Od početka ljeta je prošlo mjesec dana, što znači da još uvijek imamo vremena za odabir prekrasnih lokacija na našoj obali.

Na obali Jadrana nalaze se brojni dragulji, koje tek treba posjetiti. Vjerujemo da ima i onih koji još nisu bili na Visu. Upravo zato vas mi vodimo ondje, barem virtualno. Uz prekrasne fotografije, donosimo vam i TOP 5 plaža otoka Visa, koje vrijedi posjetiti kada odlučite zapičiti do ovog prekrasnog otoka. Kako kažu domaćini, jednostavnost življenja, pa čak i u najprometnijem turističkom razdoblju, je ono što čini Vis drugačijim od ostalih turističkih destinacija.

1. STINIVA

Ovu ste plažu sigurno barem jednom vidjeli na Instagramu. Ovo mjesto je jedno od onih koji spadaju u najfotogeničnije plaže Lijepe Naše. Gledano s morske strane Stinivu zatvaraju dvije visoke kamene litice u najbližoj točki međusobno udaljene niti četiri metra. Između njih nazire se šljunčana plaža, ali tek kada se uplovi kroz prolaz ona se ukaže kao oblucima popločano gledalište rimskog amfiteatra. S kopnene strane u nju se spušta strmom a na trenutke i vrlo zahtjevnom kozjom stazom, stoga dobro razmislite hoćete li u ovu pustolovinu s malim djetetom jer ćete ga uzbrdo morati nositi na leđima.

2. PRITIŠČINA

Čisto i tirkizno more, stijene, sunčeve zrake? Može! Pritišćina je malena, ali jedna od najljepših viških uvala. Nalazi se na južnoj strani otoka. Boje mora fasciniraju, posebno zbog stijena koje reflektiraju svjetlost ispod površine i tako daju neobične ali očaravajuće tonove plave i zelene boje. Okružena prekrasnim kućicama idealna je za pohvaliti se Instagram zajednici, koja će vas sigurno pitati gdje se nalazite.

3. SREBRENA

Plaža Srebrena se nalazi u istoimenoj uvali u blizini malog turističkog naselja Rukavac, jedna je od najljepših i najpopularnijih plaža na otoku Visu i upravo se zato našla na našem trećem mjestu. Uvala je okrenuta je prema otvorenome more pa su valovi, koji tijekom zime valjaju kamenje stvorili na žalu prelijepe oblutke po čemu je plaža i dobila ime. Stijene su i na ovoj plaži neizbježne, što ju uistinu čini posebnom. Za razliku od Pritiščine, na ovoj plaži nema dodatnog sadržaja, već je stvorena kao savršena oaza mira. Skrovište od jakog sunca potražite ispod borove šume koja se nalazi u pozadini plaže i prepustite se zrikavcima, šumu valova i prekrasnom suncu.

4. PLAŽA MILNA

Milna je malo turističko naselje smješteno u lijepoj uvali na južnoj strani otoka Visa, s pogledom na horizonte otvorenog mora. Najbliža plaža je pješčana plaža u samom zaljevu, koja se također zove Milna. U blizini se nalazi nenaseljeni otočić 'Veli Budihovac' koji krije dvije ljupke šljunčane plaže i mnoga skrivena mjesta za kupanje. To je vjerojatno plaža najpogodnija za djecu na cijelom otoku Visu, uglavnom zbog dugog plićaka koji se pruža više od 30 metara od obale, ali i zbog lijepog, finog, čistog i mekog pijeska.

5. KOMARČA

Ukoliko želite izbjeći gužvu i sami uživati na plaži, ovo je pravi izbor za vas! Tirkizno more i maleni poluotočić savršeni su opis ove plaže. Na prvu izgleda vrlo avanturistički, ali je do nje vrlo lako doći i odličan je izvor ako ste se na plažu uputili autom. Idealna je za rasprostiti ručnik, otvoriti najdraže vam ljetno štivo i uživati bez buke, gužve i pretrpane plaže.