Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Velike zvjeri'

LJUBITELJI PRIRODE ĆE UŽIVATI U Gorskom kotaru otvara se nova atrakcija

Kraj frankopanskog dvorca u Staroj Sušici izgrađen je posjetiteljski centar čiji multimedijski postav razotkriva tajanstven život medvjeda, vuka i risa, karizmatičnih stanovnika goranskih šuma

Izvor: promo

Hrvatska dobiva jedinstven posjetiteljski centar posvećen medvjedu, vuku i risu. Gorski kotar područje je očuvanih staništa u kojima obitavaju sve tri velike europske zvijeri, pa je i Centar za posjetitelje 'Velike zvijeri' smješten u Staroj Sušici, u srcu Gorskog kotara.

Centar je izgrađen na mjestu nekadašnje ruševne gospodarske zgrade kraj frankopanskog dvorca, a svojim će atraktivnim multimedijskim postavom posjetiteljima pričati o bogatoj biološkoj raznolikosti goranskih šuma i važnosti njezina očuvanja.

Centar za posjetitelje Velike zvijeri Izvor: promo

Centar za posjetitelje Velike zvijeri Izvor: promo

'Centar za posjetitelje 'Velike zvijeri' stanovnicima Primorsko-goranske županije bit će podsjetnik na vrijednost njihova suživota s goranskim biljnim i životinjskim svijetom, a građane iz drugih dijelova Hrvatske te goste iz inozemstva Centar će upoznavati s našom vrijednom prirodnom baštinom i važnošću brige za očuvanje bioraznolikosti. Primorsko-goranska županija je kroz niz europskih projekata u proteklih nekoliko godina povukla značajna sredstva, a ovaj Centar dugoročno za Gorski kotar ima veliko značenje, dajući vjetar u leđa razvoju održivog turizma u 'Zelenom srcu Hrvatske'', istaknuo je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Zlatko Komadina Irena Jurić Izvor: promo

Multimedijski postav Centra posjetiteljima dočarava stanište velikih zvijeri kroz mijene godišnjih doba te kombinacijom suvremenih i klasičnih elemenata interpretacije. Pored IT rješenja korištene su i modelarske, kiparske i slikarske vještine koje postavu daju posebnu toplinu stvaralaštva ljudske ruke.

'Centar interpretaciju temelji na karizmatičnosti velikih zvijeri. Poseban naglasak stavit ćemo na edukaciju posjetitelja, a naročito djece. Život velikih zvijeri bio je obavijen velom tajni, a danas o njima imamo mnogo više spoznaja. Među njima je i činjenica da je uloga velikih zvijeri u održavanju prirodne ravnoteže u ekosustavu ključna i nezamjenjiva', rekla je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove 'Priroda'.

Irena Jurić Zlatko Komadina Izvor: promo

Idejni koncept Centra nastao je na temelju knjige 'Planiranje i standardi gradnje autohtonih objekata', a u izvedbi same konstrukcije građevine korišteno je isključivo drvo, tradicijski materijal Gorskog kotara koji ima odlična ekološka, estetska i energetska svojstva.

Objekt je izgrađen i uređen u okviru provedbe projekta „Centar za posjetitelje o velikim zvijerima“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8,2 milijuna kuna. Europska unija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekt su osigurali 6 milijuna, a Primorsko-goranska županija i Javna ustanova 'Priroda' 2,2 milijuna kuna.
Projekt u partnerstvu provode Primorsko-goranska županija i Javna ustanova 'Priroda', Općina Ravna Gora te Turistička zajednica Gorskog kotara.

Centar za posjetitelje Velike zvijeri Izvor: promo

Centar 'Velike zvijeri' uskoro će se otvoriti za posjetitelje, a konkretan datum ovisi o razvoju epidemiološke situacije.

Najčitanije

Najnovije