Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRISJETIMO SE...

Tko na Eurosongu nije bio 'sasvim siguran', a kome smo 'dali krila'?

Autor Nikolina Kunić
Autor Nikolina Kunić

Od 1993. hrvatska na natjecanje za pjesmu Eurovizije, popularni Eurosong, šalje svoje predstavnike. U tjednu kada je to natjecanje, uz politiku i pandemiju, glavna tema razgovora, donosimo pregled onih koji su branili naše boje u 21. stoljeću

Izvor: Igor Soban/PIXSELL

Najveće televizijsko glazbeno natjecanje na svijetu - popularni Eurosong, na kojem nas ove godine u Rotterdamu predstavlja mlada pjevačica Albina Grčić - prvi se put održalo 1956. godine. Iako su se naši izvođači na njemu natjecali i u vrijeme Jugoslavije, Hrvatska je kao samostalna država svog predstavnika na tom spektaklu prvi put imala 1993. godine. Čast premijernog nastupa pripala je grupi Put koja se dobrano pomučila da bi stala na pozornicu u Irskoj. Naime, kao nova zemlja na toj glazbenoj sceni Hrvatska je morala u prednatjecanje, Kvalifikaciju za Millstreet, koje se održalo u Ljubljani.

Srećom, pjesma ‘Don’t Ever Cry’ osvojila je publiku i žiri te završila na 15. mjestu u finalnoj večeri Eurosonga. Sljedećih desetak godina naši su izvođači ostvarivali odličan plasman i njihove su pjesme redovito bile među prvih deset. Najveći uspjeh bilo je četvrto mjesto na kojem je 1996. završila Maja Blagdan s pjesmom ‘Sveta ljubav’, a 1999. Doris Dragović s pjesmom ‘Marija Magdalena’. Nažalost, ni jedan od izvođača nije uspio otići kući kao pobjednik. Tri se puta dogodilo i da Hrvatska nije poslala svog predstavnika.

S obzirom na to da se od uvođenja polufinala 2004. čak pet puta nismo uspjeli plasirati u finale, 2014. i 2015. odustali smo od natjecanja. Zbog pandemije koronavirusa prošle je godine otkazana kompletna manifestacija pa pjevač Damir Kedžo nije imao priliku hit ‘Divlji vjetre’ izvesti na pozornici u Nizozemskoj. Tko su neki od izvođača koji su nas tijekom godina predstavljali na Eurosongu i koji su plasman ostvarili, podsjetit ćemo vas u nastavku.

Boris Novković i Lado - Kijev, 2005.

Jednom je prilikom objasnio da se dok pjeva na hrvatskom jeziku, ne može natjecati s pjevačima s britanske top-liste te da baš zato što u glazbi nismo postigli velike uspjehe, Eurosong može biti prilika da netko primijeti naše izvođače. Vodeći se tom idejom, ovaj je zagrebački glazbenik nekoliko puta nastupao na Dori. Pobijedio je 2005. s pjesmom ‘Vukovi umiru sami’ za koju je sam napisao tekst, a na Eurosongu u Ukrajini plasirao se na 11. mjesto.

Franka - Lisabon 2018.

Istarska pjevačica bila je izbor HRT-a za Eurosong 2018. održan u Lisabonu, gdje nas je predstavljala s pjesmom ‘Crazy’ koju je izvela na engleskom jeziku. Tekst je napisala sama, a glazbu potpisuje Branimir Mihaljević. Unatoč velikim očekivanjima, nije ušla u finale. Franka je priznala da je umalo nastupila s drugom pjesmom, onom koju je izvela na Zagrebačkom festivalu. Riječ je o hitu ‘Tajno’, ali joj se, otkriva, ‘Crazy’ ipak činio boljom opcijom.

franka Izvor: Profimedia

Vesna Pisarović - Tallinn, 2002.

Pjevačica iz Požege Hrvatsku je na Eurosongu u Estoniji predstavljala 2002., i to s pjesmom za koju je glazbu i tekst napisala Milana Vlaović. U originalu je riječ o hit‑singlu ‘Sasvim sigurna’ koji je Vesna izvela na engleskom jeziku. ‘Everything I Want’ završila je na 11. mjestu, a Pisarović je poslije rekla da joj je žao što se nisu zadržali na prvoj verziji nastupa jer se promjenom aranžmana pomalo izgubila i energija pjesme.

Jacques Houdek - Kijev 2017. 

Nastup na Eurosongu bio mu je velika želja koju je napokon i ostvario 2017. kada je odlukom HRT-a predstavljao Hrvatsku na ovoj manifestaciji u Ukrajini. Pjesma ‘My Friend’, za koju je sudjelovao u pisanju glazbe i teksta, završila je na 13. mjestu, što je nakon godina neulaska u finale bio solidan rezultat. Jacquesu su ipak najviše u sjećanju ostali ljudi iz cijelog svijeta koji su ga zaustavljali na aerodromu jer su se htjeli fotografirati s njim. “Oduševljeni su Hrvatskom i pjesmom. Tako je bilo i kada smo šetali gradom”, tada nam je ispričao Jacques.

Ivan Mikulić - Istanbul 2004.

