Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U PRAZNOJ KATEDRALI

SNIMKA PROŠLOGODIŠNJEG KONCERTA 'Ovo je bilo jako emotivno i posebno'

Autori Antonija Nazor Autori Ana-Marija Crnica
Autori Antonija Nazor Autori Ana-Marija Crnica

Godinu dana nakon koncerta u potresom oštećenoj Zagrebačkoj katedrali sudionici - glazbenici Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac i Matija Dedić - prisjećaju se tog događaja koji je na njima ostavio posebno emotivan trag. Izvedba će se moći ponovno pogledati na portalu Story.hr

Izvor: ALEN TKALČEC

Nešto više od godinu dana prošlo je od strašnoga zagrebačkog potresa koji je 22. ožujka 2020. u 6.24 sati šokirao građane. Tog hladnog jutra zaboravili smo sve nevažno, a najvažnije je bilo uvjeriti se da su nama bliki ljudi zdravi i živi. Tih dana oduševljavali su nas volonteri koji su popravljali krovove, čistili ceste, pomagali trudnicama u Petrovoj, ali i oni koji su pjesmom i kućnim koncertima podizali duh te popravljali raspoloženje. Međutim, časopis Story i Adria Media Zagreb otišli su korak dalje i organizirali jedinstveni uskrsni koncert iz ranjene Zagrebačke katedrale koji je emitiran 12. travnja 2020. u 18 sati. U praznom veličanstvenom prostoru glazbenu utjehu pružile su vrhunske vokalistice Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac u pratnji pijanističkog virtuoza i skladatelja Matije Dedića. Ovaj umjetnički trio izveo je neke od najpoznatijih duhovnih pjesama - ‘Ave Maria’, ‘Klanjam ti se smjerno’, ‘Prva ljubav te zove’, ‘Gospodine hvala’, ‘Dubine’, ‘Krist na žalu’ i ‘Rajska Djevo, kraljice Hrvata’, a što je najvažnije, čitatelji Storyja mogli su virtualno pratiti koncert putem portala Story.hr. I ove godine čitatelji portala Story.hr (na sam Uskrs u 18 sati) imaju priliku pogledati ga i još jednom svjedočiti da, unatoč svim nedaćama, nada u bolje sutra uvijek postoji.

USKRSNI KONCERT IZ ZAGREBAČKE KATEDRALE
Izvor: YouTube

 - Ovo je posebna uspomena, uvijek ću je imati blizu sebe. Sa sestrama Husar imam dugogodišnju suradnju, ali ovo u katedrali nešto je jedinstveno. I drago mi je što će se koncert ponovno prikazati na televiziji - istaknuo je Matija.
Ni Ivana Husar Mlinac nije štedjela riječi. Kaže da je uskrsni koncert iz ranjene katedrale dokument vremena i svojevrsni podsjetnik na neprestanu težnju ka boljem.

Izvor: Story arhiva

 - Kada smo prije godinu dana Marija, Matija i ja dogovarali koncert sa Storyjem, već sam tada znala da je to onaj koji će teško nešto nadmašiti, što zbog međusobnog muziciranja, što zbog situacije u kojoj se dogodio. Unatoč osjećajima ponosa i odgovornosti za taj povijesni koncert, duboko u sebi nadala sam se i vjerovala da se takvo što više neće ponoviti. Nažalost, dogodilo se, samo u drugom gradu, na drugome mjestu, u nekoj drugoj crkvi. Pandemija se, suprotno očekivanjima, nije smirila, ali pogledamo li šire, možemo prepoznati da je to bila prilika za stvaranje nove i ljepše slike od one koju ostavljamo iza sebe. Pokazali smo to kada je trebalo pomoći, podržati i obnoviti, ne samo za sebe nego i za druge koji su bili u potrebi. Tako da ću ove godine na koncert gledati ne samo kao na dokument vremena nego i kao na podsjetnik na nadu u bolje sutra, što mu je i bila svrha - izjavila je Ivana Husar Mlinac, odnedavno i jedna od ambasadorica projekta obnove stradale bazilike u Palmotićevoj i gradnji centra za mlade koji će nositi ime po jedinoj žrtvi zagrebačkog potresa, Anamariji Carević.

Izvor: ALEN TKALČEC

Ova jedinstvena i hvalevrijedna priča organizirana je uz pomoć monsinjora Ivana Hrena, predsjednika Odbora za obnovu katedrale koji je odobrio održavanje koncerta. Tijekom cijele izvedbe nazočan je bio i arhitekt Damir Foretić, a Ivana, Matija i Marija držali su preporučenu fizičku distancu zbog pandemije koronavirusa.
- Pjevati u praznoj katedrali bilo je jako emotivno, čak sam se u jednom trenutku rasplakala i trebalo mi je snage da se vratim i otpjevam do kraja. Bilo je jako teško s obzirom na to da Matija toliko predivno svira, Ivana predivno pjeva i njihove interpretacije odnesu te u neku drugu dimenziju, u pravu molitvu i potpuno predanje. Duhovne pjesme su posebne jer stvore osjećaj kao da nisi na zemlji - ispričala je Marija.

Najčitanije

Najnovije