Najpoznatija Internet tražilica na svijetu objavila je popis 10 najtraženijih recepata u Hrvatskoj tijekom 2020. godine, a Story.hr vam donosi brze, jednostavne i, što je najvažnije, zdrave recepte za svaki od tih obroka koje svatko može napraviti kod kuće.
Kruh
Prvo mjesto na listi najtraženijih recepata uvjerljivo je zauzeo kruh, što ni ne treba čuditi s obzirom na pandemiju koja je građane zatvorila u kuće na dva mjeseca. Ako ste i vi među ljubiteljima kruha, a htjeli biste ipak jesti zdravo, ovo je idealan recept za vas.
Sastojci
500 grama svježeg posnog sira
250 grama zobenih pahuljica
dva jaja
čajna žličica soli
Priprema
Pomiješajte zajedno sve sastojke, smjesu izlijte u kalup za kruh obložen papirom za pečenje i stavite peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 30 do 40 minuta, ovisno o jačini pećnice.
Palačinke
Palačinke su Hrvatima ove godine bile drugi najtraženiji pojam u receptima, a za njihovu pripremu ne trebate uvijek koristiti brašno, mlijeko, vodu, šećer ni ulje. Pripremite ovu zdravu varijantu i uživajte u posebnoj slastici.
Sastojci
250 grama zrele banane
125 grama zobenih pahuljica
jedno jaje
čajna žličica meda
Priprema
Zrelu bananu zgnječite vilicom, dodajte jaje i med, a naposljetku i zobene pahuljice. Smjesu gušću od klasične smjese za palačinke izlijte u prethodno ugrijanu tavu na koju ste stavili žličicu kokosovog ulja. Gotove male američke palačinke prelijte po želji i uživajte bez grižnje savjesti u zdravom i ukusnom obroku.
Dalgona kava
Pošast za Dalgona kavom nije zaobišla ni Hrvate. Gotovo da nije postojala osoba koja nije pokušala 'smućkati' Dalgonu u kućnoj verziji, a mnogi su otišli i dalje i radili zdrave varijante, bez rafiniranog šećera.
Sastojci
Pola čajne žličice spiruline u prahu
žlica instant kave
čajna žličica eritrita, kokosovog šećera ili nekog drugog prirodnog zaslađivača
kockice leda
dva decilitra kokosovog, bademovog ili zobenog mlijeka
Priprema
Mikserom za kolače umutite spirulinu, instant kavu i zaslađivač do pjenaste teksture. U šalicu ubacite kockice leda, prelijte mlijekom i na vrh dodajte pjenu. I gotovo! Uživajte u zdravoj Dalgona kavi.
Musaka
Musaka se smjestila na visoko četvrto mjesto na listi najtraženijih recepata. Napravite je u ovoj varijanti i vjerujte, zaboravit ćete na klasičnu pripremu.
Sastojci
750 grama tikvica narezanih na tanke trake
500 grama mljevene piletine ili puretine
jedna glavica luka
režanj češnjaka
vezica peršina
jedan decilitar bijelog vina
umak od rajčica
mozzarella
začini po želji
Priprema
Tikvice operite i narežite na tanke trake, posolite i pustite ih da izbace višak vode. Na zagrijanoj roštilj tavi na naglo okrenite svaku traku tikvice i položite ih na papirnati ubrus. Narežite luk, češnjak i dinstajte na tavi dok ne pozlati. Dodajte mljeveno meso, pustite da prokuha, a zatim dolijte vino i umak od rajčica. Ostavite poklopljeno da kuha 30 minuta. Pred kraj dodajte začine i otklopite kako bi ispario višak vode. Dok se pećnica zagrije na 200 stupnjeva, u vatrostalnu zdjelu slažite sloj tikvica, na njega nanesite umak od mesa, naribajte mozzarellu i ponovite postupak dok ne potrošite sastojke. Na vrhu, po želji, možete pomiješati jedno jaje s naribanom mozzarellom kako biste dobili kompaktniju smjesu za preljev. Pecite do zlatne boje. Dobar tek!
Pizza
Čim je netko spomene, vi počnete brojati kalorije. Nemojte, jer kad jednom probate zdravu varijantu pizze koja je, usput rečeno, triput brže gotova i jednako ukusna, više nećete čekati na dizanje tijesta.
Sastojci
150 grama palente
umak od rajčica
mozzarella
šunka
origano
Priprema
Skuhajte malo gušću palentu i pustite par minuta da odmori i prohladi. Lim za pečenje premažite maslinovim ili kokosovim uljem i rasporedite palentu po njemu. Debljina neka ne prelazi dva centimetra. Na palentu poslažite naribanu mozzarellu, šunku, pospite origanom i stavite na pečenje 10 minuta na 250 stupnjeva. Kad je gotova, pustite je da se malo prohladi, a onda – navalite.
Ćufte
Ćufte nisu ćufte ako nisu napravljene od mljevenog mesa, reći će mnogi... Napravite ih po ovom receptu i zauvijek ušutkajte sve koji to tvrde.
