Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Šator i spavanje pod zvijezdama nikad nije bilo uzbudljivije

Provedite posljednji rujanski vikend istražujući veličanstvene planinarske staze u Hrvatskoj

Izvor: Predrag Vuković i Bogdan Kosanović

Jedna od onih aktivnosti koje iz godine u godinu stječe sve veći broj poklonika zasigurno je i planinarenje, a s obzirom na sve prednosti istog, sve veći broj zaljubljenika u ovu aktivnost u prirodi ni ne čudi. Jačanje fizičkog i mentalnog zdravlja, otkrivanje zadivljujućih ljepota prirode, čisti zrak i punjenje baterija na tzv. digitalnom detox-u, upoznavanje istomišljenika i sklapanja divnih prijateljstva - samo su neki od benefita planinarenja u kojemu iz godine u godinu uživa sve više avanturista. Zanimljiva je i činjenica kako su kroz povijest čovječanstva ljudi često odlazili na planinu po inspiraciju i odgovore na pitanja, a s nje se vraćali produhovljeni i bistrog uma.

Izvor: Predrag Vuković i Bogdan Kosanović

Idealno vrijeme za planinarenje je kasno proljeće ili rana jesen, a upravo u potonjem razdoblju održava se jedno od najatraktivnijih planinarskih događaja u Hrvatskoj – HIGHLANDER EXPERIENCE. Ovaj „mlađi brat“ višednevnih i zahtjevnijih „starijih“ HIGHLANDER & HIGHLANDER 55, idealan je za sve planinare početnike s manje iskustva pod nogama, koji tek ulaze u svijet planinarenja. Sudionici trebaju pješačiti 30 km, za razliku od 100 km (HIGHLANDER) ili 55 km (HIGHLANDER 55) unutar kojih se nalazi 1 kontrolna točka + start i cilj za najviše dva dana i jednu noć. Premda će u prirodi prenoćiti samo jednu večer, šator i spavanje pod zvijezdama ključne su karakteristike koje određuju ovaj događaj i daju mu predznak "nezaboravnog" - tako će svi zainteresirani zaista imati prilike iskusiti pravu esenciju HIGHLANDER doživljaja.

Izvor: Predrag Vuković i Bogdan Kosanović

HIGHLANDER EXPERIENCE će se tijekom posljednjeg vikenda u rujnu, pa se može nazvati i svojevrsnom vikend varijantom, jer sudionici završavaju događaj tijekom nedjelje i tako imaju fleksibilnost u slučaju da nisu u mogućnosti izbivati s posla radnim danima kako bi prisustvovali na druga dva formata događaja - koji se uglavnom završavaju od ponedjeljka do srijede (pa i četvrtka). Dio HIGHLANDER EXPERIENCE prolazi Premužićevom stazom koja predstavlja arhitektonsko remek djelo - gotovo je neprimjetno stopljena s prekrasnom prirodom i okolišem koji ju okružuje, odlična je za početnike, jer je pogodna za hodanje i nema strmih terena, a jedinstvena je i po načinu na koji je izgrađena — koristeći samo tehniku suhozida.

Izvor: Predrag Vuković i Bogdan Kosanović

Staza HIGHLANDER EXPERIENCE-a može se još okarakterizirati kao "Velebit u malom", s obzirom na to kako je složena tako da u tih tridesetak kilometara sudionici prođu svu različitost terena i prirodnih ljepota koje Velebit nudi: pogled na more, hodanje po stijenama, kroz šume. Kružnog oblika, staza se u potpunosti nalazi unutar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, s time da je 50% staze s kontinentalne strane planine, a 50% s primorske strane planine. Važno je još napomenuti kako, iako se radi o planinarskom događaju pogodnom za početnike, sudionicima se preporučuje doći u dobrom fizičkom stanju, s obzirom na to da ima nekoliko većih i zahtjevnijih uspona, posebice drugog dana hike-a.

Izvor: Predrag Vuković i Bogdan Kosanović

HIGHLANDER EXPERIENCE, kao što sam naziv govori, pruža mogućnost svojim sudionicima osjetiti djelić HIGHLANDER duha i motivirati ih u nastavku daljnjeg planinarskog iskustva. Unutar 33 uzbudljiva sata, svi zaljubljenici u aktivan život imat će priliku istražiti dio Velebita i boraviti slobodni ispod zvjezdanog neba. Rezervirajte 25. i 26. rujan za ovaj jedinstveni doživljaj i priuštite si avanturistički vikend koji ćete pamtiti cijelog života.

Najčitanije

Najnovije