Sanja Obradović je u rujnu nakon 15 godina rada u banci otvorila bistro Fetiš u Martićevoj ulici u Zagrebu koji nudi bezglutensku hranu. Otkrila nam je što ju je potaknulo na taj veliki životni korak te kakav je jelovnik osmislila.
Kako to da ste nakon 15 godina rada u banci odlučili otvoriti bistro, što Vas je potaknulo na taj potez u ovim pandemijskim vremenima?
Nakon 15 godina bankarske karijere odlučila sam se za potpuni preokret te poželjela nešto sasvim novo. Samoj odluci je prethodila situacija u kojoj sam se i sama prije nekoliko godina našla, gdje sam zbog zdravstvenih razloga morala promjeniti kompletan način prehrane te potpuno izbaciti gluten iz svakodnevnog života. Naime, nakon višemjesečnih posjeta različitim zdravstvenim ustanovama dijagnosticirana mi je intolerancija i alergija na gluten te sam shvatila da moram krenuti razmišljati o tome što i kako jedem. Tako se nekako s vremenom razvila i moja ideja te sam shvatila da mi je nakon 15 godina bankarstva potreban neki novi izazov i mogućnost da sama mogu raditi ono što volim i što me čini sretnom i u privatnom životu.
Kako sam veliki ljubitelj putovanja i istraživanja novih gastro destinacija na mjestima koja sam na putovanjima posjećivala, počela sam razmišljati kako u Zagrebu drastično nedostaje malih bistroa koji nude jednostavne zalogaje i posebne opcije za ljude koji se hrane na specifičan način bilo da se radi o posebnim prehrambenim potrebama zbog zdravstvenih razloga ili jednostavno osjećaju potrebu konzumirati alterntivne načine prehrane.
Iako smo se suočili s pandemijom koja je dodatno promjenila navike ljudi i uzrokovala poteškoće poduzetnicima u poslovanju, ja sam u svemu tome nekako vidjela priliku za nečim novim i mogućnosti da realiziram svoju viziju i ideju koja je u meni uvijek bila prisutna.
Je li prednost što ste ekonomistica po struci pa ste mogli neke izračune napraviti, procijeniti rizike?
Kao ekonomist imala sam dobru podlogu za detaljne analize i osmišljavanje ovog projekta na način da sam uzela u obzir sve prednosti i izazove što mi je olakšalo i pomoglo u izradi poslovnog plana uzevši u obzir i sve rizike koji su bili prisutni. Iako papir trpi sve, uvijek postoji rizik da procjena bude pogrešna, no imala sam dovoljno hrabrosti da se upustim u cijelu priču.
Kako su reagirali Vaši bližnji, tko Vam je bio najveća podrška?
Najveća podrška su mi bili prijatelji, a naravno i obitelj koja je uvijek sve moje odluke podržavala i pomagala da realiziram ono što sam odlučila.
Kako ste odlučili za Martićevu (Bauerovu 9) kao lokaciju i odakle ideja za naziv bistroa?
Nije tajna da je Martićeva unazad nekoliko godina jako popularni dio grada, no nije samo to presudilo kod odabira lokacije jer Martićeva za mene ima puno posebnije značenje od trenutne atraktivnosti lokacije. Martićeva je kvart gdje sam rođena i provela više od pola svog života, ovo je centar grada, a opet nekako sve odiše kvartovskim ugođajem.
Ideja za naziv se razvila tako što sam željela da ime bude zvučno, efektno, možda čak i malo provokativno, a da ipak ima neko povezano značenje. Fetiš može biti obožavanje prema različitim stvarima, pa tako i prema hrani, piću, lijepim stvarima, što su sve nekako i moji mali fetiši i sve skupa mi je imalo smisla.
Hrana u bistrou je bez glutena jer takvu Vi konzumirate zadnjih 15 godina zbog alergije na gluten. Kako ste otkrili tu alergiju i je li na početku prilagodba bila teška?
Prije nekoliko godina suočila sam se sa zdravstvenim problemom koji mi je jako utjecao na zdravlje i kompletnu prehranu jer sam otkrila da imam intoleranciju i alergiju na hranu koja sadrži gluten, ali i šećere koje sam jedno duže vrijeme kompletno morala izbaciti iz prehrane. I sama sam mjesecima bila gladna dok nisam počela osmišljavati i testirati recepte i hraniti se na taj način. Nije bilo lako, ali se pokazalo kao odlična baza za sve što je uslijedilo dalje, na zdravstvenom, a i poslovnom planu.
