Navodne čarobne dijete koje obećavaju gubitak kilograma i neželjenih centimetara u dva tjedna nutricionisti sve više ocjenjuju kao nevrijedne (osobito ako se provode bez savjetovanja sa strukom), katkad i opasne, a jedino što u toj kategoriji priznaju su kratki detoksikacijski programi čija je svrha čišćenje organizma od nakupljenih toksičnih tvari. Umjesto izgladnjivanja ili konzumiranja osiromašenih jelovnika, novi se trendovi zalažu za uporabu zdravih namirnica iz biološkog uzgoja i izbjegavanje umjetnih konzervansa, mirisa, aroma, pojačivača okusa i bojila te industrijski obrađene (i osiromašene) hrane koja se priprema na neadekvatan način. S obzirom na to da ekološki uzgojena hrana iz specijaliziranih prodavaonica ima jednu (za prosječne građane vrlo veliku) manu - visoku cijenu, dobro je znati kako se inozemni stručnjaci za zdravu prehranu ugodno iznenade kada dođu u Hrvatsku i otkriju da se na našim tržnicama po vrlo povoljnoj cijeni nudi visokokvalitetna hrana iz domaćeg uzgoja, što je u inozemstvu gotovo nemoguće i zamisliti jer ondje ljudi daju vrtoglave iznose kako bi ih dobili svježe na svome tanjuru. Stručnjaci za prehranu ne slažu se oko toga da trebaju postojati kategorizacije u smislu zabranjenih namirnica (jer ništa neće štetiti organizmu ako se koristi u maloj količini, a ustezanje od istih dovest će do pojačanje želje), kao ni supernamirnice (u koje ubrajamo, primjerice, alge, žitarice ili zeleno lisnato povrće), koje neće same po sebi učiniti čudo, nego su samo smjernica u smislu što bismo trebali jesti što češće. Stoga se u procesu mršavljenja ne bi smjelo odricati neke vrste hrane, nego konzumirati sve, ali u manjoj količini. Isto tako, svaki je čovjek individua i njegove potrebe za hranom i tekućinom su individualne te ovise o spletu faktora (pa tako, primjerice, i mit o osam čaša vode ipak ostaje mit), ali ono što je univerzalno jest činjenica da se u organizam moraju unositi sve vrste namirnica (ugljikohidrati, bjelančevine i masnoće) te najmanje pet porcija voća i povrća (za porcija se računa mala zdjelica) pri čemu se preporučuje da ono svaki put bude što različitijih boja (zeleno, žuto, narančasto, plavo, ljubičasto i crveno). Kad je o vodi riječ, neki stručnjaci zagovaraju konzumiranje tople, čak i vruće vode koja, navodno, vrlo efektno čisti organizam, a vezano na to koriste slikovitu metaforu - kao što se s prljavog posuđa nakupljene masnoće i prljavštine lakše uklanjaju toplom nego hladnom vodom, ista je stvar i s organizmom s nakupljenim toksinima. A celulitis nastaje upravo zbog nakupljenih toksina koji se ne izlučuju, nego talože i gomilaju u organizmu, zbog čega se danas pojavljuje čak i kod djece, kao i kod mršavih osoba ili onih koje nemaju genetske ili tjelesne predispozijcije za narančinu koru.

