Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

I u menopauzi može – bez pauze! Kako prkositi ovom izazovnom razdoblju

Promjene koje se događaju u menopauzi nisu uvijek ugodne, no to ne znači da život zbog njih moramo staviti na čekanje. Nema pauze u menopauzi! Brojne žene svojim su primjerom pokazale da zrela dob može biti itekako lijepa - najvažnije je upoznati 'neprijatelja' te se povezati s onima koji svojim znanjem i iskustvom - prkose promjenama

Izvor: Shutterstock

Menopauza nije bolest, već prirodno prijelazno razdoblje u životu žene koje je rezultat smanjene proizvodnje spolnih hormona u jajnicima – estrogena, progesterona i testosterona. Prvi i najvjerojatniji pokazatelj ulaska u menopauzu su neredovite mjesečnice. Osim toga, tu su i česte promjene raspoloženja, jači simptomi PMS-a, a kasnije i valunge i noćno znojenje, beživotna koža... Sve te promjene najčešće se počinju događati u 50-ima, a to je i dob u kojoj prosječna žena dobije posljednju mjesečnicu, premda je sve više onih koje – zbog načina života, stresa i sve brojnijih 'hormonskih' ometača iz okoline - dožive ranu menopauzu, dakle prije 45.

I dok menopauza označava posljednju mjesečnicu nakon koje hormonske promjene uzrokuju prestanak funkcije jajnika, razdoblje perimenopauze, dakle ono u kojem se jajnici počinju trošiti, počinje i do deset godina ranije. No kako biste sa sigurnošću znali da ste u (peri)menopauzi, moguće je napraviti i krvne pretrage na početku ciklusa, jer je tada lakše izmjeriti razine hormona. 

Izvor: Story

Jedan od najtipičnijih simptoma menopauze su valovi vrućina. Iako uzrok ove promjene nije još u potpunosti razjašnjen, najčešće se povezuje s padom razine estrogena. Smatra se da dolazi do destabilizacije u dijelu mozga (hipotalamusu) koji regulira tjelesnu temperaturu. 

'Kada žena dođe u ljekarnu i traži preparat za pomoć u menopauzi, najčešće je, mogu potvrditi, muče upravo valunzi. Kod nas su valunzi uglavnom sinonim za menopauzu i kada se oni pojave, nema sumnje o čemu se radi. Svjesne su toga da nisu opasni, ali izrazito su neugodni i ovisno o učestalosti i intenzitetu znatno utječu na kvalitetu života. To nije tabu-tema i o tome se uglavnom lako razgovara, no kada usput pitamo imaju li kakvih drugih tegoba, muči li ih nesanica ili suhoća rodnice, nerijetko se iznenade i tek tada povežu sve kao posljedice menopauze. Velik dio žena pokušava riješiti svoje probleme uz pomoć biljnih preparata, ali tu postoji problem suradljivosti. Takvi preparati obično zahtijevaju dugotrajnu primjenu kako bi se postigao učinak, a žene ih nerijetko primjenjuju tek tjedan ili dva i, ako nema rezultata, odustanu. A dobar dio žena vjerojatno ne poduzima ništa, jer smatraju da je to normalan dio života koji moraju proći', pojašnjava mag. pharm.Tena Šimunić.

Izvor: Shutterstock

I dok hormonske pretrage daju točnu sliku onoga što se događa u ženskom tijelu, one ipak ne mogu predvidjeti ono što nas očekuje. Ali zato nam neki pokazatelji mogu najaviti promjene koje dolaze. Primjerice, ako znate kad je vaša majka ušla u menopauzu, to bi vam mogao biti vodič, jer genetika igra ulogu. Također, ako ste pak prvu mjesečnicu dobili ranije, kasnije biste ju i trebali izgubiti. I koža, naš najveći organ, također je 'žrtva' menopauze. Nakon 50. godine duboke hormonalne promjene koje se javljaju oko menopauze mogu ostaviti vidljive tragove na koži i učiniti je suhom, hrapavom, bez sjaja, čvrstoće i punoće. Uz Vichy Neovadiol liniju moguće je ”oživjeti” kožu i postići blistaviji, ljepši ten u ovom specifičnom periodu života.

