Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Palma zlata vrijedna

Autor promo

Održan je prvi Ponta Lopud festival

 Izvor: Ponta Lopud Press

Malo je filmskih festivala u svijetu gdje mladi glumci i redatelji imaju priliku satima se družiti s redateljima čiji su filmovi osvajali najuglednije nagrade i opušteno s njima raspravljati o detaljima profesije. Upravo takvu privilegiranost iskusili su sudionici prvog Ponta Lopud festivala, od 1. do 5. srpnja održanom na otočiću Lopud. Zamišljen je kao neformalni ali vrlo kreativni skup petnaest filmaša iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova, koji su već ostvarili respektabilne karijere u domaćim i međunarodnim produkcijama, a njihov mentor na Ponta Lopud festivalu bio je poljski redatelj Pawel Pawlikowski, čiji je film “Ida” 2015. osvojio Oscara. Njegovim puno poznatijim filmom “Hladni rat” otvoren je festivalčić na Lopudu, a projekcija pod zvjezdanim nebom među zidinama impresivno renoviranog franjevačkog samostana, uistinu je bila jedinstveni doživljaj. Iz Hrvatske na Lopud su pozvani redateljice Dana Budisavljević i Dubravka Turić te glumci Iva Mihalić i Toni Gojanović, koje je Pawlikowski oduševio neposrednošću i iskrenošću.

Naime, za vrijeme master classa otkrivao im je detalje metode rada na svom filmu “Moje ljeto ljubavi”, kao i male trikove zanata, a sa sudionicima festivala opušteno se družio i na koktelu u hotelu Lafodia te na večerama u restoranu Mandrač.

 Izvor: Ponta Lopud Press

“Miro Purivatra uistinu zna okupiti ljubitelje filma, već sam dolazio na Sarajevo Film Festival, pa kada me pozvao da dođem na Lopud, nisam se puno premišljao. Drago mi je da sam dobio priliku biti prvi predavač na master classu za ove mlade i talentirane ljude jer i oni meni prenose svoju dobru energiju” - kaže redatelj Pawlikowski koji u Varšavi podučava studente na Wayda Film School.

Ideja za organizaciju ovog boutique-festivala nastala je u neformalnim pandemijskim druženjima obitelji Purivatra i Bogdanović, a direktoricu Ponta Lopuda, Tildu Grossel Bogdanović osobito je ganuo golemi buket cvijeća i dirljiva zahvala mještana Lopuda jer je na otočiću na kojem živi dvjestotinjak stanovnika organizirala jedinstveno umjetničko događanje i animirala lokalne ugostielje da se gastronomskom ponudom uključe u održavanje festivala. Uistinu, nesvakidašnje su scene da obalom šeću oskarom nagrađeni redatelj Danis Tanović, glumci koje prepoznaju iz filmova i tv serijala, da pod krošnjom smokve knjigu čita meksički redatelj Michel Franco, niti da držeči se za ruke neometano prolepršaju Pawel Pawlikowski i njegova supruga, model i glumica Malgosia Bela.

“Ne želimo biti veliki festival poput Cennesa ili Sarajeva. Namjera nam je na Lopudu razvijati festival na kojem će se ljudi družiti, razmjenjivati ideje i stvarati nove projekte” - kaže Mirsad Purivatra, suosnivač Ponta Lopuda. Stabalce palme koje su sudionici festivala posadili u lokalnom parku prvo je u nizu koje će budući gosti Festivala svake godine ostaviti na otoku. Pa ako i nikad ne osvoje Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, njihova zelena čekat će ih na festivalu na Lopudu.

Magazin

Royals