Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marijana Mikulić: 'Djece u potrebi je puno, a terapeuta premalo'

Njezin sin je bolje zahvaljujući vježbama kod privatnih stručnjaka, otkrila je glumica, ali ima i onih kojima nije baš najbolje 'sjela' prethodna objava

 Izvor: Instagram

Marijana Mikulić, domaća kazališna i televizijska glumica, jučer je sa svojim pratiteljima na Instagramu podijelila detalje iz svog privatnog života koji se tiču njezinog najmlađeg sina, dvoipolgodišnjeg Jakova. Otkrila je kako maleni dječak ne priča i teško uspostavlja interakciju s okolinom, a sada se u novom postu osvrnula na tromost sustava.

'Jakov srećom nema nikakvu tešku dijagnozu, nespecificirani poremećaj u razvoju govora i razumijevanja. On ima roditelje koji su rano primijetili da s njime treba dodatno raditi, te ga vode privatno na floortime i super reagira na taj način terapije kroz igru, te za Jakova nije toliko problem čekanje termina u državnoj instituciji. Jakovova mama već po prirodi svog posla ima publiciteta i preko vlastitih želja i potreba, te joj razvlačenja vlastitog djeteta nisu potrebna da bi se o njoj pisalo.

Ne, nije istina da je on samo 'malo lijen, dečko je, bude on' i slično, iako shvaćam potrebu da me se utješi i da mi se kaže da je on kao i druga djeca', započela je svoju objavu Mikulić. Objasnila je kako je jednoipolgodišnji mališan veseo i zdrav dječak koji je tek kroz usmjereni rad počeo raditi stvari koje njegovi vršnjaci rade odavno, počevši od najobičnijeg kontakta očima. 'Tek s dvije godine počinje pomalo dopuštati mami interakciju u igri, bilo da se radi o kockicama, slikovnici ili običnoj pjesmici. Ne uvijek, i ne puno, ali krenulo je i sve je bolje. S dvije i pol smo već super, valjamo plastelin, radimo kolače, još ne govori, ne odaziva se na svoje ime, ali bude. Jakov neće čekati, vodili smo i vodit ćemo ga privatno, dakle sami platili, i ne, nećemo se prijaviti za nikakve poticaje uzdržavanja, posebnih potreba i slično jer ima puno potrebitijih. Imala sam potrebu iskoristi medijski prostor koji mi je dan da ukažem na tromost sustava i na to da stvari treba mijenjati, i to ne samo za one koji imaju koga zvati, nego za sve. Djece u potrebi je puno, a terapeuta, očito, premalo. A od mnogih stručnjaka sam čula da je rana intervencija majka uspjeha, te se isto uvjerila na primjeru vlastitog djeteta!', poručuje glumica. 

Smatra kako bi država zbog toga trebala poticati mlade da upisuju ta deficitarna zanimanja, omogućiti im rad i poštene plaće. 'Da se omogući djeci čiji roditelji nemaju mogućnost privatnih terapija, da svoju djecu na vrijeme uključe u terapije i na taj način naprave maksimum za njih! Poticaje i stipendije, EU fondove, ma sve što treba, za one koji žele baviti se ovim toliko potrebnim zanimanjima. Da, znam, potrebitih područja je još mnogo, ali evo, znate kako kažu - kamen po kamen...', zaključila je Marijana Mikulić.

Povezane vijesti

Ipak, bilo je i onih koji su je napali zbog objava. Jedna pratiteljica uputila joj je ne baš ugodne riječi, a Mikulić je sve objavila u storyju. 'Jel' te nije sram da zdravo dijete i na račun djece stavljaš sebe u novine. Terapiju ne čekaš godinu i pol. Čemu takve nebuloze, neka djeca su stvarno bolesna', poručila joj je i dodala kako su i njena djeca išla logopedu i strpljivo je čekala svoj termin. 

Magazin

Royals