Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Happy Cheese day

Čestitamo Dan ljubitelja sira svima koji ga slave!

Ovaj dan nije ekskluzivno rezerviran samo za znalce i sireve s egzotičnim okusima

Izvor: promo

20. siječnja obilježava se Dan ljubitelja sira. Svatko je dobrodošao da se pridruži slavlju, bez obzira na to u kojoj vrsti sira uživa ili kako ga voli jesti. Mnogi imaju omiljenu vrstu sira, ali oni koji obožavaju sireve često se upuštaju u avanturu kušanja novih. Ovaj dan nije ekskluzivno rezerviran samo za znalce i sireve s egzotičnim okusima. Naprotiv, danas ćete na brojnim portalima pronaći razne recepte kako da sami napravite vlastiti sir ili pak otkrijete nove kulinarske recepte koji obilno koriste sireve. 

Izvor: promo

Naša zemlja ponosi se odličnim sirevima, a nerijetko osvajaju i svjetske nagrade. Jedinstveni miješani sir u orahovom lišću istarske Sirane Špin, čiji je okus pomalo slatkast, oplemenjen poželjnom gorčinom orahovog lista osvojio je zlato na natjecanju World Cheese Awards u Bergamu, 2019. i ušao u kategoriju najboljih sireva na svijetu – Major Winners.

Također, vrlo hvaljen je i istarski sir  u dropu od terana. To je tvrdi sir ljubičasto žute boje, sasvim neobičnog karaktera, žestokog okusa. Rezultat je primamljiv, okusno i vizualno.  Važno je istaknuti da se cijeli proces proizvodnje obavlja ručno, od ispiranja kore svakog pojedinog sira do okretanja sireva u sobama za zrenje. Upravo u taj manufakturni pristup proizvodnje sireva utkana je sva ljubav vrijednih, stručnih ruku koje rade fine sireve, a koje mnogi od nas toliko volimo.

Izvor: promo

Sir ima i zdravstvene dobrobiti, izvrstan je izvor kalcija, masti i proteina. Također sadrži vitamin A i B 12, zajedno sa cinkom i omega-3 masnim kiselinama što je dobro znati. 

Obilježavanje Dana ljubitelja sira je jednostavno - samo jedite sir! Bilo da se radi o otmjenom jelu na bazi sira, Pizzi s 4 vrste sira ili jednostavnom sendviču sa sirom, odaberite sami.

Čestitamo Dan ljubitelja sira svima koji slave!

Najčitanije

Najnovije