Veganske i bez glutena, šnite s jagodama s bloga 'Culinary postcards' zagrebačke blogerice Ive Savić pravo su osvježenje i poslastica bez premca u sezoni ovih svježih i sočnih plodova.
Sastojci za punjenje od jagoda
300g jagoda, prerezanih po pola
1/4 šalice (60ml) vode
1 velika žlica tapioka brašna (ili drugog škroba za zgušnjavanje) + 3 žlice vode
Neobavezno: zaslađivač po želji, ako jagode nisu baš slatke (do 2 žlice)
Sastojci za tijesto (podloga i posip)
100g bademovog brašna ili fino mljevenih blanširanih badema (poslužit će i neoguljeni mljeveni bademi)
60g zobenog brašna (možete i samo dobro samljeti zobene pahuljice)
60g zobenih pahuljica
1 velika žlica kokosovog brašna (pravog, ne kokos mrvica)
prstohvat soli
3 velike žlice (30g) kokosovog šećera
2 kapi esencijalnog ulja limuna (ili naribane limunove korice)
70g otopljenog kokosovog ulja
2 velike žlice bademovog mlijeka (ili drugog biljnog napitka po želji)
Postupak pripreme za punjenje od jagoda
1. U lončić stavite jagode i vodu pa kad zakuha smanjite plin.
2. U maloj zdjelici pomiješajte tapioku s vodom i malo (toplog) soka od kuhanih jagoda, pa tu smjesu polako ulijte natrag u lonca i dobro promiješajte, pa kuhajte 2-3 min dok se ne počne zgušnjavati.
3. Maknite s plina i ostavite da se ohladi.
Postupak pripreme za tijesto i priprema šnita
1. Zagrijte pećnicu na 190C.
2. U većoj posudi pomiješajte brašna, zobene pahuljice, šećer i sol.
3. Dodajte kokosovo ulje, bademovo mlijeko i limunovu koricu (ulje).
4. Dobro promiješajte da se svi sastojci prožmu. Dobit ćete dosta vlažnu ali kompaktnu smjesu.
5. Pripremite posudu** koju ste obložili papirom za pečenje i na dno s prstima utisnite oko 2/3 smjese (kako biste napravili donju “koru”).
6. Stavite peći na 190C oko 10 minuta dok se malo ne zarumeni.
7. Pažljivo izvadite iz pećnice, rasporedite nadjev od jagoda i po njemu prstima namrvite posip od ostatka tijesta.
8. Vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 170C i pecite još 20-25 minuta, dok ne vidite da se posip (crumble) zarumenio a nadjev ukuhao.
9. Izvadite iz pećnice i ostavite barem pola sata da se ohladi prije rezanja.
Napomene:
Umjesto jagoda, mrvičaste šnite možete napraviti s bilo kojim drugim bobicama (kupine, maline, borovnice), a vjerujem da bi i marelice bile fine u ovom receptu.Koristila sam dvije manje četvrtaste posude, dimenzija 15X10 cm, pa ako pečete u jednoj četvrtastoj, gledajte okvirno na dimenziju cca 30x20cm (ili malo manjoj, pa će biti deblje).
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju