'Imamo deficit juha, zato sam ja htio napraviti baš juhu, ali ne običnu koju znate napraviti, već jednu koju malo ljudi zna ili prakticira raditi. Radim juhu od mrkve s kurkumom, đumbirom, kokosovim mlijekom i, vjerovali ili ne, s grožđicama. Znam, sad se vjerojatno nekolicina vas okreće na kauču, spominje mi obitelj, ali vjerujte mi, ta stvar jako dobro funkcionira', tim je riječima opis svog nesvakidašnjeg recepta započeo domaći chef Mate Janković, a ishod će vas - iznenaditi. Ovih dana svakako imamo više vremena za 'eksprerimentiranje' i odmak od klasičnih obroka na koje smo navikli, a znamo da krepka juha uvijek dobro dođe. Zato Vam u nastavku donosimo recept omiljenog domaćeg chefa, a tu je i simpatičan YouTube video na kojem Mate detaljno objašnjava svaki korak. Dobar tek!
Sastojci za četiri osobe:
200 g luka
500 g mrkve
0.4 l kokosovog mlijeka
0.4 l vode ili povrtnog temeljca
žličica ribanog đumbira
žličica kumina
žličica kurkume
zlica muscovado šećera
sok jednog limuna
2 lovorova lista
zličica sjemenki korijandera
100 g grožđica
sol
papar
50 g maslaca
0.05 maslinova ulja
Priprema: Na maslinovom ulju dinstati luk, dodati mrkvu, kurkumu, kumin, sol i papar. Kratko prodinstati, dodati muscovado sećer i dodati temeljac ili vodu te kokosovo mlijeko. U vrećicu za čaj ubaciti lovor i sjemenke korijandera i ubaciti u juhu da se kuha. Nakon što mrkva omekša izvaditi vrećicu sa začinima te ubaciti sve u blender. Sve izmiksati dok nije glatko. Prebaciti u lonac, dodati limun, maslac i grožđice. Kratko prokuhati te začiniti.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.