Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Slikovnica u kojoj ćete čuti vile i vještice iz Gajnica kako pjevaju

Na temelju slikovnice 'Sjeverozapadni vjetar' i priča koje su pripovijedale bake, umjetnik i autor Zdenko Bašić je pokrenuo kickstarter kampanju

Izvor: Zdenko Bašić

Umjetnik Zdenko Bašić sa svojim je kolegama, programerima, napravio digitalno izdanje svoje hit slikovnice 'Sjeverozapadni vjetar', koju je napisao na temelju odrastanja u zagrebačkom naselju Gajnice, gdje su mu dvije bake često znale pripovijedati o vilenjacima i vilama, ali i vješticama...'U ovoj fazi knjiga sad ima animacije. Uz priče koje se klasično čitaju, ilustracije su dobile slojeve koji se rastvaraju žiroskopski, čitatelj sada može osjetiti atmosferu šume i mjesta pojedinih priča, likovi pjevaju, vrište... Čuju se i životinje, primjerice, kako zvuči lisica zimi. Čitav projekt razvijamo dalje te uskoro pripremamo i zoom i interaktivne karte koje će priče smjestiti na lokacije i mjesta od kuda ta pojedina bića potječu. Sve te priče tako dobivaju neki novi oblik, novo mjesto, a čitatelji mogu postati i svojevrsni tragatelji za tim bićima', rekao je Zdenko.

Izvor: kickstarter.com

Otkrio je kako kroz posljednjih godinu dana razvijaju softversku platformu i čitav projekt, no isključivo na svom entuzijazmu, bez novčane pomoći. No i to se sad mijenja. 'Sada smo došli do prve finalne faze gdje ga možemo prezentirati i nadamo se da ćemo na neki način doći do publike. Stoga smo krenuli i na kickstarter kampanju', rekao je.

Dok je bio dijete, za Zdenka je čarobni svijet o kojem su mu pripovijedale bake bio stvaran, pojavljivao se u svakom kutku Gajnica i Podsuseda, u okolnim šumama gdje se igrao. Dugo je ove slike iz djetinjstva Zdenko nosio u sebi, sve dok ih nije pretvorio u priče o vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do Samoborskog kraja. Priče je bazirao na duhu pripovijetki njegovih baka, ali i na etnološkim pričama iz kraja, koje je istraživao.

Možete podržati njegov rad ako posjetite njegovu kickstarter web stranicu.

Najčitanije

Najnovije