Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Rad na sebi – hit ili potreba?

Autor Life coach Mirjana Petković
Autor Life coach Mirjana Petković

Rad na sebi posljednjih je godina sve popularniji. I to je divna vijest, međutim, što ako pohađamo različite tečajeve i radionice zbog pogrešnih razloga i motiva?

Izvor: Profimedia

Mijenjamo svakodnevicu

Vrlo često nismo svjesni svojih znanja, talenata i vještina i upravo iz tog razloga vodimo se prema uvjerenju da nismo dovoljno dobri, da nešto ne možemo ili da nešto nije za nas.

Kada se suočimo sa svojim strahovima, ograničenjima i tajnama možemo mijenjati svoju svakodnevicu kao i okolnosti u kojima živimo, jer tek tada ćemo u rukama imati pravu vrijednost i ostvarivati svoje ciljeve kako bi postali najbolja verzija sebe, piše za Sensu.hr. Life coach Mirjana Petković.

Puno sam bolje, radim na sebi!

Rad na sebi je sada jako ‘in’ i često u zadnje vrijeme možete čuti rečenice poput “Puno sam bolje, radim na sebi!”, obzirom na jako puno tečajeva i radionica, od onih klasičnih do inovativnih, moguće je dobiti velike količine znanja i korisnih alata.

Pohađanje raznih škola, tečajeva, radionica i edukacija ima smisla jedino ako to znanje pretvorimo u iskustvo i kada zaista počnemo primjenjivati naučeno u svakodnevnom životu.

Oni nam mogu pomoći krenuti novim putevima u životu, otkriti naše kvalitete, skrivene talente i sposobnosti, vještine koje smo potisnuli, kao i promijeniti navike i bolje upoznati sebe i svoje potrebe. No, isto tako, mogu nas odvesti i na put koji nije za nas.

Radionice koje vode na krivi put

Mnogi zalutaju upravo zato što ne koriste i ne primjenjuju stečena znanja, već samo doživljavaju upisane škole i tečajeve kao stil, pa čak i smisao života. Živeći u iluziji da imamo određena znanja, sami sebi se činimo boljima nego što jesmo i često to prenosimo i drugima, a da pri tom niti ne razmišljamo kako stečena znanja nisu postala vještine te je vrlo mala vjerojatnost da si činimo dobro i da ćemo tako napredovati.

Da bi ta znanja kroz naš osobni rast i razvoj postala vještina i alati koje koristimo svakodnevno, potrebno je puno truda, predanosti kao i vježbe, upornosti i dosljednosti.

Razgovarajući sa svojim klijentima, kroz radionice i individualna savjetovanja, često ih upitam što za njih znači rad na sebi i vrlo često dobijem odgovor kako su pročitali određene knjige ili članke na internetu, pohađali radionice za osobni razvoj, koristili ili isprobali različite energetske tehnike, odlazili na coaching i slično. A kada ih pitam koji cilj su si postavili i zašto rade na sebi, konkretan odgovor je nejasan ili izostane.

Rad na sebi je vrlo individualan i razlikuje se od osobe do osobe, kao i motivacija za njega.

Presudan je snažan motiv

Kaže se kako se niti jedna promjena ne događa ako patnja nije dovoljno velika ili cilj dovoljno atraktivan, i upravo zbog toga nas rad na sebi, bez obzira koje vrste on bio, motivira da uklonimo ili bar smanjimo patnju, a s druge strane pak da ostvarimo cilj koji smo si postavili ili koji nas najviše privlači.

Na primjer, ako postavimo cilj da ćemo si do idućeg ljeta uštedjeti određeni iznos novca kako bi otišli na putovanje o kojem sanjamo godinama, tada ćemo u narednih godinu dana svaki puta kada bi željeli kupiti nešto nepotrebno, razmisliti i radije taj novac ostaviti sa strane, jer nas ‘drži’ motiv da ćemo iduće ljeto putovati.

Dakle, kada imamo nešto što nas motivira i pri tom je to vrlo atraktivno za nas, puno lakše ćemo se držati postavljenog kako bi ostvarili svoj postavljeni cilj. Naša motivacija je zapravo i strategija.

Učitelj se pojavljuje kada je učenik spreman

Promjena se događa korak po korak, i ne onda kada želimo, već onda kada smo spremi, kao što se i učitelj pojavljuje onda kada je učenik spreman – spreman uložiti u sebe, kroz prihvaćanje i otpuštanje sveg onog što mu više nije potrebno i što ga ne podržava te kroz učenja i usvajanja novih načina, vjerovanja i vještina koje će mu koristiti u praksi kako bi postali njegovi novi alati pomoću kojih će mijenjati sebe, a ne ono što se nalazi oko njega.

Prije samog početka rada na sebi važno je postaviti si pitanje “Zbog čega/koga želim raditi na sebi?”. Jedini ispravan odgovor je zbog sebe, jer ako nas bilo što drugo ili tko drugi motivira, rezultati će izostati.

Ne zaboravite, da svaka promjena kreće od nas samih i da ne postoji ta osoba, situacija ili događaj izvana koji će promijeniti nešto što se nalazi unutar nas. Ako nas motivira jedno, a rezultate očekujemo na drugom području, nećemo biti zadovoljni naučenim i bit ćemo u konfliktu sami sa sobom.

Tek kada spoznamo što nam je važno i zašto nešto činimo, uključujući i promjenu u svom životu, moći ćemo djelotvornije usmjeriti svoje snage upravo tamo gdje je nam je to i najpotrebnije.

Najčitanije

Najnovije

loader