Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Trikovi za najlakšu provjeru motornog ulja

Donosimo savjet kako promijeniti motorno ulje kada u blizini nemate stručnjake

Izvor: Profimedia

Motorno ulje iznimno je važno za rad motora automobila jer čisti, hladi i podmazuje komponente motora, pa biste zato trebali redovito provjeravati njegovu razinu.

Idealno je da razina ulja bude između oznaka minimalno i maksimalno jer bi u suprotnom mogla nastati oštećenja i komplikacije u radu motora. No kako ćete provjeriti ima li ulja previše ili premalo? Pobrinite se da automobil stoji na ravnoj podlozi, bez nagiba. Ako ste vozili, pričekajte pola sata do sat da se ulje u motoru iscijedi. Otvorite poklopac motora i uzmite mjernu šipku. Najčešće se nalazi ispred motora i ima obojenu ručicu.

Izvor: Profimedia

Izvadite mjernu šipku i krpicom obrišite ulje s nje. Umočite je natrag u ulje, izvucite i očitajte. Ako je razina na
mjernoj šipki ispod oznake za minimalnu količinu, trebate ga doliti. Da biste ga napunili, maknite poklopac
za punjenje motornog ulja, polako dolijevajte ulje i zatim pričekajte nekoliko minuta prije nego što ponovno
provjerite razinu. Previše ulja može biti jednako loše kao i premalo pa pripazite da ne prepunite motor. Da biste izabrali odgovarajuću kvalitetu ulja za motor svog vozila, pogledajte u knjižicu održavanja. Poklopac motora zatvorite tako da ga spustite s visine najmanje 15 centimetara. Kako biste se uvjerili da je dobro zatvoren, pokušajte poklopac podignuti iz zaključanog položaja. Ako ne možete, sigurno ste ga zatvorili.

Jednostavno, zar ne?

Tagovi

Najčitanije

Najnovije

loader