Svima je već vrlo dobro poznato da je jedno od omiljenih televizijskih lica, KarmelaVukov-Colić, vrsna kuharica koja se može pohvaliti time da je potkraj prošle godine ukoričila više od 120 obiteljskih recepata u svoju prvu objavljenu knjigu recepata ‘Kuhinja života’.

Upravo je zbog toga simpatična Karmela, koja je 7. srpnja proslavila 53. rođendan, bila je naša idealna sugovornica kada je riječ o receptima. Ljeti vjerojatno nitko ne želi provoditi previše vremena u kuhinji pa nam je Karmela otkrila tri lagana, jednostavna recepta kako bismo u najtoplijem dobu godine uživali punim plućima i zdravo se hranili, a jedan od recepata - rižot od dagnji, bit će i u njezinoj novoj kuharici koja će izići potkraj godine.

Karmela Vukov-Colic obozava kuhati
Privatni album 

- Ljeti se hranimo drukčije nego zimi. Prvo, stoga što imamo obilje divnih namirnica, a potom i zato što je vruće pa se malo kome da stajati uz štednjak. Ljeti su to uglavnom salate, riba, brzo pripremljena tjestenina ili rižota.  - govori nam ova Zagrepčanka. 

'Kuham svaki dan pa je jelovnik stvarno raznolik. Slastice mi nisu omiljene za pripremu, puno više od slatkog ljeti volim ukusne salate ili ribu', dodaje.

- Svi koji me poznaju znaju da me istinski vesele tradicija i kuhinjska pomagala. Ova je daska djelo majstora iz Orašja, izrađena je od abonosa, tisućama godina starog hrasta izvučenog iz mulja Save i potom obrađenog. Riječ je o drvu koje mijenja boju, postaje gotovo crno i dvostruko tvrđe nego običan hrast. Hrast koji je tisućljeća proveo u takvim uvjetima iznimno je čvrst i otporan. Dasku mi je darovao kolega i prijatelj Darko Puharić, s kojim dogovaram i kuharsku radionicu starih jela vinkovačkih rimskih careva - govori s nestrpljenjem Karmela koja se osvrnula i na pandemiju izazvanu koronavirusom.

Karmela Vukov-Colic s omiljenom daskom
Privatni album 

- Kada je o pandemijskom razdoblju riječ, nekako sam ga lako prošla, iako moram reći da mi sad već ide na živce. Probio je sve rokove tolerancije! U njemu sam, kao i većina, bila više kod kuće i s djecom, pekla kruh od domaćeg kvasca, preboljela koronu, cijepila se, radila od kuće, osjećala se zakinutom za milijun stvari (predstave na čekanju i putovanja u planu, primjerice). Ono što nisam - a to je možda tajna preživljavanja pandemijskog ludila bez većih psihičkih drama - gledala javljanja stožera, niti pratila brojeve zaraženih, gledala vijesti, čitala portale koji su o tome pisali. Jednostavno sam odlučila da na svijetu postoji gomila boljih i pametnijih stvari koje mogu zaokupiti moju pozornost. I, eto, potpuno sam dobro - priznaje nam, ali i otkriva kakvo je ljeto čeka.

- Ljeto ću, kao i svako, provesti i ovdje i tamo. Imam nekoliko planiranih odlazaka na more, najčešće vezanih uz lijepa druženja i radionice. Prva me vodi na Zlarin i Krapanj. Prošle sam godine na Zlarinu održala dvije krasne radionice s tamošnjom djecom, a ove se godine radionice, baš kao i projekt otoka bez jednokratne plastike, proširuju na Krapanj. Jedva čekam - zaključila je Karmela koja je našim čitateljima otkrila tri recepta koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

Salata od hobotnice by Karmela Vukov-Colic
Privatni album 

SALATA OD HOBOTNICE

• 1 hobotnica očišćena, zamrznuta
• ½ šalice kapara
• 1 ljubičasti luk
• 2 češnja češnjaka
• 1 grančica ružmarina
• lovor, peršin
• koktel rajčice
• dobra kvasina
• dobro maslinovo ulje
• sol i papar
• rukola

• Hobotnicu kuhajte u puno vode, s ružmarinom, lovorom i plutenim čepom. Nemojte soliti. Nakon sat vremena, maknite s vatre i ostavite da se hladi zajedno s vodom. Ocijedite je i narežite na komadiće. Nasjeckanoj hobotnici dodajte luk, češnjak, peršin (sve sjeckano) i kapare. Začinite kvasinom i maslinovim uljem, solju i paprom te poslužite na rukoli uz dodatak koktel rajčica.

Rizoto od dagnji by Karmela Vukov-Colic
Privatni album 

RIŽOT OD DAGNJI

• 250 g mesa dagnji
• 400 g riže
• 2 glavice luka
• 4 češnja češnjaka
• 2 mrkve
• 2 - 3 žlice maslinova ulja
• 1 žlica kvasine
• 4 velike zrele rajčice
• ½ čaše bijelog vina
• sol, papar
• sjeckani peršin
• komadić maslaca

• Luk i češnjak usitnite, mrkvu naribajte pa sve propirjajte na maslinovu ulju. Dodajte kvasinu, pa kad ispari umiješajte rajčicu narezanu na komadiće. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta povremeno miješajući. Dodajte dagnje, vino i peršin te nastavite kuhati pet do deset minuta. Po­sebno u slanoj vodi skuhajte rižu. Neka bude al dente. Ocijedite i umiješajte u umak od dagnji. Po potrebi dodajte još soli i papra. Na kraju ubacite komadić maslaca.