Visoka škola Aspira i StoryGourmet, jedini gastro magazin kojeg stvaraju chefovi, dodjeljuju stipendiju u iznosu od 60 tisuća kuna za preddiplomski stručni studij gastronomije. Nakon pristiglih prijava, stručni žiri odabrao je tri finalista koji će svoju ljubav prema gastronomiji pokazati u finalu 2. rujna, na radionici pod palicom chefa Nikše Bobana.

Jedan od finalista je i Marin Pavletić, 27-godišnji Splićanin koji je nakon završetka srednje pomorske škole u Splitu te dvije godine Pomorskog fakulteta, shvatio da je njegova najveća ljubav ipak kuhanje.

Marin Pavletic s Oljom Martinic na GastroAdventu
Privatni album Marin Pavletić s Oljom Martinić na GastroAdventu

'Od kada sam sa 12 godina izgubio oca, pomagao sam majci u kućanskim poslovima, pa tako i u kuhanju. Od tada raste moj interes za kulinarstvo, počinjem istraživati, čitati kulinarke, gledati kulinarske emisije, i svakodnevno isprobavati nove recepte. Kroz godine, shvatio sam što je ono čime se želim profesionalno baviti, a to nije bilo pomorstvo, već zanimanje kuhara', napisao je Marin u svojoj prijavi za stipendiju.

Živio je neko vrijeme u Irskoj sa suprugom, u potrazi za novim iskustvima i širenjem znanja.

Marin Pavletic sa suprugom Andreom
Privatni album 

'U Irskoj sam radio kao chef de partie, te sam imao priliku upoznati se i sa internacionalnim jelima. 2018. godine po povratku u Split dobivam posao sous chefa u hotelu Briig, a 2019. dobivam poslovni poziv iz Pizzerije 'Galija', te ondje dobivam ulogu glavnog kuhara, gdje i danas radim', dodaje taj istinski zaljubljenik u gastronomiju.

Na pitanje koliko mu znači ovaj natječaj, prvo se nasmijao i uzdahnuo. 'Ne znam odakle početi. Previše mi znači, već se dugo mislim upisati na to, ali zbog posla i financija jednostavno nisam imao mogućnost za školovanje na Apiri. Nevjerojatno puno bi mi značilo završiti tu edukaciju, a za finale sam spreman! Volim natjecateljski duh i znam kako je raditi pod pritiskom tako da, iskreno, jedva čekam', kazao nam je Marin Pavletić.

Marin Pavletic
Privatni album 

Studij gastronomije na Aspiri omogućuje studentima da nauče tajne gastronomije i enologije u kreiranju kompletnog turističkog doživljaja te ih upoznaje s poviješću različitih svjetskih kuhinja. Završetkom studija Aspirini studenti postaju jedni od prvih menadžera u gastronomiji u Hrvatskoj jer, osim kulinarskih vještina, na studiju stječu i znanja iz područja marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima te su u potpunosti spremni za izradu poslovnog plana.