Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZDRAVLJE

Što ako zdravo skidanje kila znači da možete uživati u crnom vinu?

Autor Nikolina Kunić
Autor Nikolina Kunić

Okosnice ovakve prehrane su jednostruko nezasićene masti, poglavito one iz maslinova ulja, voće, povrće i žitarice bogate prehrambenim vlaknima te, ono najslađe, umjereno konzumiranje crnog vina bogatog antioksidansima

Izvor: Story Press

Jedino pravo i zdravo mršavljenje bez gladovanja i naknadnog jo-jo efekta nemoguće je postići bez pravilne i raznovrsne prehrane. Odabir različitih brzih, radikalnih dijeta često daje kratke rezultate i brzo nas vraća na početak, a ne dovodi do cilja. Iznimno je važno naglasiti da eksperimentiranje u prehrani može biti i opasno, teško te naporno provoditi na duge staze. Nutricionisti, dakle, antropometrijskom i laboratorijskom dijagnostikom te pregledom prehrambenih navika točno znaju što i kako treba mijenjati.

Prvi i možda najvažniji dio plana prehrane jest planiranje obroka. Posebno je važno paziti da imamo pet obroka na dan (doručak, međuobrok, ručak, međuobrok, večera) te odabrati što ćemo jesti ujutro, tijekom dana i navečer. Obroci bi se trebali temeljiti na nerafiniranim i prirodno uzgajanim namirnicama te sadržavati ribu, meso, povrće i voće.

Izvor: Profimedia

Doručak je prvi i najvažniji obrok u danu te prvo pravilo uravnotežene prehrane. Jako je važno započeti dan obrokom koji će nam dati energiju, pokrenuti metabolizam, koji će nas držati sitima nekoliko sati nakon buđenja. Nakon doručka, kao i nakon ručka, obavezno uvodimo međuobroke. Oni nam pružaju sitost tijekom dana, metabolizmu omogućuju stalni rad pa uz njih manje jedemo na glavnim obrocima. Ručak je središnji dio dana i nikako ne može biti spojen s večerom u kasnim poslijepodnevnim satima. Svakako pojedite kompletan cjelovit obrok mesa ili ribe s prilozima te po mogućnosti i juhu. Uz glavni obrok uvijek nastojte imati neku sezonsku salatu. Večera nam je iznimno važna - birajte laganu proteinsku večeru (meso ili riba, mliječni proizvodi, soja) s povrćem niskoga glikemijskog indeksa (razne salate).

Drugi dio planiranja u postavljanju ciljeva jest odabir količine i namirnica. Treba biti praktičan i birati sezonske i lokalne namirnice, ali i jasno definirati poželjne i nepoželjne skupine namirnica na jelovniku. Važno je, pogotovo u prvom dijelu uvođenja promjena prehrane, izbaciti alkohol, smanjiti udjel šećer u hrani i piću, uvrstiti više povrća te, umjesto slatkog voća, jesti orašaste plodove. Posebno je važno piti dovoljno tekućine, a uz vodu ili mineralnu vodu s limunom dobar izbori su i biljni čajevi. Gubitak tjelesne težine od pola do jednog kilograma tjedno ne bi trebao nikako štetiti našem zdravlju. Kako bismo to postigli, trebamo smanjiti unos kalorija za oko 3500 do 7000 tjedno, što znači manji unos za oko 500 do 1000 kalorija od prosječne dnevne potrošnje.

Izvor: Profimedia

Pravilna prehrana je važan dio brige o zdravlju i izgledu, a mnoge dobro planirane namirnice sadrže sastojke koji pomažu u sprečavanju preuranjenog starenja i štite od nastanka mnogih bolesti. Postizanjem optimalne tjelesne težine na zdrav način, bez gladovanja, i dobro balansiranom prehranom utječemo na gubitak masnog tkiva te se samim time smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i drugih najčešćih kroničnih bolesti suvremenog svijeta. Zdravim kombinacijama namirnica i redovitim obrocima djelujemo povoljno na probavni i imunosni sustav te smanjujemo upalne i degenerativne procese u organizmu.

Povezane vijesti

Izbor Urednika

Royals