Sastojci
jedna šalica crvene leće
jedna glavica luka
režanj češnjaka
vezica peršina
jedno jaje
krušne mrvice
začini po želji
100 grama ribanog parmezana
Priprema
Skuhajte leću u dvije šalice vode. Kada je gotova, smiksajte je štapnim mikserom i u nju dodajte sve ostale sastojke. Pripremljenu smjesu vadite na limom obložen papir za pečenje, oblikujte kuglice i stavite ih peći 10 minuta na 200 stupnjeva. Po želji možete pripremiti i zdrave umake sa strane i uživati u slasnom i zdravom obroku.
Tortilje
Jedna tortilja, ako niste znali, u prosjeku sadrži oko 150 kalorija. Pridodate li tome i sastojke kojima ih obično punite, kalorijska vrijednost obroka penje se i do dnevnog limita za prosječnu odraslu osobu. Zato posegnite za ovim receptom, a što je najbolje, sljubljuju se i sa slanim i sa slatkim nadjevima.
Sastojci
Šalica lanenih sjemenki
šalica prokuhane vode
pola žličice soli
Priprema
Lanene sjemenke smiksajte do teksture brašna. U loncu zakuhajte vodu do vrenja i u nju ubacite samljeveni lan i sol. Miješajte dok lan ne upije svu vodu i dobijete glatko tijesto. Gotovo tijesto prebacite između dva papira za pečenje, razvucite ga valjkom na oko dva do tri milimetra debljine i pecite na prethodno ugrijanoj tavi sa svake strane po jednu minutu. Vaše zdrave tortilje su gotove. Navalite!
Brownies
Recepata za browniese postoji mali milijun, ali gotovo svaki vrišti od šećera i nezdravih sastojaka. Zato ovaj recept odmah zapišite i bacite se na pripremu.
Sastojci
100 grama kakaa ili čokolade u prahu
70 grama kokosovog šećera ili eritrita
pola žličice praška za pecivo
dva jaja
100 mililitara bademovog ili kokosovog mlijeka
70 mililitara otopljenog kokosovog ulja
jedna čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva dok pripremate smjesu za browniese. Spojite suhe sastojke u jednoj posudi, mokre u drugoj, a zatim ih povežite zajedno. Na lim obložen papirom za pečenje istresite smjesu i pecite 15 minuta, odnosno dok čačkalica ne bude suha. Izvadite browniese iz pećnice, pustite da se ohlade, pospite kakaom ili čokoladom u prahu i uživajte.
Cheesecake
Cheesecake se našao na pretposljednjem mjestu na listi najtraženijih recepata. Kažemo li vam da ga možete napraviti 'odokativnom metodom' i da vam za to treba samo malo hrabrosti, vjerojatno nećete povjerovati. Ali probajte...
Sastojci
500 grama mljevenog keksa (petit beurre, digestive, plazma...)
200 grama kokosovog ulja bez okusa
500 grama krem sira
sok od dva limuna
med
ekstrakt vanilije
dva jaja
grčki jogurt
Priprema
Samljeveni keks spojite s prethodno otopljenim kokosovim uljem i utisnite u kalup za torte. Stavite peći u pećnicu 10 minuta na 180 stupnjeva. Za to vrijeme pripremite sirnu kremu. Pomiješajte sir sa sokom od limuna, ekstraktom vanilije i jajima, a količinu meda prilagodite po vlastitom ukusu. Izlijte smjesu na podlogu od keksa i vratite u pećnicu na 30 minuta ili dok krema ne počne dobivati nježno zlatnu boju. Grčki jogurt pomiješajte sa žlicom meda i prelijte ga preko kreme te vratite cheesecake u ugašenu pećnicu na još pet minuta. Izvadite kolač vani, pustite da se dobro ohladi i pozovite ekipu na savršeni desert.
Lazanje
Stigli smo konačno i do zadnjeg recepta – lazanja. Nije ni čudno da su se smjestile na posljednjem mjestu uzmete li u obzir da su relativno zahtjevne za pripremu i oduzimaju puno vremena. Napravite li ih po našem receptu, uštedjet ćete vrijeme i uživati u zdravom obroku.
Sastojci
Tri srednje velike tikvice
500 grama mljevene puretine ili piletine
400 grama pelata
jedna glavica luka
dva režnja češnjaka
začini po želji
grčki jogurt
200 grama špinata
mozzarella
kokosovo ulje
Priprema
Tikvice narezane na ploške debljine oko pola centimetra poslažite u lim za pečenje i pecite na 200 stupnjeva po četiri minute sa svake strane, a zatim ih izvadite da se ohlade. U tavi zagrijte kokosovo ulje, dodajte luk i češnjak te dinstajte pet minuta. Dodajte mljeveno meso, pelate, začine i pustite da se krčka dvadesetak minuta. Špinat narežite na sitno i pomiješajte s grčkim jogurtom. Na no lima u kojem ćete peći lazanje stavite tanki sloj umaka od špinata i grčkog jogurta, složite red tikvica, na njih umak od mljevenog mesa, a potom sve iznova počevši od finog špinata s grčkim jogurtom. Naposljetku naribajte mozzarellu i pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta dok lazanje ne dobiju zlatnu boju.
Dobar tek!