Domaća glumica Anita Matić Delić velika je zaljubljenica u gastronomiju i s pratiteljima na Instagramu rado dijeli novitete iz svoje kuhinje. Prije par godina počela je pripremati i raw sladolede koje joj djeca jako vole, što ju je potaknulo da se ozbiljnije 'baci' u pripremu takvih slastica. Za Story.hr sada je otkrila koliko je zahtjevna njihova priprema i zašto je kuhinja njezino omiljeno mjesto za bijeg od problema.

'Cijelu prošlu godinu marljivo sam vježbala u kuhinji i usavršavala se u spravljanju sirovih torti i slastica. Mogu reći da sam dobro iskoristila 2020. godinu unatoč mukama koje nam je svima zadavala. Za vrijeme prošlogodišnjeg 'lock downa', kada slastičarnice nisu radile, a rođendani su se ipak slavili, izrađivala sam torte i slastice za svoje prijatelje i svi su redom bili oduševljeni. Ljude uvijek fascinira spoznaja da nešto može biti zdravo, a toliko fino. No, i sa zdravim treba umjereno', priča nam Matić Delić.

Priprema raw slastica, kaže, uopće nije zahtjevna. Sve se svodi na miksanje u blenderu i multipraktiku, a onda slastica treba 'odležati'. 'Raw slastice su najbolje kada odleže 24 sata, tada se sve dobro poveže i stisne. Dakle, potrebno je samo sve unaprijed dobro isplanirati. Evo jednog primjera iz moje svakodnevice: dođem doma na večer nakon predstave, stavim namakati indijske oraščiće. Ujutro spremim djeci doručak i odvedem ih u školu. Vratim se doma, napravim tortu i odem u kazalište na probu. Narednih par dana imam riješeno pitanje deserta nakon ručka', govori domaća glumica.

Kako se pripremaju klasični kolači i slastice, Anita Matić Delić – ne zna. 'Možda mi nećete vjerovati, ali nikada u životu nisam napravila klasični kolač ako se pod tim misli na kolače s jajima, margarinom, bijelim šećerom, umjetnim bojilima, želatinom i ostalim', govori. 

Stoga ni ne zna koliko košta priprema takvih kolača ni koliko su zahtjevni za izradu. Njezin prvi kolač bio je onaj iz makrobiotičke kuharice 'Prirodno i slatko' Jadranke Boban Pejić. 'Bilo je to prije 14 godina, i to u devetom mjesecu moje prve trudnoće. U zadnji tren sam shvatila da ću biti mama koja ne radi kolače i tako je sve počelo sa zdravim slasticama, a i prehranom', smije se Anita.

O skupoći namirnica za pripremu raw slastica teško joj je, kaže, govoriti, jer sve ovisi o tome što je nekome prioritet i koliki je kućni budžet. 'Da, neke organske namirnice jesu skuplje, ali u odnosu na što? Na rafinirane proizvode i one tretirane pesticidima? Evo primjer, možete koristiti standardni prašak za pecivo koji sadrži aluminij ili organski koji ga ne sadrži i što je najbolje, uopće nije skuplji, jer 30 grama organskog praška za pecivo košta 7,90 kuna. Izrada sirovih slastica je skuplja od standardnih jer se tu koristi dosta orašida, a oni su kod nas ionako skupi bili organski ili ne. No, ako kuharica ili kuhar ima mašte može od vrlo jednostavnih organskih namirnica s pristupačnom cijenom napraviti jako finu i zdravu slasticu. U to će se uskoro uvjeriti polaznice moje sljedeće radionice 'Moje omiljene slastice' u Makronovi 27. siječnja i 3. veljače', poručuje Matić Delić. 

Zdrava prehrana posljednjih je godina sve prisutnija u našim kuhinjama, ali ona ipak nije novitet u svijetu. 'Danas smo puno svjesniji koliko su nam važne kvalitetne namirnice, a ako smo toga svjesni onda bi morali misliti i o tome kako i na koji način uzgajamo te namirnice i kako se ponašamo prema prirodi općenito. Ne možemo stalno uzimati, a da pri tome ništa ne dajemo. Sve je to povezano i ne ide jedno bez drugoga. Trendovi u prehrani mogu biti vrlo riskantni jer ono što odgovara tebi, ne mora nužno odgovarati i meni. Ako si izbacio meso iz prehrane jer je to trend, onda je pitanje znaš li dovoljno o prehrani bez mesa, a da ne napraviš štetu svome organizmu?', pita se Matić Delić.

Isto mišljenje ima i po pitanju detoxa. Česti su primjeri u kojima se ljudi detoksiciraju sokovima, posebice u siječnju, usred zime kada je organizmu posebice potrebna hrana. 'I onda su nervozni, gladni, hladno im je, ne mogu spavati.... Proljeće je, prema staroj kineskoj teoriji 'Pet transformacija', idealno vrijeme za čišćenje organizma. Iako nisam nutricionistkinja, meni to ima logike i puno puta mi se to i potvrdilo. Možete se detoksicirati cjelovitom i balansiranom prehranom, a da pri tome niste gladni. Mislim da se zaboravlja na činjenicu da je naš organizam itekako dobro opremljen za samodetoksikaciju od štetnih tvari, a za to su zaduženi naša jetra, bubrezi i probavni sustav. Uz to imamo i još nešto što nam je priroda dala – 70 posto toksina izbacujemo pravilnim disanjem! Pa za početak počnimo s tim. Besplatno je. Ako smo za vrijeme blagdana bili neumjereni u jelu i piću onda je stvar vrlo jednostavna - smanji količinu hrane, izbaci rafinirane proizvode i stimulanse, jedi cjelovite namirnice, diši, zavoli sebe i eto ti siječanjskog detoxa. A nakon Uskrsa juriš na proljetni detox', objašnjava Matić Delić. 

Čitateljima Story.hr portala usput je preporučila i knjigu 'Detoks – program od A do Ž' autorskog dvojca Dunje Gulin i Marija Valentića koji su, prema njenom mišljenju, odlično obradili temu dobro vođenog detoxa.

Naposlijetku, ni domaća glumica nije ostala imuna na događaje koji su obilježili prošlu godinu, ali je svoj mir pronašla u kuhinji. 'Bilo je to pomalo i mahnito, jer sam nakuhavala i svašta isprobavala, pisala nove recepte i tako si okupirala mozak. Kao glumici mi je potpuno prirodno kreativno se izražavati pa sam tu potrebu za kreativnošću, kada kazališta nisu radili, ispucavala u kuhinji. S kuhačom u ruci često se šalim po kući 'Kuhanjem protiv stresa i potresa!', što je čisti obrambeni mehanizam od kojeg mnogi imaju koristi, i moja obitelj kao i moji prijatelji i pratitelji na društvenim mrežama. Volim kuhati, zaista uživam u tome i ne mogu objasniti ni samoj sebi otkud ta ljubav. Mislim da sam ju naslijedila od svoje mame koja oduvijek uživa u carstvu svoje kuhinje', zaključuje talentirana glumica i kuharica.