Celia Brooks studirala je kazališnu režiju te je dvije godine radila u kazalištu kao producentica i redateljica, a onda je otkrila kuhanje. “Shvatila sam da je kuhanje podjednako kreativan proces kao i režija. Spajaš različite sastojke unutar okvira i onda to što si napravio nekome predstaviš na tanjuru”, govori ova Amerikanka s londonskom adresom, autorica knjige ‘Superpovrće’ koja je nedavno objavljena i u Hrvatskoj, u izdanju Mozaika knjiga. Knjiga donosi više od 100 recepata sa 25 najzdravijih vrsta povrća te pregršt savjeta i sjajnih fotografija.

ZDRAVI RECEPT Rolani špinat sa slatkim umakom od sezama
Story Press 

Sastojci

600 g svježeg špinata
morska sol
svježe mljeveni crni papar

Za umak:

5 žlica sirovih sezamovih sjemenki
2 žlice tamnog umaka od soje ili tamarija
2 žlice javorova sirupa ili tekućeg meda
2 žlice sezamova ulja

Priprema

Špinat kuhajte poklopljen na srednje jakoj vatri dok ne povene. Ocijedite i ostavite da se potpuno ohladi. Istisnite preostalu tekućinu iz ohlađenog špinata. Koristeći podlogu za sushi ili dva sloja aluminijske folije veličine kvadrata otprilike 30 cm, stavite polovicu špinata pri dnu podloge i čvrsto pritisnite, zatim uvijte podlogu ili foliju usko oko špinata kao cijev i napravite oblik tvrde kobasice. Odmotajte, uvijte u prozirnu foliju. Ponovite postupak i s drugom polovicom špinata. Hladite 30 minuta ili dulje. Kada se ohladi, odmotajte pa vrlo oštrim nožem narežite svaku rolu na pet do šest kriški, svaka dužine 3 cm, i položite ih uspravno na pladanj ili na zasebne tanjure. Za umak zagrijte malu tavu za prženje bez ulja na srednje jakoj vatri pa dodajte sezamove sjemenke. Tostirajte ih često miješajući dok ne postanu zlatne i počnu pucati. Maknite ih iz tave na tanjur da se ohlade. Ostavite žlicu sezamovih sjemenki za posuti špinat. Pomiješajte preostale sezamove sjemenke s ostalim sastojcima te stavite u zdjelu za umake ili u četiri zasebne zdjelice za umake. Pospite preostale sezamove sjemenke po rolicama od špinata te ih poslužite s umakom.