Desertima od jagoda bavili smo se već toliko puta, no to omiljeno proljetno voće brojni chefovi i blogeri koriste i na potpuno drukčiji način - u slanim salatama, preljevima, sendvičima, poslužuju ih uz meso... Kušajte i oduševit ćete se.

Recept by Sweet Paul

Salata od jagoda, balzamičnog octa i kozjeg sira
za 4 osobe
• 1 vrećica opranog mladog špinata
• 1 pakiranje jagoda, narezanih
• 1 i ½ šalica mrvljenog kozjeg sira
• 1 šalica tostiranih pekanskih ili običnih oraha
• papar
• balzamični ocat

• Špinat rasporedite na četiri tanjura. Jagode narežite na četvrtine ili polovice. Dodajte jagode, kozji sir i pekanske orahe na špinat. Dodajte svježe mljeveni crni papar. Obilno prelijte balzamičnim octom.

Slana jela od omiljenog voća - zašto ne probati?
Shutterstock 

Recept by Susan Lightfoot Moran

Salsa od jagoda i jalapeno papričica
za 4 osobe
• 15 - 20 jagoda, sitno nasjeckanih
• 1/3 srednjeg ljubičastog luka, sitno sjeckanog ili čak mljevenog
• šaka listića korijandra, sitno sjeckanih
• jalapeno papričica, fino mljevena, zajedno sa sjemenkama
• sok 1 limete
• svježe mljeveni crni papar

• Izmiješajte sve sastojke u zdjeli. Kušajte salsu i prilagodite začine svom ukusu. Dobro ohladite prije posluživanja. Ova je salsa odlična uz tacose, ribu, piletinu, ali i samo na čipsu od tortilja.

Slana jela od omiljenog voća - zašto ne probati?
Shutterstock 

Recept by Chris Kronner

Sendvič sa šunkom, sirom i džemom od jagoda i crvenog vina
za 5 osoba
• 20 šnita briochea ili tosta s maslacem
• ½ šalice džema od jagoda pomiješanog sa 2 žlice crnog pinota
• 10 tankih šnita šunke
• 10 tankih šnita sira grojera
• omekšani maslac

• Ugrijte veliku grill tavu. Deset šnita briochea namažite džemom, na to stavite šunku i sir, zatvorite sendviče drugim briocheom. Lagano premažite sendviče maslacem s vanjske strane, pecite na srednjoj vatri dok se sir ne počne topiti, otprilike 2 minute sa svake strane. Prerežite dijagonalno napola i poslužite.

Slana jela od omiljenog voća - zašto ne probati?
CEDRIC ANGELES