Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZDRAVLJE IZNAD SVEGA!

Planinarenje jača dušu i tijelo, jeste ga već isprobali?

Autor Marko Banjavčić
Autor Marko Banjavčić

Trenutačna epidemiološka situacija dodatno je popularizirala odlazak u prirodu, a planinarenje je postalo jedna od aktivnosti u kojoj mnogi uživaju kakob i sačuvali mentalnu, ali i fizičku snagu

Izvor: Goran Čižmešija

Spoj fizičke aktivnosti, boravka na svježem zraku, zelenila koje dokazano opušta organizam te osjećaja slobode pruža najzdravija fizička aktivnost koja postoji - planinarenje. Budući da je samo po sebi drukčije i kompleksnije od svih aktivnosti u urbanim sredinama, za planinarenje je potrebno više opreme, ali i znanja te discipline. Odaberete li i vi planinarenje kao oblik rekreacije, evo koje će vam sve zdravstvene prednosti donijeti.

Izvor: Shutterstock

Hodanje i uspinjanje planinama jača mišiće cijeloga tijela, posebno nogu, te pospješuje pokretljivost zglobova. Potiče i otpornost imunosnog sustava, prije svega sposobnost organizma da se obrani od različitih infektivnih bolesti. Pozitivno djeluje na rad srca i krvotoka te opskrbljenost krvi kisikom. Pospješuje izmjenu tvari u organizmu pa bez posebnog režima prehrane smanjuje udjel masnoće u tijelu, pa tako i tjelesnu težinu. Relaksira, oslobađa od stresa, potiče pozitivne emocije i podiže samopouzdanje. Ako se aktivno ne bavite nekim od oblika organizirane sportske rekreacije, bilo bi dobro da otprilike mjesec dana prije odlaska u planine svakodnevnim brzim hodanjem ili trčanjem steknete potrebnu fizičku kondiciju.

Ako imate zdravstvenih problema, prije nego što se uputite u planine obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. Također, stručnjaci smatraju da prije polaska u planine osobe starije od 50 godina moraju obavezno obaviti specijalistički pregled srca, a starijima od trideset to preporučuju.

Izvor: Shutterstock

Prije nego što krenete na odabranu planinarsku rutu, dobro proučite planinarsku kartu i vremensku prognozu te pomno isplanirajte boravak u prirodi. Iako bi bilo najbolje da se suzdržite od branja cvijeća i ostalog bilja, nabavite i proučite kartu zakonom zaštićenog raslinja na određenom području kako ne biste došli u napast, ali i kako biste mogli poučiti ekološki neosviještene pojedince.

Budući da najviše korisnih savjeta možete dobiti od onih koji se već bave planinarenjem, najbolje je da se učlanite u planinarsko društvo koje zasigurno postoji u vašem mjestu. Ako ne možete nabaviti posebnu odjeću za planinarenje, najvažnije je da ona bude sportskog kroja, dakle udobna i da vas ne sputava u kretanju, te da je načinjena od prirodnih materijala.

Najčitanije

Najnovije