Salate su vam dosadne? Uz malo mašte možete ih podignuti na višu, ukusniju razinu, a prava je stručnjakinja za to model, chef i blogerica Shayna Taylor, djevojka američkog TV voditelja i poduzetnika Ryana Seacresta. Zgodna plavuša za svoga dragog s ljubavlju priprema ukusna i zdrava jela, a losos na tamnozelenoj salati jedno mu je od omiljenih. U jednoj epizodi videoserijala ‘What I Really Cook For Dinner’ dala je nekoliko savjeta za savršenu salatu - lišće kelja i raštike svakako ugrijte na tavici jer je lakše probavljivo, koristite svježe začinsko bilje, a sastojci u salati neka budu veličine zalogaja.
Sastojci
Za salatu:
svežanj raštike
2 šake mladog špinata
svežanj kelja
po 1 žlica sjeckanih kopra, peršina, metvice i bosiljka
1 šalica klica brokule
1 šalica klica rikule
½ šalice tostiranih badema
Za losos:
2 fileta lososa
1 žlica orahova ulja
1/8 žlice kajenske papričice u prahu
1/8 žlice pimenta
1/8 žlice čilija u prahu
½ limete
sol, papar
Za preljev za salatu:
4 žlice maslinova ulja
4 žlice orahova ulja
1 žlica dijon senfa
½ žlice octa od malina
½ žlice octa od marelica
1/8 žlice pimenta
3 listića svježeg bosiljka
1 žlica sjeckanog kopra
prstohvat svježeg peršina
sol, papar
Filete lososa premažite orahovim uljem i pospite začinima. Iscijedite na njih sok limete. Pustite da se marinira u hladnjaku 20-ak minuta. Narežite sve zelenje za salatu, dodajte svježe začine i klice. Za dresing svježe začine izmiješajte s uljima, senfom i octom. Pećnicu zagrijte na 190 ˚C. Pecite losos 12 do 15 minuta, ovisno o debljini fileta. Dresing prelijte preko povrća i dobro izmiješajte salatu. Nasjeckajte bademe, pospite ih po salati te preko svega poslužite losos.