Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Prvi dan jeseni: Vrijeme je za žetvu

Autor Patricia Lucija Tomasović
Autor Patricia Lucija Tomasović

Promjena godišnjih doba podsjeća da je vrijeme žetve: usporite da vam ne promaknu značajni trenuci i detalji te rezimirajte svoja postignuća i svoje blagoslove

Izvor: Daiga Ellaby/Unsplash

Ovo je vrijeme da slavite svoju žetvu – vrijeme za odmor i razmišljanje o svemu onome što ste dosad stvorili i postigli ove godine, kaže Erin Bruce, autorica online magazina Seasonal Soul, piše Sensa.hr. Tu su posrijedi ne samo "vanjska" postignuća, projekti i kreacije kojima se ponosimo, nego i rad na sebi, promjene i rast koje smo željeli ostvariti. Sad se treba prisjetiti i stvari kojima smo u proteklom razdoblju bili blagoslovljeni, onoga što smo primili, obilja koje smo doživjeli.

Ovo je i vrijeme da se razmisli što to u našem životu treba "umrijeti" kako bismo mogli poželjeti dobrodošlicu novome što će izrasti za žetvu sljedeće godine jer ova se približava svome kraju. "U jesen pripremamo sebe za ponovno rođenje u novoj godini", kaže Erin Bruce. Vrijeme je da se okrenemo sebi i istražujemo sebe, svoje snove, moć svoje intuicije.

A kako je sad svijet u savršenoj ravnoteži, ovo je i idealno vrijeme da razmotrimo ravnotežu u vlastitom životu – u kojim se područjima osjećamo uravnoteženo, a u kojima izbačeno iz ravnoteže i zašto – te radimo na njenu vraćanju tamo gdje je potrebno.

Prvi dan jeseni podsjeća nas da je promjena prirodni dio života, kaže Heather Hurlock, urednica na Mindful.org. No kako bismo istinski uživali u određenom godišnjem dobu, treba malo usporiti – za što preporučuje ova tri načina:

1. Usredotočite se na jednu stvar: Većina je nas sklona multitaskingu, ali kad su nam misli raspršene na deset stvari, gubimo sadašnji trenutak i promiču nam detalji koji nam mogu poboljšati dan, kao što je, primjerice, boja neba.

2. Hranite svoje tijelo: Dobar obrok može imati duboko djelovanje na naše raspoloženje, a koristi su još veće jedemo li osviješteno te potpuno uživamo u okusu, mirisu i cjelokupnom doživljaju hrane.

3. Promijenite perspektivu: Lako je "živjeti u trenutku" kad je trenutak ugodan, no i potpunim doživljavanjem težih dijelova života može se doći do novog razumijevanja svojeg iskustva.

Izvori: theseasonalsoul.com; mindful.orgloader