Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Briga o zubima vašeg psa iznimno je važna. Veterinar nam je otkrio detalje

Zubobolje su bolne za životinje, baš kao i za ljude, ali vaš ljubimac neće biti u mogućnosti reći vam da ga boli. Dentalna kontrola, baš kao i kućna stomatološka praksa, stoga trebaju biti normalna praksa

Izvor: Shutterstock

Pogledajte

00:10
Psi i dentalna njega
Psi i dentalna njega
Izvor: Story
Izvor: Story

“Mnogi ljudi traže sreću, a ona je uvijek oko njih: maše repom, igra se i sjaji u očima pasa”, jedna je od brojnih izreka o psima, čovjekovim najboljim prijateljima. Oni nam daju toliko puno, a zauzvrat traže vrlo malo: tek hranu, šetnju i brigu o zdravlju. Sve veći broj vlasnika pasa postaju itekako svjesni da je, osim redovitih cijepljenja i pregleda, za zdravlje pasa izimno važna i zdravlje njihovih zuba. Zubobolje su bolne za životinje, baš kao i za ljude, ali vaš ljubimac neće biti u mogućnosti reći vam da ga boli. Da je tako ističu i u Specijalističkoj veterinarskoj ambulanti Marković gdje naglašavaju da redovita kontrola zubi, kao i stanja usne šupljine kućnih ljubimaca polako, ali sigurno, postaje normalna pojava. “Sve više vlasnika dolazi na redovite stomatološke preglede u veterinarske ambulante. Na žalost, jedan manji broj još uvijek zanemaruje važnost zdravih zubi pasa, tako da ih najčešće vidimo u trenutku kada je problem već uznapredovao i ugrozio normalno funkcioniranje njihovog ljubimca”, kažu u ambulanti Marković i dodaju da održavanje zdravlja zubi ovisi o redovitim stručnim pregledima, ali još više o održavanju higijene usne šupljine kod kuće. Kućna stomatološka njega podrazumijeva redovito korištenje sredstava koja sprječavaju nastanak plaka i zubnog kamenca.

Bolje spriječiti nego liječiti

Veterinarska stomatologija iznimno je napredovala u posljednjih nekoliko godina te, naglašavaju u ambulanti Marković, kućni ljubimci mogu dobiti gotovo sve stomatološke usluge. Najvažnije je redovito dolaziti na kontrolne stomatološke prglede. Najčešći znakovi bolesti usne šupljine psa su žuto smeđe naslage na zubima, krvarenje iz zubnog mesa, neugodan miris iz usta, upaljeno zubno meso, teškoće prilikom žvakanja te promjene u prehrambenim navikama. Loš zadah kod pasa nije normalan i gotovo je uvijek znak osnovnih problema s desnima.Krvarenje ili upaljene (crvene ili natečene) desni glavni su znak bolesti desni. Ukoliko pas ne želi dodirnuti glavu ili lice, to može biti znak da postoje bolni zubi ili desni.Ove promjene mogu izazvati velike problem i vašem ljubimcu, ali i vama. Evo što možete učiniti da ove poteškoće izbjegnete i da vašem psu osigurate zdrav i sretan život.

Izvor: Shutterstock

Redovito na preglede

Odmah po dolasku novog ljubimca, sugeriraju iz ambulante Marković, potrebno je posjetiti veterinara gdje ćete obaviti kompletan pregled i dobiti sve potrebne savjete o držanju, njezi i prehrani. U sklopu tog prvog pregleda posebna pažnja se posvećuje zubima. Slijedeći pregledi rade se uz svaki dolazak zbog cijepljenja sve do četiri mjeseca starosti, a zubni pregled treba obaviti jedanput godišnje.

Rutinska njega svakog dana

Osigurajte svakodnevnu rutinsku njegu zuba. Idealno bi bilo početi kao štene. Četkanje zuba je najučinkovitija metoda, ali možda ćete ipak željeti kombinirati nekoliko različitih metoda. Pedigree DentaStix za svakodnevnu upotrebu pomaže smanjiti nakupljanje kamenca do 80% i pogodan je za štenad. Nakupljanje kamenca temeljni je uzrok ozbiljnijih parodontalnih problema.

Briga o usnoj šupljini

Ako je vaš pas već stariji, potrebno je malo više pažnje zdravlju zuba i kontrola stanja usne šupljine kako biste bili sigurni da je sve u redu. Kao dodatak njege o zdravlju zbua koristite Pedigree DentaStix proizvode koji su razvijeni sa znanstvenicima iz Waltham centra i dokazano su sigurni za redovitu higijenu oralne njege psa.

Jednom godišnje kontrolni pregled

Svakako pobrinite se da vaš pas najmanje jednom godišnje podvrgne oralnom zdravstvenom pregledu kod veterinarskog stručnjaka. A oralnu higijenu svog psa možete održavati između pregleda s proizvodima Pedigree DentaStix.

Pažljivo birajte igračke

Osigurajte žvakalice i igračke koje su sigurne za dob i veličinu vašeg psa. Nemojte dopustiti da vaš pas žvače tvrde ili abrazivne predmete (kao što su kosti, tvrde najlonske igračke za žvakanje ili teniske loptice) - oni često oštećuju zube i desni.Pedigree DentaStix asortiman ima širok izbor za sve proizvode za sve veličine pasa i prikladan je za sve živote i pasmine.

Izvor: Shutterstock

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom Pedigree DentaStix.

Najčitanije

Najnovije