Visoka škola Aspira i StoryGourmet, jedini gastro magazin kojeg stvaraju chefovi, dodjeljuju stipendiju u iznosu od 60 tisuća kuna za preddiplomski stručni studij gastronomije. Nakon pristiglih prijava, stručni žiri odabrao je tri finalista koji će svoju ljubav prema gastronomiji pokazati u finalu 2. rujna, na radionici pod palicom chefa Nikše Bobana.
Jedan od finalista je i Marin Pavletić, 27-godišnji Splićanin koji je nakon završetka srednje pomorske škole u Splitu te dvije godine Pomorskog fakulteta, shvatio da je njegova najveća ljubav ipak kuhanje.
'Od kada sam sa 12 godina izgubio oca, pomagao sam majci u kućanskim poslovima, pa tako i u kuhanju. Od tada raste moj interes za kulinarstvo, počinjem istraživati, čitati kulinarke, gledati kulinarske emisije, i svakodnevno isprobavati nove recepte. Kroz godine, shvatio sam što je ono čime se želim profesionalno baviti, a to nije bilo pomorstvo, već zanimanje kuhara', napisao je Marin u svojoj prijavi za stipendiju.
Živio je neko vrijeme u Irskoj sa suprugom, u potrazi za novim iskustvima i širenjem znanja.
'U Irskoj sam radio kao chef de partie, te sam imao priliku upoznati se i sa internacionalnim jelima. 2018. godine po povratku u Split dobivam posao sous chefa u hotelu Briig, a 2019. dobivam poslovni poziv iz Pizzerije 'Galija', te ondje dobivam ulogu glavnog kuhara, gdje i danas radim', dodaje taj istinski zaljubljenik u gastronomiju.
Na pitanje koliko mu znači ovaj natječaj, prvo se nasmijao i uzdahnuo. 'Ne znam odakle početi. Previše mi znači, već se dugo mislim upisati na to, ali zbog posla i financija jednostavno nisam imao mogućnost za školovanje na Apiri. Nevjerojatno puno bi mi značilo završiti tu edukaciju, a za finale sam spreman! Volim natjecateljski duh i znam kako je raditi pod pritiskom tako da, iskreno, jedva čekam', kazao nam je Marin Pavletić.
Studij gastronomije na Aspiri omogućuje studentima da nauče tajne gastronomije i enologije u kreiranju kompletnog turističkog doživljaja te ih upoznaje s poviješću različitih svjetskih kuhinja. Završetkom studija Aspirini studenti postaju jedni od prvih menadžera u gastronomiji u Hrvatskoj jer, osim kulinarskih vještina, na studiju stječu i znanja iz područja marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima te su u potpunosti spremni za izradu poslovnog plana.
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju