne čitatelje potiče na pečenje zdravog kruha na način kako su ga pekle naše bake - bez korištenja industrijskog kvasca. Recepti u knjizi su sjajni, a i njezina emotivna životna priča koja ju je navela da kvasomanijom zarazi prvo sebe, a onda i mnoge druge, uistinu je inspirativna.

Oživljena tradicija pečenja kruha
Mirna Bartolić 

Sastojci

80 g aktivnog matičnog kvasca
200 g pirova cjelovitog brašna
200 g pirova bijelog brašna
215 g vode
8 g soli
20 g maslinova ulja

Izmiješajte brašno i vodu, tijesto će biti prilično kompaktno. Ostavite pokriveno najmanje 20 minuta, potom dodajte kvasac, maslinovo ulje i sol. Dobro umijesite da se sve lijepo poveže. U sljedeća dva sata možete napraviti četiri serije razvlačenja i presavijanja, ali nije nužno. Pričekajte da tijesto dvostruko naraste, izvrnite ga na dobro pobrašnjenu radnu plohu, presavijte, pobrašnite i rezačem za tijesto podijelite na trake. Njih potom možete oblikovati u kuglice i rukama razvaljati u tanke štapiće koje uvaljate u brašnu. Stavite ih na papir za pečenje, pokrijte i ostavite još sat ili dva. Pecite ih 20 - 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 ºC, i to prvih deset minuta s parom. Vrijeme pečenja ovisi o debljini grisina.

SAVJET Možete upotrijebiti i pšenično brašno. Tijekom miješenja možete tijestu dodati ružmarin, sezamove sjemenke i slično.