Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Domaća fitness trenerica: 'Jednostavno nisam više mogla biti debela'

Autor J.P.B.
Autor J.P.B.

Ima rješenje za sve kojima nedostaje motivacije

Izvor: Instagram

Znate da biste trebali početi vježbati, a nikako da se prisilite? Ili ste jedna od onih kojima nakon nekoliko dana, ili čak tjedana - ponestane motivacije? Niste jedini. Problema koji muče mnoge žene koje bi željele poraditi na svome zdravlju, a i izgledu, svjesna je i domaća fitness trenerica Danijela Pupovac, koja je upravo zbog toga osmislila program 'Promijeni se'. O čemu se točno radi, kako je program nastao, ali i kako je promijenio i nju, Danijela je otkrila u razgovoru za Story.hr. 

Izvor: Danijela Pupovac

Snagu volje i taj početni entuzijazam zapravo trebamo iskoristiti

Kako je nastao program 'Promijeni se', o čemu se radi?

Promijeni se je zapravo nastao iz Facebook i Instagram postova kad sam jednom prilikom shvatila da pravu šansu za mršavljenje imamo tek kad odgovorimo na određena pitanja. Ako nemamo odgovore na ta ključna pitanja - padamo. Odnosno, previše improviziramo, a mršavljenje ne podnosi improvizaciju. Obično mršavimo na valu početničkog entuzijazma. Čim on splasne prepušteni smo disciplini i snazi volje, a disciplina i snaga volje nas ne odvedu daleko. Snagu volje i taj početni entuzijazam zapravo trebamo iskoristiti za ulaganje u stvaranje vlastitog kvalitetnog sustava i organizaciju, koji će nas iznijeti kad se umorimo i predomislimo u vezi svega, a predomislit ćemo se i umoriti i htjeti odustati, to je sigurno. Svi požele odustati, oni koji uspiju, to - ne učine, ne odustanu. Jer smo različiti ljudi s različitim okolnostima, svačiji sustav izgleda drugačije, bitno je da je naš postavljen kvalitetno, za nas, od nas osobno i da je otporan na metke. Promijeni se je prije svega stvaranje vlastite strukture i sustava, veliko ulaganje prije početka programa, i onda investiranje u taj sustav i njegovo nadograđivanje kroz čitav program, jedino tako se možemo trajno promijeniti.


Kako polaznice reagiraju na takav način vježbanja?

Postoje tri tipa ljudi. Jedni, koji su motivirani novcem, ako su novci u igri, gubitak ili dobitak, uvijek će ispuniti dogovor. Drugi, koji su motivirani obećanjem sebi, kad obećaju sebi da će nešto napraviti, uvijek će to učiniti. Treći su motivirani obećanjem drugima, kad nekom kažu da će to napraviti uvijek to naprave. Najbolje je biti drugi tip, drugom tipu ne treba ovaj program. Problem je što većina nas to nije.

Svako vježbanje djeluje, ali ne držimo se dosljedno i dovoljno dugo

 Većinom u nama prevladava jedan od ovih tipova, a druga dva su manje zastupljena. Valja biti iskren i realan, prepoznati koji si tip, i od kud točno krećeš i sukladno tome naći rješenje za sebe, napraviti kvalitetan plan i riješiti problem. Promijeni se nije samo vježbanje. Trening je obavezan bar četiri puta tjedno zbog stvaranja navike. Može se trenirati po jednom od online treninga koji se dobiju u paketu s ovim programom. Ali neke cure treniraju uživo, neke rade s privatnim trenerom, neke idu na Pilates ili samo hodaju jer imaju ozljede. Ideja ovog programa nije samo vježbanje, već dosljednost, promjena identiteta i stvaranje novih navika.. Svako vježbanje djeluje, ali ne držimo se dosljedno i dovoljno dugo, i zato nemamo rezultate. Zdrava prehrana je obavezni dio svakog mog programa, ideja je poletnost, dobar osjećaj, energija, i zdravlje. Svi moji programi zapravo su ciljno orijentirani na mršavljenje. Ali ne trebaju svi smršaviti, neki dođu samo promijeniti svoje navike. Svakako svi pišu dnevnik prehrane koji pregledavamo kroz čitav program.

