Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAGREPČANI SU JEDVA DOČEKALI: Kako samo sjajno izgleda obnovljeni Medvedgrad, uskoro ćete ga moći vidjeti i uživo

Slavna zagrebačka utvrda Medvedgrad potpuno je obnovljena, a od 22. listopada 2021. otvorena je i za sve posjetitelje.

medvedgrad-by-marko-edge-18-880x520 Izvor: Marko Edge

'Zbog radova na obnovi i uređenju posjetiteljske infrastrukture Medvedgrad je zatvoren za posjećivanje', i tako već godinama unazad, stajala je obavijest o radovima u tijeku utvrde koja već osam stoljeća bdije nad Zagrebom.

Tko čeka, taj i dočeka, rekla bi stara poslovica. Zagrepčanima i svim njenim gostima napokon je ponovno na raspolaganju i to u obliku novog, modernog i interaktivnog Centra za posjetitelje.

medvedgrad Izvor: Marko Edge

Drevna utvrda iznad Zagreba potpuno je obnovljena i pretvorena u novi moderni Centar za posjetitelje koji se svečano otvara 22. listopada.

Radi se o investiciji vrijednoj 40 milijuna kuna koja će Zagrepčanima i gostima osigurati mnoštvo sadržaja, što je, kako poručuje MarinaPopijač, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica, početak jedne nove priče Parka prirode Medvednica.

medvedgrad Izvor: Marko Edge

Što je novo unutar zidina?

Već pri samom dolasku na Medvedgrad uočit ćete obnovljene zidine, popločen prilaz i hodne staze, te futuristički Centar za posjetitelje. Tu su novi sadržaji čija je svrha obogatiti edukativno – turističku ponudu na području Parka prirode Medvednica.

Dodatni sadržaji Centra uključuju posebnu ponudu za djecu s dva edukativna programa i pripadajućim interaktivnim dječjim igračkama te mozgalicama koje će omogućiti zabavno učenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima PP Medvednica.

medvedgrad Izvor: Marko Edge

medvedgrad Izvor: Marko Edge

U Velikom – zapadnom palasu nalazi se informacijski centar s info pultom i suvenirnicom. U njegovoj središnjoj dvorani postavljena je muzejska izložba 'Začarana povijest' koja interpretira zanimljivu i bogatu povijest Medvedgrada te samog Parka.

U Malom – istočnom palasu nalazi se stalna muzejska izložba 'Tajne drevne planine', a sastoji se od srednjovjekovne smočnice i kazališta sjena. Posebno atraktivna je Južna kula koja prikazuje prirodne i kulturne vrijednosti i važnosti zaštićenog područja. Kreativni izlošci praćeni interpretacijskim tekstovima izvedeni su dijelom u kompleksnoj multimedijalnoj produkciji.

medvedgrad Izvor: Marko Edge

medvedgrad Izvor: Marko Edge

 U Centru je otvoren i prostor na kojem se mogu odvijati razni programi, radionice, događanja i slično.

Povijest Medvedgrada

Inače, ovo zdanje iznad Zagreba koje često vidimo i kroz oblake, sagrađeno je u 13. stoljeću, a sada ponosno sjajni u novom obnovljenom ruhu.

Medvedgrad Izvor: Robert Anic/PIXSELL

Izgrađen je 1254. godine, nakon katastrofalne provale Tatara koji su u razarajućem naletu poharali ove prostore i do temelja porušili i spalili tadašnji Zagreb, koji se sastojao od građanskog Gradeca i biskupskog Kaptola. Iako izgrađen prvenstveno za zaštitu građana, biskupa i crkvenog blaga, Medvedgrad je zbog svog savršenog strateškog položaja stalno bio u središtu imovinsko – političkih previranja. U svojoj je povijesti promijenio brojne gospodare koji su ga dobivali ili gubili u raznim ženidbenim kombinacijama, kupoprodajama, spletkama ili čak zavjerama. Iako fantastično utvrđen i uvijek spreman za borbu, Medvedgrad nikada nije bio napadnut. Naprotiv, medvedgradski su gospodari svoju riznicu i skladišta nerijetko popunjavali pljačkanjem okolnih sela, a znali su, bilo političkom, bilo oružanom silom, nasrnuti i na sam Zagreb. Najzloglasniji među njima bili su grofovi Celjski, koji su sredinom 15. stoljeća vršili takav teror nad gradom da su mnogi stanovnici Gradeca pobjegli iz svojih domova. Čak i danas podsljemenskim selima kruže zastrašujuće priče o grofici Barbari Celjskoj – zloglasnoj Crnoj Kraljici.

Povezane vijesti

Medvedgrad je napušten 1590. godine, nakon što je utvrdu porušio strašan potres, pa su se njezini posljednji vladari Gregorijanci preselili u puno moderniji i ugodniji dvorac u Šestinama. Od tada utvrđeni grad na brijegu stoljećima propada. Dugo su ga posjećivali samo pustolovi i lovci na blago koje je, navodno, negdje pod gradom sakrila slavna Crna kraljica.

Tek je 1979. počelo sustavno arheološko istraživanje, konzervacija zidina i rekonstrukcija pojedinih dijelova tog hrvatskog srednjovjekovnog burga. Tako je iz ruševina iznikla osmerokutna kapela sv. Filipa i Jakova, južna obrambena kula, palas – palača za stanovanje i još neki dijelovi drevne utvrde.

Godine 1994. pod južnom je kulom podignut „Oltar domovine“, djelo kipara Kuzme Kovačića, u kojem gori vječni plamen u čast svim hrvatskim junacima.

Ostale fotografije Medvedgrada u novom sjaju pogledajte u fotogaleriji, sve zasluge idu kreativnom oku MarkaEdgea:

Povezane vijesti

Magazin

Royals