Zasigurno ste čuli za rezultate brojnih znanstvenih istraživanja koja su potvrdila da umjereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije jer je bogata antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, a čija prisutnost je povezana s pojavom stresa i brojnih tjeskoba. Naravno, ima dana kada vam se baš jede slatko, a ne da vam se izaći iz doma i hodati do trgovine ispred koje još morate čekati u redu zbog pandemijskih mjera. Opustite se, možete i u svojoj kuhinji nabrzinu napraviti domaću čokoladu, piše 'Stvar ukusa'.
Za omiljeni slatkiš potrebna su vam dva osnovna sastojka. Sve ostalo dodajete po ukusu. Ako ne želite da čokolada bude gorka slobodno stavite više meda i ubacite u nju što god vam se čini kao dobra ideja, možda neko suho voće ili bademe i lješnjake.
Sastojci:
100 g kakao maslaca
80 g gorkog kakao praha
1 puna žlica meda (dodajte više ako se bojite gorkog ukusa)
suho voće, orašasti plodovi, suha kora nešpricane organske naranče i slično kao dodatak
Priprema:
Prije nego krenete raditi čokoladu u kućnim uvjetima, potrebno je da pripremite odgovarajuće kalupe jer ćete morati sve brzo raditi kad napravite smjesu. Dakle, u čiste silikonske kalupe na dno stavite dodatke koje želite: sjeckane bademe, suhu koricu naranče, suho voće i slično pa ostavite sa strane. Te dodatke možete umiješati i u gotovu smjesu, ali ovako će na kraju ljepše izgledati za oko.
Maslac otopite na pari tako što ćete lonac s malo vode staviti na vatru, a preko njega staviti vatrostalnu posudu u koju ćete staviti maslac. Za nekoliko minuta će se maslac otopiti, postati proziran i imati konzistenciju ulja.
Kada se maslac otopi, vatrostalnu posudu sklonite s vatre, pa u nju dodajte med i dobro izmiješajte pjenjačom. Jako je važno da vam nikakva voda ne kapne u posudu jer može upropastiti čitavi proces. Znači, obavezne imajte suhe ruke i koristiti suhi pribor!
U smjesu meda i maslaca dodajte kakao prah i sve dobro izmiješajte kako biste dobili ujednačenu smjesu. Sada tom smjesom zalijte kalupe, malo ih prodrmajte da se smjesa bolje rasporedi i to je to. Možete ih ostaviti na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi, pa ih ubacite u hladnjak.
Poslije pola sata ili sat, čokolada će biti gotova i možete je izvaditi iz kalupa. Jedina mana je što se topi u rukama, ali tko će to držati u rukama, pojest će se odmah, zar ne? Ne zaboravite da je slatko 'rebro' čokolade i bogat izvor magnezija, cinka i drugih važnih elemenata te takvo ima blagotvoran utjecaj na zdravlje ljudi.