Izvor: Danijela Pupovac

Svi utječemo jedni na druge, ključno je okružiti se s ljudima kakvi želimo postati

Kako ih motivirate?

Za dodatnu motivaciju imamo tjedne live-ove, gdje obrađujemo teme poput samosabotaže, mentalnog sklopa, neodustajanja i discipline. Svi dolaze s dodatnim zadatkom kojeg u narednom tjednu implantiramo kao potvrdu obrađene teme pa prijavljujemo kao odrađene u grupnu slack aplikaciju. Ovo je jako bitan dio, jer informacije s kojima se okružujemo i primamo, stvaraju misli koje mislimo, koje onda utječu na djela koja činimo i izbore koje donosimo. Velika motivacija je snaga grupe u kojoj komuniciramo. Bitno je ne raditi ovo sam. Bitnije od trenera je ponekad imati podršku okruženja. Za svaki uspjeh, a tako i s mršavljenjem, neophodno je okružiti se s ljudima koji već jesu to što ti želiš postati, ili koji pokušavaju postati to što ti želiš postati. Nemalo puta snaga grupe na ovom programu je izvukla mnoge, koji su u tjednima kasnije izvukli ove prve, koji su prvi bili motivirani. Svi utječemo jedni na druge, ključno je okružiti se s ljudima kakvi želimo postati.Ispričajte nam, molim vas, neku anegdotu...Je l' se ikada dogodilo da netko usred programa odustane?

Ima stvarno svega na ovom programu, kao i odustajanja. Najdraže mi je bilo jedno prije nekoliko mjeseci. Jedna djevojka, koja je duže vrijeme bila u programu, mi je na pola jednog ciklusa rekla da me ne može više slušati, dosta joj je i mene, i dečka s video treninga, i tema, i radionica, dosadio joj je i moj glas, hvala mi puno, ali mora promijeniti. Dobro me je nasmijala i njezina me je direktnost oduševila. Pogotovo jer je i zaista bila dobra u posljednjim programima. Svi imamo svoje vrijeme, ako pokušavamo i zainatimo se dovoljno, uspijemo, promijenimo se. Nema potrebe za mnom i za ovim programom. Također ima i neuspjelih priča, ali one su samo zasad takve, već u sljedećem pokušaju mogu imati drugačiji kraj.Rekli ste da bi program Pokreni se bio idealan i vama kada ste mršavjeli...kako je došlo to ideje za program?

Ja sam mršavjela godinama, ali onako 15 godina. Postala trener zbog toga, imala sam inače totalno drugačiji plan za svoj život, ali bila sam očajna, jednostavno nisam više mogla biti debela. Zamisli šoka kad sam postala trener pa ni to nije pomoglo, nije bilo u znanju o prehrani i znanosti iza programiranja treninga.

Kako ste se vi promijenili?

Moramo zapravo samo dovoljno puta pogriješiti, onda ćemo uspjeti

 Bilo je u otkrivanju ovih informacija, u učenju o mentalnom sklopu i promjeni navika. Također, najviše od svega, bilo je iza svih pogrešaka. Ona rečenica 'Nema neuspjeha, ili uspiješ ili naučiš' me je posebno iritirala u mojim silnim pokušajima. Jednostavno sam željela više uspjeti, napokon smršaviti, kakve lekcije više. A to je stvarno najveća istina. Ne možeš iz prvog u osmi razred. Uspjeh je iza pogrešaka. Ali učiti iz pogrešaka, analizirati, umjesto očajavati i kritizirati se, usvojiti pa pogriješiti na novi, drugačiji način. Moramo zapravo samo dovoljno puta pogriješiti, onda ćemo uspjeti.

Najčitanije

Najnovije