Najbolji kruh od tikvica by Jeanine Donofrio

• 2 šalice naribanih tikvica
• 2 šalice oštrog brašna
• 1 šalica bademova brašna
• 4 žličice cimeta
• 2 žličice praška za pecivo
• 1 žličica sode bikarbone
• 1 žličica morske soli
• 4 velika jaja
• 1 šalica smeđeg šećera
• ½ šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja
• ½ šalice bademova mlijeka
• 2 žličice ekstrakta vanilije
• ½ šalice komadića čokolade

• Pećnicu zagrijte na 180 °C. Blago namastite kalup. Naribane tikvice ocijedite i stavite na upijajući papir kako biste se riješili viška vode. Izmiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli miksajte jaja, šećer, maslinovo ulje, bademovo mlijeko i ekstrakt vanilije. Umiješajte tikvice. Dodajte suhe sastojke. Tijesto izlijte u kalup i pecite 45 do 50 minuta. Poslužite na sobnoj temperaturi. Ako želite vegansku inačicu ovog recepta, jaja zamijenite sa 1/4 šalice mljevenih sjemenki lana namočenih u šalici vode 10 minuta - pričekajte da se zgusne. U mokre sastojke dodajte 2 žlice jabučnog octa, a u suhe dodatnu žličicu praška za pecivo. Ova verzija bit će vrlo vlažna pa pazite da ne ostane sirova u pečenju.

KRALJICE LJETA Tko bi rekao da tikvice tako dobro idu i za desert?
Story Press 

Čokoladna torta s tikvicama by Clotilde Dusoulier

• 115 g maslaca sobne temperature
ili ½ šalice maslinova ulja
• 240 g oštrog brašna
• 60 g kakao praha
• 1 žličica sode bikarbone
• ½ žličice praška za pecivo
• ½ žličice morske soli
• 150 g smeđeg šećera
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 3 žlice jake hladne kave
• 3 velika jaja
• 250 g ribanih tikvica
• 160 g crne čokolade, grubo sjeckane
• šećer u prahu

• Pećnicu zagrijte na 180 °C. Namastite kalup promjera 25 cm. Izmiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Dobro izmiksajte šećer i maslac, tako da postanu pjenasti. Dodajte vaniliju, kavu i jaja. Posebno izmiješajte komadiće čokolade, tikvice i trećinu mješavine suhih sastojaka. Ostatak mješavine suhih sastojaka dodajte u jaja i maslac. Umiješajte tikvice i brašno u tijesto, izlijte u kalup i poravnajte površinu. Pecite 40 do 50 minuta. Pustite da se hladi u kalupu 10 minuta, a potom izvadite iz kalupa. Poslužite na sobnoj temperaturi. Pospite tortu šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom.

KRALJICE LJETA Tko bi rekao da tikvice tako dobro idu i za desert?
Shutterstock 

Kolač od tikvica i cimeta by Lindsay Ostrom

ZA KOLAČ:
• 1 i 1/3 šalice smeđeg šećera
• 1/3 šalice biljnog ulja
• 1 jaje
• 1 šalica mlaćenice
• 1 žličica sode bikarbone
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• ¼ žličice soli
• 2 i ½ šalice oštrog brašna
• 1 i ½ šalica ribanih tikvica
• 1 žlica ribane narančine korice

ZA MRVICE:
• 1 šlica šećera
• 1 i ½ žličica cimeta u prahu
• 2 žlice maslaca

• Pećnicu zagrijte na 160 °C. Iz tikvica istisnite višak vode. Sve sastojke izmiješajte redom kako su navedeni u receptu. Prstima izmiješajte sastojke za mrvice. Pola tijesta ulijte u kalup dimenzija 23 x 33 cm. Posipajte s pola količine mrvica. Ulijte ostatak tijesta i na to stavite ostatak mrvica. Pecite oko 45 minuta.