Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Životne drame u vrijeme berbe

Autor Maja Šitum
Autor Maja Šitum

Vino i vinari na filmu

Izvor: Profimedia

Ljeto je na izmaku, a dolaskom hladnijih dana počinje berba grožđa u vinogradima Lijepe Naše, što je idealna prilika da se prisjetimo filmova kojima je vino u središtu radnje. Neki se temelje na stvarnim događajima, drugi na uspješnim romanima, ali samo se jednom dogodilo da je neki film izravno utjecao na prodaju određenih vrsta vina i ukus gledatelja.

‘Dobra godina’

Oskarovac Russell Crowe zvijezda je ove romantične drame. Glumi burzovnog meštra kojemu omiljeni ujak nakon smrti ostavlja vinograd u Provansi. Otputuje u Francusku kako bi uredio imanje i prodao ga, ali tamo upozna konobaricu Fanny (Marion Cotillard) u koju se zaljubi i dozna priču o misterioznom i skupom vinu Le Coin Perdu… Film je režirao Ridley Scott, a svaku scenu (osim onih u Londonu) snimio je na lokacijama koje nisu bile udaljene više od osam minuta od njegova doma u Vaucluseu.

‘Tajna Svete Vittorije’

Film je snimljen prema romanu Roberta Crichtona, koji je opisao kako su 1943. godine stanovnici talijanskog gradića Sveta Vittoria u obližnje špilje sakrili milijun boca vrhunskog vina kako ne bi došlo u ruke nacista. Glavnu mušku ulogu nosio je Anthony Quinn, koji se nije slagao s glavnom glumicom Annom Magnani. “Nisu se podnosili. Čudno je što smo snimili scene u kojima su zajedno. U jednoj ga mora udariti nogom i srušiti s konja. Toliko ga je jako udarila da je slomila stopalo“, opisao je redatelj i producent Stanley Kramer. Film, koji se snimao 1968. godine, uspjeli su dovršiti, ali kada je talijanski dio ekipe čuo da je ubijen Robert Kennedy, toliko su se uzrujali da su odlučili snimiti dodatnih sat vremena njemu u spomen.

Izvor: Profimedia

‘Dvoboj vinara’

Pariško kušanje vina 1979. godine ostalo je zapamćeno po tome što su na slijepom kušanju suci američka (kalifornijska) vina proglasili boljima od francuskih, što se nikada prije nije dogodilo, a za sve je zaslužan hrvatski vinar Miljenko Grgić (Mike Grgich). Taj događaj opisuje ovaj film u kojem glume Bill Pullman, Chris Pine i Alan Rickman, koji je odigrao Stevena Spurriera, trgovca vinima i organizatora slavnog kušanja, poslije poznatog i kao ‘pariška presuda’. Glumili su i stvarni sudionici tog događaja, a u nekoliko se scena vidi i Grgić, vinar rođen u Hrvatskoj, koji je najzaslužniji što je chardonnay vinarije Chateau Montelena iz 1973. pobijedilo.

Izvor: Profimedia

‘Vino i vjetar’ 

Desetljeće nakon što je presjekao sve odnose s obitelji, Jean (Pio Marmaï) vraća se u rodnu Francusku kako bi bio uz oca koji umire. Dolazi u vrijeme berbe grožđa, što mu daje priliku da se ponovno zbliži sa sestrom Juliette (Ana Girardot) i bratom Jérémiejem (François Civil) kako bi se dogovorili o budućnosti obiteljskog vinograda. Francusku obiteljsku dramu iz 2017. godine režirao je Cedric Klapisch, koji se pojavljuje u sceni kada se grupa berača sprema u berbu.

Izvor: Profimedia

‘Stranputica’

Drama redatelja Alexandera Paynea jedan je od najpoznatijih i najutjecajnijih filmova o vinu, a nastala je prema istoimenoj knjizi Rexa Picketta. Radnja prati prijatelje Milesa (Paul Giamatti) i Jacka (Thomas Haden Church) te njihovo vikend-putovanje vinogradima Santa Barbare kojim žele proslaviti Jackovu skoru svadbu. Tijekom vikenda Miles često negoduje protiv merlota i hvali crni pinot. Ubrzo se vidjelo da je publika poslušala njegove preporuke jer je u SAD-u prodaja merlota pala za dva posto, a pinota skočila za 16 posto. Osim ljubitelja vina i onih koji to žele postati, film je dobio pohvale struke i kritike te pet nominacija za Oscar, a osvojio ga je u kategoriji najboljeg scenarija.

Izvor: Profimedia

‘A Heavenly Vintage’

Niki Caro režirala je film smješten u 19. stoljeće koji prati mladog seljaka Sobrana (Jérémie Renier). On se sprijatelji s anđelom Xasom (Gaspard Ulliel) koji mu pomogne postati vrsni vinar. Film je snimljen prema knjizi ‘The Vintner’s Luck’ Elizabeth Knox, koja je rekla da je danima plakala nakon što ga je pogledala. To nisu bile suze radosnice nego razočaranje viđenim, ponajviše činjenicom da je izbačena glavna tema knjige - homoseksualna veza Sobrana i Xasa, na koju se u filmu samo aludira.

Izvor: Profimedia

Tagovi

Najčitanije

Najnovije

loader