Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savršeni vikend izlet

Još uvijek ne znate gdje za produženi vikend pred nama? Imamo ideju

Autor promo
Autor promo

Vrhunska lokalna vina, maslinova ulja, craft pive i najfinije dagnje na Jadranu ili pidoče, kako kažu lokalci, čekaju i ove sezone goste Šibensko – kninske županije. Prvi put se održavaju 'Dani otvorenih kušaonica' i manifestacija 'Pidoča & Debit se vole'. Svi su pozvani. A svoj dolazak najavili su i neki poznati influenceri

Izvor: Valerio Baranović

Čak 17 vinarija, 3 kušaonice maslinovog ulja, 3 craft pivovare i više od 100 vrhunskih proizvoda koje valja isprobati obilježit će prvu po redu manifestaciju ‘Dani otvorenih kušaonica’ koja će se održati 3. i 4. lipnja. A domaćini će pritom prezentirati svoje proizvode i ponudu i rado odgovarati na pitanja posjetitelja.

Od Pirovca do Primoštena, od Šibenika preko Plastova, Oklaja i Drniša sve do Knina, pa od planina Dinare, Promine i Svilaje preko rijeke Krke te natrag do mora i otoka, proteže se raznoliko područje Šibensko-kninske županije gdje se na manje od 3.000 km2 i manje od sat vremena vožnje izmjenjuju od gotovo planinske i kontinentalne do tipične mediteranske klime.

'Pidoča & Debit se vole' Izvor: promo

'Pidoča & Debit se vole' Izvor: Valerio Baranović

Različitost klime, reljefa i kvalitete zemlje daje mogućnosti za uzgoj različitih sorti vinove loze, kao i za poljoprivredu općenito. Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora koja babiću daje snagu i na škrtom tlu, samo nekoliko kilometara u zaleđu postaje dublje tlo koje uz hladnije noći odgovara debitu.

Preferirate li autohtone ili internacionalne sorte, suha vina ili slatke prošeke, raritetne pjenušce od babića ili maraštine, opole od lasine ili plavine...ovdje sigurno možete pronaći svog favorita ili otkriti nekog novog.

vinograd Izvor: Valerio Baranović

A u proljeće, kada zatopli, počinje bujanje mesa u ljušturi pidoče i ona postaje sve punija i ukusnija. Otprilike u isto vrijeme mladi debit puni se u boce i spreman kreće prema tržištu. Na vašem stolu oni se susreću i zaljube: puna, mlada pidoča i svježi, lepršavi debit postaju skladan par. Da je tome tako uvjerit se možete 5. lipnja kada će se u Šibeniku, na Trgu Pavla Šubića održati manifestacija pod nazivom 'Pidoča & Debit se vole'.

vinograd Izvor: Valerio Baranović

vinograd Izvor: Valerio Baranović

Lokalni uzgajivači pidoča pripremat će školjke po svojim receptima, a vinari će ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu. Cijena degustacijskog para školjki i vina biti će 20 kuna, a imat ćete priliku kušati nekoliko različitih parova. Uz zalazak sunca, ugodnu glazbenu podlogu, dobro društvo i skladne okuse uvjereni smo da ćete i vi otkriti ono što mi već znamo: 'Pidoča & Debit se vole'.

Najčitanije

Najnovije