Pjenušava vina 'adut' su koji vadimo u posebnim prilikama. To što s njima nazdravljamo onda kada slavimo, govori o njihovoj posebnosti, baš kao i posebnom tragu kojeg ostavljaju na našim nepcima kad osjetimo njihove mjehuriće. 
"Pjenušac pijem samo u dva slučaja: Kad sam zaljubljena i kad nisam“, rekla je još davno slavna Coco Chanel, poručivši tako svima kako ovaj užitak ne mora biti privilegij posebnih trenutaka. Ipak, kad slavimo, kako što će to biti tijekom nadolazećih blagdana, kad ćemo jedva dočekati reći 'zbogom' 2020., ima li bolje prilike od ove pjenušcem nazdraviti novom, boljem sutra i svemu lijepom što nam je godina na izmaku uskratila, a čemu se nadamo u 2021.
No koji pjenušac servirati? Naravno, najbolji! Freixenet  je jedan od najpoznatijih proizvođača pjenušavih vina s tradicijom duljom od 150 godina. Iako korijene ima u španjolskoj pokrajini Kataloniji, danas je Freixenet svjetski brend koji proizvodi vina i pjenušce u šesnaest prestižnih vinskih pokrajina po cijelom svijetu, od Španjolske i Italije pa sve do Kalifornije, Argentine i Australije.

Blagdanski vodič kroz pjenušce! Znamo i kako ih najbolje sljubiti s hranom
Story 

Freixenet u svojem portfelju ima vrhunsko pjenušavo vino koje nosi zaštićenu oznaku geografskog podrijetla cava, specifičnu za pokrajinu Kataloniju. Cava je vrsta pjenušavog vina koja se proizvodi tradicionalnom metodom vrenja u boci, u svijetu poznatom i kao šampanjska metoda, a tu vrstu vina odlikuju bogati mjehurići i zlatna boja.Također, Freixenet posjeduje podrume u talijanskoj regiji Veneto, koja je poznata u cijelom svijetu po proizvodnji prosecca. Riječ je o pjenušavom vinu lagane i osvježavajuće teksture koje se proizvodi charmat-metodom i obiluje vrlo finim i sitnim mjehurićima. Kako su vlasnici vinarije Freixenet, obitelj Ferres, predani namjeri da njihova pjenušava vina budu u središtu proslave svakoga lijepog trenutka u životima njihovih potrošača - uz moto #CelebrateLaVida, koji slavi mediteranski duh – angažirali su eno i gastro-stručnjake da im kreiraju vodič za slane i slatke sljedove, u kojem su otkrili kako odabrati najbolji pjenušac za blagdanski stol i sljubiti ga s hranom.

Predjelo

Blagdanski vodič kroz pjenušce! Znamo i kako ih najbolje sljubiti s hranom
Story 

Fina pašteta od pileće jetrice, oraha, smokava i prošeka odlićna je gastro-dobrodošloca, uz koju će se izvrsno slagati Freixenet Carta Nevada. Riječ je o cavi koja je lagana, cvjetne arome s nagovještajem jabuka i citrusa, a odlična je kao aperitiv i uvod u kompleksnije sljedove hrane.

Glavno jelo

Blagdanski vodič kroz pjenušce! Znamo i kako ih najbolje sljubiti s hranom
Story 

U mnogim se domaćinstvima tradicionalno za Božić jede purice s mlincima, no Freixenetovi stručnjaci preporučuju da pripremite glazirani lungić s pekmezom od šljiva uz pire od pastrnjaka, celera i hrena. Uz to složenije jelo poslužite Freixenet Cordon Negro, pjenušac svježega i crispy okusa, bez dodanog šećera. Freixenet Cordon Negro Brut sazrijeva u boci između deset i 14 mjeseci te je odličan odabir za sve ljubitelje reskoga pjenušavog vina s izraženim karakterom.

Desert

Blagdanski vodič kroz pjenušce! Znamo i kako ih najbolje sljubiti s hranom
Story 

Desert u obliku mini Pavlove tortice sa svježim šipkom razigrat će vaš blagdanski stol, a s njim sljubite pjenušac Freixenet Italian Rosé. Riječ je o majstorskom cuvéeu tipične prosecco sorte glera i pinota crnog, a odlikuju ga privlačne arome crvenog voća te elegantna baza koja asocira na bijelo cvijeće i savršeno se kombinira sa slatkim jelima, a može se poslužiti i samostalno. Za kraj večeri, kada se samo želite opustiti u dobru društvu i uživati u malim noćnim razgovorima, kušajte klasični Freixenet prosecco proizveden od 100 % autohtone sorte glera koji neodoljivo podsjeća na svježinu zelenih jabuka.

Blagdanski vodič kroz pjenušce! Znamo i kako ih najbolje sljubiti s hranom
Story 

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom Freixenet.