Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Znate li kako možete zaštititi svoj dom od virusa?

Budući da ste se, nakon nekoliko mjeseci izolacije, počeli više kretati i boraviti vani, ali i u kontaktu ste s više ljudi, važno je držati se dobrih higijenskih navika u kući kako biste ostali zdravi. Posebice ako se sve doživljeno vrati u jesen.

Izvor: Unsplash

Kako bismo vam olakšali postupak čišćenja, u nastavku donosimo nekoliko savjeta i smjernica na što biste se trebali usredotočiti pri čišćenju, koji su proizvodi učinkoviti te kako ih odabrati.

Uvijek imajte na umu koja su to područja koja svi ukućani najviše koriste - ručke vrata, prekidači za svjetlo, ručka kuhala, vrata hladnjaka, pećnica, TV daljinski upravljači, računalna oprema (tipkovnica, miš) itd. - pa se usredotočite na njih. Stručnjaci napominju da je, kako biste se zaštitili od virusa,uz osobnu higijenu iznimno važna čistoća svih kontaktnih površina. Dakle, deterdženti sami po sebi - poput sapuna, čak i tekućine za pranje - djeluju vrlo dobro i uništavaju virus, a proizvodi koji sadrže alkohol djeluju na sličan način (proizvodi s minimalno 60% alkohola).

Ne biste se trebali voditi idejom “Više je bolje” nego “Preporučeno je dovoljno”.

Trenutačni dokazi govore u prilog tome da virus na metalnim, plastičnim i staklenim površinama može preživjeti satima ili danima (ni stručnjaci još ne znaju točno), ali i da se mogu uništiti u roku od jedne minute ako se kontaminirane površine dobro očiste i potom dezinficiraju.

Izvor: Unsplash

Koje proizvode koristiti

Iako je tržište preplavljeno dezinfekcijskim sredstvima raznih proizvođača, nije svejedno koja sredstva koristite jer se razlikuju po učinkovitosti i namjeni. Primarno je da razlikujete dezinficijense za osobnu higijenu i za higijenu površina.

Primjerice, dezinficijensi na bazi aktivnog klora (hipoklorita) i vodikova peroksida mogu izbijeliti ili oštetiti površinu, imaju neugodan, nadražujuć ili agresivan miris te ne djeluju baš najbolje na kožu i sluznicu. Jasno je da se takvi proizvodi ne preporučuju za osobnu higijenu, a pri njihovu korištenju treba se strogo pridržavati uputa, odnosno znati za koje su vrste površina namijenjeni.

Sigurno ste i sami primijetili da su neki proizvodi preagresivni za vašu kožu pa su vam ruke bile crvene, nadražene i suhe. To je više nego dovoljno razloga da pripazite koje proizvode nanosite na kožu jer nije svejedno koji alkohol sadrže. Trebali biste dati prednost dezinficijensima na bazi alkohola, ali onima pH neutralnima koji sadrže 70% denaturirani etanol.

Izvor: Unsplash

Etanol inače privlači vodu i zato isušuje kožu te uzrokuje njezino pucanje. Ta negativna svojstva izraženija su kod etanola lošije kvalitete pa on ima pojačan agresivni učinak na kožu. Zato biste trebali biti pažljivi pri odabiru jer pojedini proizvodi na tržištu, iako navode koncentraciju etanola od 70%, sadrže tehnički alkohol koji ima veći postotak nečistoća. Prepoznat ćete ga po neugodnom, nadražujućem mirisu koji podsjeća na razrjeđivač.

Savršen proizvod koji čini dobro vašoj koži, uz alkohol, sadrži glicerin koji umanjuje potencijalne negativne utjecaje etanola. Biljni glicerol koristan je sastojak u brojnim kozmetičkim proizvodima zbog svoje sposobnosti da privlači vodu, čime pomaže nadoknaditi izgubljenu vlagu u koži.

Imajte na umu da proizvodi koji sadrže mirise ili boje mogu sadržavati i komponente koje pri višim koncentracijama mogu izazvati alergijske reakcije. Zato biste trebali odabirati proizvode koji ne sadrže mirise i boje ili ako ih i sadrže, neka to budu boje dopuštene za kozmetičku upotrebu i mirisi bez deklariranih alergena.

Kada, gdje i koliko često koristiti dezinficijense

Iako ste sigurno u proteklom razdoblju bili u situaciji da ste mahnito dezinficirali sve redom u panici i strahu od zaraze, ipak se ne biste trebali voditi idejom “Više je bolje” nego “Preporučeno je dovoljno”.Svakako je preporučljivo prvo oprati ruke sapunom i vodom, održavati redovitu osobnu i higijenu prostora, a dezinficijensi se koriste kada za to postoji opravdana potreba (kada postoji opravdana sumnja da dolazite u kontakt s kontaminiranom površinom).

Izvor: Unsplash

Što biste trebali učiniti prije kupnje i/ili upotrebe dezinfekcijskog proizvoda:

1)Provjerite je li proizvod koji kupujete ili koristite registrirani biocidni pripravak koji je odobrilo Ministarstvo zdravstva. Ako jest, na poleđini deklaracije trebalo bi pisati npr.Klasa: UP/I – 543-04/20-05/153, Ur./broj: 543-07-1/5-20-2.

2)Obratite pozornost na sastav, aktivne tvari i njihovu koncentraciju u proizvodu. Informacije moraju biti navedene na etiketi, npr. 0,4 g/100 g kvarterni amonijevi spojevi, benzil C12-16 alkildimetil, kloridi ili 70% etanol itd.

3)Detaljno pročitajte upute za namjenu i pridržavajte se preporučenog postupka upotrebe proizvoda.

4)Izbjegavajte proizvode koji nisu ispravno deklarirani ili nemaju na sebi nikakvu deklaraciju.

Važno je napomenuti da pri odabiru LAB PRO dezinficijensa te njihova pravilnog korištenja i vi i vaši ukućani možete sigurno boraviti u očišćenom prostoru bez straha od iritacije.

Sadržaj je kreiran u produkciji native studija Adria Medije Zagreb u suradnji s tvrtkom Labud d.o.o. i u skladu s vizijom AMZ premium brendova.

Najčitanije

Najnovije

loader