Kakav izbor hrane i napitaka nudi Vaš bistro te čiju pomoć imate pri pripremi?
U ponudi nudimo razne slatke opcije za doručak poput banana breada, browniea ili pak veganske Fetiš zdjele, kombinacije kreme od indijskih oraščića i voća te domaće granole i kokosa. Osim klasičnih slastica s opcijama bez rafiniranih šećera, radimo i sirove kolače koji su pogodni za vegane ili ljude koji ne konzumiraju laktozu. Od slanih zalogaja, tu su jutarnji pekarski proizvodi i jednostavna jela poput domaće sirnice, poznatih francuskih quicheva u vege i mesnoj varijanti, ali i nešto modernija jela poput avokado sendviča sa jajima ili lososom, domaćih focaccia sendviča.
U pripremi već imamo i nove zalogaje koje planiramo uvesti u redovnu ili sezonsku ponudu. Bitno je spomenuti da radimo i vlastite hladno prešane prirodne sokove na bazi voća i povrća. Za pripremu jela zadužene smo slastičarka Dunja i ja, a za posebnu specialty kavu i različitu ponudu bezalkoholnih i alkoholnih pića zaduženi su naši simpatični dečki Martin i Miro. Ponuda pića nam je zaista šarolika pa sam se tako odlučila za specialty kavu domaćeg branda Lively Roasters što je bio pun pogodak jer danas već mnogi govore da ovdje piju najbolju kavu u gradu.
Dodatno, ponudu pića sam dodatno proširila i sa zaista odličnim vinskim etiketama domaćih probranih vinara jer i sama obožavam vina. Tu su i odlične kraft pive popularnih domaćih pivara Brlog iz Zadra kao i neizostavna Nova runda. Kao šećer na kraju imamo odličnu koktel kartu koktela od klasika do signature koktela za koje radimo sami domaće sirupe.
Zapravo ste praktički bili sam svoj majstor pri otvaranju Fetiša jer ste sami osmislili i izgled interijera i izgled loga?
Od početka sam imala vrlo jasnu viziju što želim i kako sve skupa treba izgledati pa je bilo vrlo teško prepustiti nekome drugome da realizira moje zamisli koliko god stručan bio u svom popdručju, a i sama činjenica da sam poprilično tvrdoglava i perfekcionistica, vodila je jedinom logičnom rješenju da ipak sama pristupim izradi i realiziram svoje ideje. Moram priznati da, iako nije bilo ni lako ni jednostavno, nisam požalila zbog te odluke i truda jer je konačni rezultat bio upravo ono što sam zamislila.
Kakva je zasad posjećenost, kako ste zadovoljni s obzirom da ste otvorili bistro prije više od mjesec dana? Hvale li Vaše mušterije ideju s obzirom da sve više ljudi ima problema s glutenom?
Zasad je zaista sve odlično, a najviše me vesele pozitivni komentari naših gostiju koji redom hvale sve iz ponude kao i ugodan ambijent i uređenje. Ono što me dodatno čini sretnom je činjenica da ljudi koji imaju problema s glutenom imaju novo mjesto gdje mogu bez straha uživati i konzumirati naše slasne zalogaje, ali da i svi ostali koji nisu primorani izbaciti gluten iz prehrane hvale sve iz naše ponude i ne primjećuju nikakvu razliku u odnosu na druge slične proizvode sa glutenom.
Koje je Vaše omiljeno jelo na jelovniku, a postoji li neko koje su izdvojile, pohvalile mušterije?
Iako se čini kao jednostavna slastica, moj favorit je torta od mrkve i jabuka koja je sočna I bogata okusima. Od slanih zalogaja uvijek ću preporučiti našu domaću sirnicu za koju sami radimo kore.
Gosti pak prednost najviše daju našem signature kolaču Fetiš deliju koji je spoj moussea od bijele čokolade, couliea od malina i pistacijo paste na podlozi od hrskavog keksa te se uvijek traži komad više.