Svi znamo pjesmu ‘Daješ mi krila’ koju je Ivan 2004. izveo na Dori, ali na Eurosongu je otpjevao verziju na engleskom jeziku ‘You Are The Only One’ s kojom je završio na 12. mjestu. Nakon polufinalnog glasanja nastao je mali skandal. Svi su trebali biti u dvorani do 13.30, ali kako si je Ivan u 13 sati naručio ručak koji je jeo vrlo sporo, hrvatska delegacija kasnila je na probu. Srećom, nisu nas diskvalificirali.

Nina Badrić - Baku 2012.

Malo tko to zna, ali za pjesmu ‘Nebo’ s kojom nas je 2012. predstavljala na Eurosongu u Azerbajdžanu Nina je sama napisala tekst i glazbu. No nije ušla u finale. Tada je izjavila da je dala sve od sebe, ali Eurosong nije mjesto za nju. Uz to, pjevala je samo mjesec i pol dana nakon komplicirane operacije glasnica nakon koje oporavak obično traje mjesecima.

Roko - Tel aviv, 2019.

“U Izrael idemo po pobjedu i ništa manje od toga”, najavio je 2019. glazbenik Jacques Houdek koji je napisao glazbu, a sudjelovao je i u pisanju teksta za pjesmu ‘The Dream’ s kojom je Roko Blažević te godine predstavljao Hrvatsku. No nije uspio ostvariti ni pola od onoga čemu su se nadali. Naime, nije uspio ući u finale Eurosonga.

claudia beni Izvor: profimedia; Slavko Midžor; Boris ŠČitar, Igor šoban/PIXSELL; arhiva storyja

Claudia Beni - Riga, 2003.

Na Dori je prvi put nastupila kao 12-godišnja djevojčica s grupom Teens, ali pobjedu na toj manifestaciji odnijela je tek 2003. kao samostalna izvođačica. Te je godine Claudia predstavljala Hrvatsku u Latviji s pjesmom ‘Više nisam tvoja’, a iako su joj predviđali velik uspjeh, završila je na 15. mjestu.

Dragonfly i Dado Topić - Helsinki 2007.

Prije nego što su otputovali u Helsinki 2007., članovi grupe Dragonfly i Dado Topić vijećali su hoće li pjesmu ‘Vjerujem u ljubav’, za koju je glazbu i tekst napisao Dado, izvesti na hrvatskom ili engleskom jeziku. Iva Gluhak, pjevačica grupe Dragonfly, tada je objasnila da su odlučili ostati vjerni sebi i pjevati na materinskom jeziku jer će ih, smatrali su, takva politika dovesti do boljeg plasmana. Nažalost, nisu se uspjeli plasirati ni u finale.

Igor Cukrov i Andrea Šušnjara - Moskva 2009. 

Hrvatsku su 2009. u Moskvi predstavljali Šibenčanin Igor Cukrov i Andrea Šušnjara, sadašnja pjevačica grupe Magazin, a izveli su pjesmu ‘Lijepa Tena’. Singl koji potpisuju Vjekoslava i Tonči Huljić završio je na 18. mjestu. Igor je tada izjavio da je razočaran rezultatom, ali i zadovoljan plasmanom jer je Eurosong, kako je rekao, sudar velikih nacija koje su puno uložile u nastup.

Klapa s mora - Malmö, 2013.

Klapa posebno sastavljena za ovu prigodu, koju je činilo šest pjevača iz raznih dijelova primorske Hrvatske, na Eurosongu u Švedskoj nastupila je 2013. godine s pjesmom ‘Mižerja’. Ni oni nisu ušli u finale, što su poslije pravdali činjenicom da je prevagnuo bivši SSSR‑ovski dobrosusjedski odnos i lobi. Naime, među deset finalista našli su se Rusija, Moldavija, Ukrajina, Estonija, Bjelorusija, Danska, Belgija, Irska, Latvija i Nizozemska.

Izvor: Profimedia

Nina Kraljić - Stockholm, 2016.

Budući da je nakon dvogodišnje pauze bila prvi naš predstavnik, njezin nastup na Eurosongu 2016. u Stockholmu željno se iščekivao, ali pjesma ‘Lighthouse’ završila je na 23. mjestu. Uslijedio je val kritika na račun haljine, izvedbe, čak i njezina mentora Jacquesa Houdeka. I sama je priznala da nije bila zadovoljna svojim nastupom u finalu. “Nakon što se neke stvari u životu dogode, znaš što ne želiš. Tako je meni bilo sada. Ovo će mi biti velika škola. Budimo realni, znam da je Eurosong cirkus”, rekla nam je tada Nina koju je, s obzirom na to da Dora te godine nije održana, kao predstavnicu Hrvatske izabrao žiri HRT-a.

Daria Kinzer - Düsseldorf, 2011.

Iako je odrasla u Beču, zahvaljujući majci Hrvatici Daria je znala hrvatski jezik i upravo je ona na Dori 2011. dobila priliku s pjesmom ‘Lahore’ Borisa Đurđevića nastupiti na eurovizijskoj pozornici. Na Eurosongu u Njemačkoj otpjevala ju je u engleskoj verziji, ali pjesma ‘Celebrate’ nije ušla u finale. Daria nije bila razočarana. Štoviše, bila je zadovoljna što su Nijemci dobro prihvatili pjesmu, koju su čak puštali u klubovima u Düsseldorfu i drugdje u zemlji, i to većinom u njemačkoj verziji ‘Diese Nacht’. 

Tagovi

Najčitanije

Najnovije