'Od ranog djetinjstva do petnaeste godine života bolovala sam od alergijske astme, koja je moj život činila dosta drukčijim u usporedbi sa životom mojih vršnjakinja i vršnjaka. Svakodnevni život okruživali su mi i ‘olakšavali’ lijekovi iz skupine kortikosteroida, koji su hormonski i na početku puberteta, kada sam se počela fizički mijenjati i razvijati, bio je period kada sam jednostavno ‘nabubrila’. Teško mi je to padalo, jer je bilo neprirodno, uzrok nije bila hrana već agresivni lijekovi u kombinaciji s pubertetom. To je razdoblje trajalo nekih pola godine, a onda se odlučujem za sport kojem dugujem svoje iscjeljenje, zdravlje i koji me ‘postavio’ na noge. Judo. Hvala mom treneru Stevi Mentusu, koji je uvijek sa mnom, koliko god daleko bila'. Iskreno je ovo priznanje 28-godišnje domaće pjevačice Maje Bajamić koja je za Story.hr otkrila kako su joj treninzi promijenili život i koliko vodi računa o zdravoj prehrani.

Treninzi su, priča nam na početku, sastavni dio njezinog života. S pet godina krenula je plivati, a u 10. godini počela se baviti odbojkom. Ušavši u pubertet s 13 godina, sve do punoljetnosti trenirala je judo. 'Nakon tog razdoblja redovito treniram svaki dan, cijeli život preferiram treninge na otvorenom, u prirodi. Volim planinarenje, duge šetnje, bicikliranje. Također pohađam i plesne programe, te grupne i individualne treninge. Posljednje dvije godine imam osobnog trenera Ivana Šikića koji vodi i kreira kondicijske treninge s obzirom na moju dnevnu profesionalnu aktivnost i obveze koji ionako uključuju svakodnevne vježbe disanja, pjevanja,odlaske u studio, snimanja, treninge plesa... U pitanju je stalno kretanje. Živim nomadskim, 'gipsy' stilom života. Auto ne posjedujem još uvijek, a živjeti u Zagrebu 11 godina na biciklu, definitivno znači aktivno živjeti', iskrena je popularna domaća pjevačica.

Maju su gledatelji nedavno imali priliku gledati u reality showu ‘Farma More i Maslina’, a trenutno je u 'ludnici' zbog snimanja nove sezone showa 'Tvoje lice zvuči poznato'. Da dan traje 40 sati, njoj bi vjerojatno i to bilo malo, pa je logično da na pitanje koliko joj je bitan aktivan način života odgovorila 'to je kao da me pitate koliko mi je bitan život'.

'Volim život, a moj je prije svega aktivan otkad znam za sebe i tako će biti dok god sam živa. Moje tijelo je naučeno na stalno kretanje i aktivnost, brzo prilagođavanje na nove okoline i izazove, zahvaljujući cjeloživotnom bavljenju sportom i brža iscjeljenja ozljeda i štednju energije kad treba. Aktivan način života, zdrava prehrana, unos dovoljnih količina tekućine u organizam, omogućava mi jako lijepu i otvorenu komunikaciju s mojim tijelom. Lako se sve 'dogovorimo' i uspješno preskačemo i rješavamo sve prepreke i izazove koji se nađu na putu te s lakoćom i često na čuđenje moje profesionalne i privatne okoline izdržavamo nemoguća tempa', govori.

Vođenje aktivnog života nije joj mogao poremetiti niti jedan lockdown. S obzirom na to da su sportski objekti bili zatvoreni, trenirala je, kaže, u šumi, na Sljemenu, a nakon prvog potresa koji je pogodio Zagreb lani u ožujku, iselila je iz stana u kojem je živjela i preselila baki i djedu u Dalmatinsku zagoru, u Trnbuse. 'Svaki dan sam trenirala, zamolila trenera da mi porukom šalje treninge koje sam prepisivala u bilježnicu i izvodila ili u šumi ili na betonskom nogometnom igralištu. Vozila sam bicikl, radila u vrtu i uživala', prisjeća se.

Od treninga snage i izdržljivosti, stabilnosti i agilnosti, pa do istezanja. Maja voli baš sve vrste treninga. Ipak, priznaje kako nije bila fan trčanja. 'Ali kad je priroda oko mene, to je onda drugi svijet uz koji mogu vezati sve, pa tako i trčanje koje mi, primjerice na nekoj stazi ili u dvorani na umjetnoj travi ili parketu nije baš najdraže na svijetu', smije se Bajamić.

'Osjećam duboko poštovanje i veliku ljubav za sve što mi je 'dano' i što imam za dati'

 A zdrava prehrana? Neodvojiva je, objašnjava Maja, od njezinog načina života i 'profesionalnog poziva u vidu glazbe, glume, plesa, ali i ljubavi i poštovanja prema tijelu koje je toliko puno izdržalo i duhu koji stanuje u tom tijelu'. 'Želim si dobro, trebam se i iako ne znamo što nas čeka i iako zdravo živjeti danas ne znači nužno i dugo živjeti, ja osjećam duboko poštovanje i veliku ljubav za sve što mi je 'dano' i što imam za dati. Volim se i bitno mi je da sam zdrava i spremna za sve što dolazi. To je kao profesionalni sport za koji ne znaš kad je koje natjecanje. Uvijek moram biti spremna za novi projekt, nastup, predstavu', zaključuje iskreno naša mlada pjevačica Maja Bajamić.