Iako joj je tek 25 godina, Zagrepčanka Marija Jelačić, već tri godine uspješno plovi poduzetničkim vodama vodeći jednu od najslađih zagrebačkih slastičarni - Macarons. Kako ju sama opisuje, Macarons je mala tvornica slatkoga čiji je posao svakome podići dozu serotonina i endorfina kada ‘padne šećer’ i time ublažiti tu nestašicu koja nastupi. Osim što su neodoljivog okusa i bez glutena, zbog čega u istima može uživati baš svatko, Marijini macaronsi izdvajaju se i posebnim oblikom zbog čega postaju prava mala umjetnička djela. Kako se dogodila priča o ovom kolačiću, koji je najneobičniji zahtjev koji je imala prilikom izrade istih te s kakvim slasticama planira proširiti ponudu, talentirana Zagrepčanka je otkrila u razgovoru za Story.hr.
Kako ste došli na ideju otvaranja vlastite slastičarne? Koliko dugo postoji Macarons?
Ideja za macaronsima je došla spletom okolnosti; nezadovoljstvom tadašnjim poslom, ali i kao izazov za nečim novim jer tada macarons nije bila razvikana slastica kao danas. I to je baš bio izazov, jer kada sam otvorila vrata slastičarne i stavila reklamu 'Macarons', većina je mislila kako se radi o tjestenini i trebalo je dugo vremena da shvate o čemu je zapravo riječ, što je zahtijevalo puno strpljenja i ponavljanja istoga, ali isplatilo se!
Kada ste se prvi put susreli s ovom slasticom? Je li to bila ljubav na prvi pogled?
Prvi puta sam se s macaronsima susrela na praksi. Imala sam ju priliku odraditi u Dubravkinom putu s Robertom Bašićem, ali diplomirala sam ih u nekadašnjoj slastičarni Mak na konac kod Petre Jelenić. Ne, nikako mi nisu bili ljubav na prvi pogled, ali se mogu zahvaliti Petri što me forsirala i tjerala na izradu. Čak i kada sam otišla iz slastičarne, nisam nikad razmišljala o njima, a kamoli da ću imati vlastitu proizvodnju.
Vaši macaronsi su sve samo ne obični. Gdje crpite ideje za sve oblike i kreacije?
Hvala na komplimentu. S obzirom na to da sada sve više slastičarni nudi macaronse, uvijek želim biti korak ispred njih. Zapravo su mi najveća motivacija konkurencija i naravno klijenti sa svojim zahtjevima kojima trudim maksimalno udovoljiti te njihove ideje pretočiti u stvarnost.
Koliko je zahtjevna izrada macaronsa? Koji oblik vam je u dosadašnjem radu bio najveći izazov, zahtijevao najviše vremena?
Za izradu macaronsa je vrlo bitna praksa i poznavanje vlastite pećnice. Možeš napraviti super smjesu, ali ako ti pećnica nije na odgovarajućoj temperaturi... Tako da tu vrijedi ona izreka: 'prvi mačići se u vodu bacaju'. I ja sam svojoj pećnici tepala prvih mjesec dana, misleći već kako će mi cijela proizvodnja i ideja pasti u vodu, ali upornost se isplatila. Macarons oblici su priča za sebe. Tu vrijedi strpljivost, smirenost, strpljivost i još malo strpljivosti. Svaki oblik je kompliciran na svoj način, svakome se moraš maksimalno posvetiti, pronaći odgovarajuću šablonu, veličinu, prilagoditi ambalaži. Puno posla za jedan kolačić. Najveći strah mi je davao oblik Djeda Božićnjaka, da bi ga u konačnici svladala kao od šale.
Osim po specifičnom izgledu, macaronsi su poznati i po mnoštvu različitih okusa. Koju kombinaciju vas klijenti najčešće traže? Koji okus je vama najdraži? Ima li neki okus koji možda ne bi ponovno probali?
U ponudi imam otprilike 25 okusa. Od klasik čokolade, vanilije, jagode, limuna, do malo specifičnijih kao što su mrkva i bijela čokolada, lemon curd, Ferrero, Snickers, zovika i limun. Trudim se imati sezonske, koliko uspijem stići, no i dalje se većina vraća ovim već poznatima okusima. Ja sam veliki fan čokolade i da se mene pita većina okusa bi se bazirala samo na čoksi.
U vašoj slastičarni, osim macaronsa, mogu se pronaći i jednako zadivljujuće torte. Uživate li više u pripremi macaronsa ili torti? Što vam je izazovnije?
Torte sam uvrstila u ponudu čisto kako bi sebi malo 'ubila' monotoniju posla, ali pokazale su pozitivan feedback mojih obožavatelja, što okusom, što izgledom. Bez obzira na pozitivne reakcije, i dalje su mi macaronsi draži.
Sa svojim slasticama sudjelujete u nekim od najvažnijih životnih događaja kao što su krstitke, rođendani, vjenčanja i za većinu istih radite personalizirane poslastice, a klijenti nerijetko u takvim situacijama puštaju mašti na volju pa nastaju zaista nesvakidašnji zahtjevi. Jeste li i vi imali neke takve? Možda oblik nekog macaronsa koji bi izdvojili kao najneobičniji?
Obožavam raditi događaje koji se obilježavaju jednom u životu, kao što su krstitke, krizme i vjenčanja jer tada shvatiš koliko ti klijent vjeruje i želi da si baš ti dio njihove priče. Zadnja neobična situacija je bila kada me gospođa tražila personaliziranu macarons tortu za krizmu za 30 osoba. Do tada ju još nisam imala priliku raditi za toliko osoba te ni sama nisam znala kako će ispasti, a da obuhvatim i količinu i personalizaciju. Bez obzira na to što sam isto rekla klijentici, dala mi je puno povjerenje i odriješite ruke te smo na kraju obje bile zadovoljne rezultatom.
Planirate li u budućnosti proširiti ponudu s još nekim kolačima?
Trenutno u ponudi osim macaronsa, velika želja mi je imati i veganske i raw slastice. No, prije nego što ih uvrstim, željela bi otići na školovanje izvan Hrvatske i naučiti ih izrađivati od izvornih slastičara. Poželite mi sreću ;)