Izvor: Story

'Kada žene u menopauzi traže savjet o njezi kože, najčešće se žale da odjednom imaju osjećaj da im je koža stanjena i ovješena te da im kreme koje su dotad upotrebljavale više ne odgovaraju. Često je riječ o ženama koje su navikle na anti-age preparate, koje vode brigu o svojoj koži i već godinama upotrebljavaju kreme protiv bora, no tada dolaze po dodatni savjet jer im njihova uobičajena krema, kako kažu, nije dovoljna ili misle da se koža zasitila. Ponekad žene baš u menopauzi prvi put potraže savjet ljekarnika o njezi kože. To su žene koje nisu imale većih problema s kožom i nisu tome pridavale posebnu pažnju, ali dolaze govoreći da se osjećaju kao da su ostarjele preko noći i žele nešto poduzeti u vezi s tim. Najčešće to isprva ne povezuju s menopauzom ni s naglim padom razine hormona, već jednostavno misle da se radi o normalnom tijeku starenja', pojašnjava Tena Šimunić, mag.pharm., napominjući kako se žene žale i na probleme s kosom, ali tek kada dođe do intenzivnijeg ispadanja, posumnjaju da problem dolazi iznutra.

Idealna njega kože lica u menopauzi bila bi, kaže ova stručnjakinja, ona koja svojim inovativnim aktivnim sastojcima koži nadomješta gubitke uzrokovane padom razine hormona. To se prvenstveno odnosi na nadoknadu lipida zbog čijeg je nedostatka koža često suha, te na smanjenje gustoće kože radi propadanja kolagenih i elastinskih vlakana. Za njegu tijela, pak, dobar bi odabir bile bogate emolijentne kreme, jer one hrane kožu koja u tom periodu postaje tanka i osjetljiva.

Izvor: Story


'Imamo zaista velik broj kozmetičkih preparata koje možemo preporučiti ovisno o zahtjevu i očekivanjima svake žene, ali vrlo je malo linija usmjereno specifično na probleme povezane s menopauzom', kaže mag. pharm. Šimunić.  

Vichy Neovadiol linija, zahvaljujući otkrićima 14-godišnjih kliničkih istraživanja, predstavlja revolucionarno anti-age rješenje za njegu kože u menopauzi, oživljavajući njezinu unutarnju ljepotu i vraćajući joj izgled i osjećaj mladolikosti. Moćni sastojci u Vichy Neovadiol kremama za dnevnu i noćnu njegu - Pro-Xylane, koji pomaže u porastu kolagena; Hepes, sastojak koji pomaže pri zaglađivanju kože i koji ističe njenu prirodnu svježinu i sjaj, glicerin, gliverin i hijaluronska kiselina, koji vraća vlagu, te Hedione, sastojak koji potiče tvorbu prirodnih lipida (sebuma) u epidermisu - pomaže, u ovom specifičnom periodu života, ponovno postići blistav i lijep ten te čvrstoću i punoću. Kupce Neovadiol proizvoda u ljekarnama sada očekuje i poklon – Vichy kozmetička torbica koja sadrži Vichy hranjivu kremu za ruke te uzorke za njegu kože i kose u menopauzi.

Izvor: Story

Vichy je pokrenuo i FB grupu #NemaPauzeuMenopauzi u koju poziva žene u menopauzi da se pridruže, postanu dio zajednice i podijele svoje savjete, preporuke i pozitivan stav tijekom ovog razdoblja, kao i da nauče nešto novo, jednostavno dođu do savjeta stručnjaka, komentiraju, potaknu novu temu i sudjeluju u brojnim kvizovima i dodatnim iznenađenjima.

*Sadržaj nastao u suradnji s Vichyjem.

Najčitanije

Najnovije