Navodne čarobne dijete koje obećavaju gubitak kilograma i neželjenih centimetara u dva tjedna nutricionisti sve više ocjenjuju kao nevrijedne (osobito ako se provode bez savjetovanja sa strukom), katkad i opasne, a jedino što u toj kategoriji priznaju su kratki detoksikacijski programi čija je svrha čišćenje organizma od nakupljenih toksič­nih tvari. Umjesto izgladnjivanja ili konzumiranja osiromašenih jelovnika, novi se tren­dovi zalažu za uporabu zdravih namir­nica iz biološkog uzgoja i izbjegavanje umjet­nih konzervansa, mirisa, aroma, pojačivača okusa i bojila te industrijski obrađene (i osiromašene) hrane koja se priprema na neadekvatan način. S obzirom na to da ekološki uzgojena hrana iz specijaliziranih prodavaonica ima jednu (za prosječne građane vrlo ve­liku) manu - visoku cijenu, dobro je znati ka­ko se inozemni stručnjaci za zdravu prehranu ugodno iznenade kada dođu u Hrvat­sku i otkriju da se na našim tržnicama po vrlo povoljnoj cijeni nudi visokokvalitetna hrana iz domaćeg uzgoja, što je u inozem­stvu gotovo nemoguće i zamisliti jer ondje ljudi daju vrtoglave iznose kako bi ih dobili svježe na svome tanjuru. Stručnjaci za prehranu ne slažu se oko toga da trebaju postojati kategorizacije u smislu zabranjenih namirnica (jer ništa neće štetiti organizmu ako se koristi u maloj količini, a ustezanje od istih dovest će do pojačanje želje), kao ni supernamirnice (u koje ubrajamo, pri­mjerice, alge, žitarice ili zeleno lisnato povrće), koje neće same po sebi učiniti čudo, nego su samo smjernica u smislu što bismo trebali jesti što češće. Stoga se u procesu mršavljenja ne bi smjelo odricati neke vrste hrane, nego konzumirati sve, ali u manjoj količini. Isto tako, svaki je čovjek individua i njegove potrebe za hranom i tekućinom su individualne te ovise o spletu faktora (pa tako, primjeri­ce, i mit o osam čaša vode ipak ostaje mit), ali ono što je univerzalno jest činjenica da se u organizam moraju unositi sve vrste namirnica (ugljikohidrati, bjelančevine i masnoće) te najmanje pet porcija voća i povrća (za porcija se računa mala zdje­lica) pri čemu se preporučuje da ono svaki put bude što različitijih boja (zeleno, žuto, narančasto, plavo, ljubičasto i crveno). Kad je o vodi riječ, neki stručnjaci zagovaraju konzumiranje tople, čak i vruće vode koja, navodno, vrlo efektno čisti organizam, a vezano na to koriste slikovitu metaforu - kao što se s prljavog posuđa nakupljene masnoće i prljavštine lakše uklanjaju toplom nego hlad­nom vodom, ista je st­var i s organizmom s nakupljenim toksinima. A celulitis nastaje upravo zbog nakupljenih toksina koji se ne izlučuju, nego talože i gomilaju u organizmu, zbog čega se danas pojavljuje čak i kod djece, kao i kod mršavih osoba ili onih koje nemaju genetske ili tjelesne predispozijcije za narančinu koru.