Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatnik osvaja srca hitom "Slavonija ravna": PlayStation smo zamijenili tamburicama

Grupa Zlatnik, koja će svojom mladenačkom energičnošću, neodoljivim šarmom te snažnom emocijom prema tradicionalnom tamburaškom zvuku pokoriti glazbenu scenu i dokazati da izvornoj glazbenoj priči nikad neće odzvoniti.

 cover-collage1(40) Izvor: Neja Markićević/Cropix

Dugo se na domaćoj estradi nije stvorilo novo mlado lice koje ne pokušava konkurirati svjetskim glazbenim trendovima ili regionalnim narodnjacima. Sad su se pojavila čak petorica mladića, okupljena u grupu Zlatnik, koji će svojom mladenačkom energičnošću, neodoljivim šarmom te snažnom emocijom prema tradicionalnom tamburaškom zvuku pokoriti glazbenu scenu i dokazati da izvornoj glazbenoj priči nikad neće odzvoniti. Potvrdili su si to na koncertima posljednjih godina po cijeloj državi, a sad planiraju osvojiti i glazbene top ljestvice novim singlom "Slavonija ravna".

- Unatoč mnogim pjesmama inspiriranim tematikom Slavonije i odlaska iz domovine, željeli smo izraziti nadu u povratak i bolje sutra. "Slavonija ravna" je, baš kao i naš prethodni singl "Šuma stara", inspirirana doživljajem tradicije, običaja i životnog stila u slavonskom kraju. Nećemo se ograničavati samo na određeno područje, nastavit ćemo stvarati pjesme s univerzalnijom tematikom kako bi ljudi iz svih krajeva koji vole tambure i pravu tamburašku glazbu mogli uživati u njoj, ističe Matija Frdelja, pjevač koji u grupi svira brač.

 NMC_9854 Izvor: Neja Markićević/Cropix

Upravo je rođeni Zagrepčanin s prijateljem Ivanom Marčecom i zajedničkom prijateljicom prije tri godine došao na ideju na osnuju grupu. U početku su snimali obrade tradicionalnih pjesama, sastav se proširio, prijateljica je nastavila karijeru u drugom smjeru, a petorica članova benda stvorili su raznolik repertoar fokusiran na kvalitetnu izvedbu široke lepeze glazbenih žanrova - od tradicionalne narodne glazbe do pop i rock hitova. Upravo to bio je najbolji test tržišta i priprema za pohod na estradu.

- Krenuli smo u projekt okupljeni iz ljubavi prema glazbi i vrhunskoj zabavi. To je naša sreća; svirka nas veseli, puni energijom pa ako treba, sviramo i cijelu noć bez prestanka, a mnogobrojna publika i njihove reakcije najbolji su nam bili pokazatelj kakve pjesme vole i koja emocija ih podiže na noge i dira u srce, govori Ivan Marčec, harmonikaš i šef grupe Zlatnik koja od osnutka redovito nastupa po cijeloj Hrvatskoj, uveseljavajući ljudima razne važne životne trenutke - krštenja, vjenčanja, privatne zabave... a posljednjih mjeseci savjesno rade na vlastitom glazbenom opusu. Krenuli su prošle godine sa singlom "Ljubim jednu bećaricu", objavili su i prigodnu blagdansku pjesmu "Dah anđela", a početkom godine snimili su i spot za treći singl "Šuma stara". Čim su epidemiološke okolnosti u državi dopustile, Zlatnik je počeo punom parom nastupati, a nadaju se istom ritmu svirki i u predstojećim mjesecima.

 NMC_0263 Izvor: Neja Markićević/Cropix

Uz osnivače benda Matiju Frdelju i Ivana Marčeca, važan dio Zlatnika su i basist Mihael Bolešić, pjevač i svirač kontre Bruno Vuger te jedini Slavonac u grupi David Ivanišević, pjevač i svirač brača.

- U glazbi sam od malih nogu, a ljubav i strast prema tamburici donio sam iz Slavonije. Sve je počelo spontano kad sam došao na studij u Zagreb. Ne trčimo za novcem nego stvaramo i izvodimo glazbu iz ljubavi i poštovanja prema tradiciji, ističe David koji paralelno privodi kraju studij poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu. I ostali momci brinu o obrazovanju. Ivan je diplomirao projektni menadžment, Bruno studira gitaru na Sveučilištu u Mostaru, a Matija završava studij književnosti i informacijske i komunikacijske znanosti. Ipak, Zlatnik je trenutačno svima na prvome mjestu.

- I ja sam počeo svirati kao mali na nagovor tate koji je bio zabrinut što sam puno vremena provodio uz PlayStation, pa mi je sugerirao da odem sa starijim bratom na probu u lokalno kulturno-umjetničko društvo i ondje se rodila goruća strast za glazbom koja je vjerojatno oduvijek bila u meni, s obzirom na to da mi se dobar dio obitelji aktivno bavi glazbom, objašnjava Matija koji je zbog glazbe proputovao svijet - od Azorskih otoka do Kine, a posljednje vrijeme se posvetio pisanju glazbe i tekstova, dok Ivan i Bruno glazbenom umijeću podučavaju mlade naraštaje.

- Nema veće nagrade nego vidjeti i ljude ispunjene srećom nakon našeg višesatnog nastupa. Zbog toga se glazbom bavimo, zbog toga sviramo i zbog toga stvaramo svoje pjesme. Najveća nam je želja stvoriti nešto prepoznatljivo i ostaviti trag iza sebe. Kad vidimo koliko nas često uzvanici s neke svirke angažiraju na svojim proslavama, shvaćamo da radimo pravu stvar. Strpljivi smo i marljivi i znamo da naše vrijeme tek dolazi, zaključuje šef sve popularnije grupe Zlatnik Ivan Marčec, koji je već ponio titulu najzgodnijeg domaćeg harmonikaša.

Zlatnik 'Slavonija Ravna'
Izvor: YouTube

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image