Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REMEK-DJELO

PREHRAMBENA BIBLIJA Mediteranska hrana kao lijek nije mit

Autor Antonija Nazor
Autor Antonija Nazor

Okosnice su ovakve prehrane jednostruko nezasićenE masti, poglavito iz one maslinova ulja, voće, povrće i žitarice bogate prehrambenim vlaknima te, ono najslađe, umjereno konzumiranje crnog vina bogatog antioksidansima

Izvor: Shutterstock

Mnogo je znanstvenih dokaza koji potvrđuju da je mediteranska prehrana jedna od najzdravijih na svijetu, a ona uključuje puno organski uzgojenog povrća, od krumpira i kupusnjača do agruma i drugoga južnog voća. Tu su i zdrave nezasićene masne kiseline u maslinovu ulju, plavoj ribi, orašastim plodovima. Sve je to fantastično objedinjeno u jedinstvenom priručniku ‘Najzdravije namirnice svijeta’ rođenog Splićanina sa stalnom adresom na Havajima - Georgea Mateljana. Njegovo je djelo proglašeno knjigom stojeća (prvo je izdanje objavljeno 2007.), a za sve one koji želi poboljšati svoje zdravlje i izgled to je svojevrsna prehrambena Biblija. ‘Najzdravije namirnice svijeta’ nastale su na temelju Mateljanova 30-godišnjeg istraživanja u kojem je obišao cijeli svijet, od Italije, Francuske, Turske, Indije, Kine i Japana pa sve do Aljaske, Kariba i Meksika.

Izvor: Dusko Marusic PIXSELL

Osim toga, autor je detaljno objasnio nutritivne i zdravstvene aspekte svake namirnice od stotinu izdvojenih te donio više od 500 recepata za pripremu jela u mediteranskom stilu, koja se mogu pripremiti u samo sedam minuta. Napominje kako većina ljudi povrće kuha na pogrešan način i u tom ga procesu nutritivno osiromašuje pa ono gubi od 50 do 80 posto hranjivih tvari. Njegovom metodom pripreme namirnice gube samo 10 posto nutritivnih vrijednosti. Tu je i preporuka koju vrstu posuđa koristiti kako bi one sačuvale kvalitetu, pa tako ističe ono od nehrđajućeg čelika, emajla i vatrostalnog stakla. Tvrdi da plastika u pripremi i čuvanju hrane nikad nije dobar odabir, a teflonsko posuđe treba izbjegavati po svaku cijenu.

- Ovo je pravo remek-djelo. Nikad nisam vidio toliko informacija o zdravoj prehrani na jednome mjestu. Mateljan se može pohvaliti divljenja vrijednim dostignućem. Uz ovu knjigu sve što poželite znati o zdravoj prehrani i čistom užitku, od izbora namirnica do njihove pripreme, bit će vam nadohvat ruke. Kada bi se u svakoj kuhinji nalazio primjerak ‘Najzdravijih namirnica svijeta’, dobrobit za zdravlje bila bi golema - istaknuo je dr. David L. Katz s Medicinskog fakulteta na Sveučilištu Yale, profesor i direktor Istraživačkog centra za prevenciju bolesti, osnivač i predsjednik globalne Inicijative za istinsko zdravlje, nutricionist i kolumnist u časopisu O, The Oprah Magazine.

Izvor: Story Press

George Mateljan u SAD-u je 1970. pokrenuo tvrtku za proizvodnju zdrave hrane Health Valley Foods. Prodao ju je nakon 30 godina i preselio se na Havaje. Ondje je osnovao Fondaciju George Mateljan koja financira nezavisna istraživanja o povezanosti hrane i čovjekova zdravlja, a s rodnim je Splitom povezan putem Centra izvrsnosti George Mateljan koji djeluje u sklopu udruge Zdravi grad.
- Ponosan sam na rad Centra izvrsnosti George Mateljan u Splitu koji djeluje od 2007. godine, posebno na edukacije i izdavaštvo vezano uz utjecaj hrane na zdravlje. Poruka stanovnicima Splita, Dalmacije i Hrvatske glasi: od sto najzdravijih namirnica svijeta - devedeset je vaših. Zato preuzmite odgovornost za svoje zdravlje. Uživajte u najboljim prirodnim okusima i dugovječnosti - poručio je autor još desetak knjiga.

Najčitanije

Najnovije