Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Postoji li pravilo koliko dugo trebate biti u vezi prije vjenčanja?

Autor Cosmopolitan.hr
Autor Cosmopolitan.hr

Stručnjaci kažu barem godinu dana...

Izvor: Cosmopolitan.hr

Iako strašno romantično zvuči priča upoznali su se, zaljubili i stali pred oltar i sve to u vremenu koliko traje jedna sezona vaše omiljene serije, vrijedi pričekati, piše cosmopolitan.hr. Mnogi su se opekli srljajući u brak, i to ne samo celebovi čiji se razlazi rastežu po medijima. Situacija je to koja se događa i običnim ljudima.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg biste trebali pričekati je činjenica da vam je potrebno razdoblje dulje od nekoliko mjeseci da biste nekoga upoznali (čitaj: vidjeli njegove loše strane). Može potrajati i dobrih šest mjeseci do skidanja ružičastih naočala i pogleda na voljenu osobu u pravom svjetlu. Što je veza duža, ulazi u rutinu i tada prava osobnost izlazi na površinu. Zajedničko iskustvo kroz različite životne situacije pokazat će jesu li partneri zaista jedno za drugo. Saznat ćete je li lijen kad je obavljanje kućanskih poslova u pitanju, poštuje li vašu obitelji i prijatelje, kao i sve drugo što vam je važno kod osobe s kojom želite provesti život.

Potrebno je vrijeme da bi se dopaminska magla iz prve faze zaljubljenosti raščistila. Dopamin je kemijska supstanca koju proizvodi naš mozak odgovorna za taj slatki osjećaj glave u oblacima na početku veze. Čini nas pretjerano pozitivnima, što može zamaskirati činjenicu da vaša veza nema potencijal trajanja na najdulje staze, kaže dr. Linda Miles, autorica knjige 'The New Marriage'. Ta pozitivnost u vezi počinje blijediti između šest mjeseci do godine dana. Njegova ponašanja za koje ste mislili da su slatka i simpa odjednom vam počinju smetati.

Potrebno je i neko vrijeme da biste otkrili jesu li vaši planovi za budućnost kompatibilni. Izreći sudbonosno DA nekome za koga niste sigurni da ima iste poglede na bitne stvari, poput planiranja troškova, odluku o tome hoćete li imati djecu ili gdje ćete živjeti, nije baš pametno. "Da bi se veza održala partneri moraju imati zajedničke ciljeve, vrijednosti i interese uz seksualnu privlačnost i emotivnu zrelost", kaže dr. Christine Meinecke, autorica knjige 'Everybody Marries the Wrong Person'.

Nakon svega ne možemo tvrditi da vaš brak neće uspjeti i ako se odlučite za krajnji korak nakon samo nekoliko mjeseci, ali ako je on uistinu Gospodin Pravi, a imate vremena, i nakon godinu dana bit će Gospodin Pravi. Čemu žurba?

Najčitanije

Najnovije