Iako se gotovo trideset godina bavi glazbenom kritikom i gastronomijom, splitskom novinaru i publicistu Zlatku Gallu ne ponestaje entuzijazma i ideja u poslu kojim se bavi. Svaki okus, putovanje ili druženje za njega je trenutak inspiracije koji nerijetko pretoči na papir. Velikom radoholičaru ove godine izlaze tri knjige - kuharica ‘Dijeta za bonkuloviće... i druga spiza’, knjiga posvećena pop kulturi ‘Kako Iggyju reći pop i Dylanu bob’ i dopunjeno veliko izdanje ‘Rock enciklopedije’.

ZAGREBACKI TTF I PLAYSTATION HRVATSKA: Finalni kostim Freye
Foto: Story

Sitnice koje čine život ljepšim Strast prema hrani Zlatko Gall odavno dijeli s Reneom Bakalovićem i dizajnerom Danilom Dučakom Story: Diplomirali ste povijest umjetnosti i arheologiju, no posvetili ste se pisanju knjiga o glazbi, a posljed­njih godina i o gastronomiji. - Spadam u mali postotak sretnih ljudi koji su uspjeli pomiriti formalno obrazovanje, hobije i interese s profesijom. Kad je o glazbi riječ, već 30 godina svaki tjedan objavljujem barem jednu kri­tiku i po tome sam najdu­go­vječniji glazbeni kritičar.   Story: Dio mlađih kritičara opovrgavao je vašu kompetenciju za pisanje ‘Rock enciklopedije’. Kako to komentirate? - Jesam li bio ljut na ‘napadače’? Ne! Pa to je potpuno normalna stvar... Svaka mlada generaci­ja mora biti netolerantna i netrpeljiva, isključiva u svojim stavovima i pogana na jeziku. Nažalost, danas se poslom rock kritike strastveno bavi jako malo ljudi. Kritika s nepomirljivim stavovima pa čak i ‘pas mater’ pristupom danas bi došla kao prava blagovijest!

ZAGREBACKI TTF I PLAYSTATION HRVATSKA: Finalni kostim Freye
Foto: Story

Prepoznat talent Gall često hvali rad svojeg sugrađanina Dragana Lukića Lukyja Story: Koliko ste subjektivni u pisanju glazbenih recenzija? - Nastojim biti objektivan i fer. Dakle, na domaćoj sceni ima ljudi vrijednih prezira, ‘faca’ s kojima nikad ne bih popio kavu, no koji su sjajni glazbenici čijim sam albumima napisao i prave panegirike. S druge pak strane, ima i onih o čijim sam projektima pisao loše, no koji su sjajni i dragi ljudi... Story: Što vas je privuklo gastronomiji? - Znatiželja, ona je uvijek bila glavni razlog sve­mu... Putovao sam i kušao, učio za stolom restora­na, a onda sam to pokušavao reprizirati u svojoj kuhinji. Prve tekstove o hrani napisao sam početkom ‘80-ih godina. Pred ljeto će nova kuharica nazvana ‘Dijeta za bonkuloviće... i druga spiza’, nastavak mojih bavljenja kuhinjom za težake mediteranskog tipa.

ZAGREBACKI TTF I PLAYSTATION HRVATSKA: Finalni kostim Freye
Foto: Story

Kulinarske tajne U kuharskom showu ‘U istom loncu’ gastronom je pokazao svoje zavidno umijeće u spravljanju mnogih specijalitetaCijeli intervju pročitajte u novom broju magazina Story

Razgovarala Ivana Čulić Snimke Matea Smolčić, Jure Ravlić, arhiv Storyja