Jeste li čuli za soccu? Riječ je o lepinji bez glutena, poznatoj i kao farinata i panisse, a koja se pravi diljem zapadne Europe, ali i u, primjerice, Argentini i Alžiru. To je zapravo vrlo jednostavno jelo, sa svega tri sastojka - brašno od slanutka, sol i ulje (i voda, ako ćemo baš u detalje) a za izradu treba samo zdjela i pjenjač. Zbog svoje jednostavne izrade, socca je odlična opcija za brzu večeru tijekom tjedna. S druge strane, spojite je s nekim divnim umacima i postaje dovoljno elegantna za zabavu.

Socca okusom malo podsjeća na slanutak, ali nema onaj okus po grahu. Zapravo je okus vrlo blag i da ne znate da od čega je brašno koje se koristi, ne biste odmah pogodili da je riječ o slanutku. Značajnije za okus je kvaliteta maslinovog ulja koje koristite pri izradi…
Soccu možemo raditi u pećnici i na tavi, a rezultati će biti drukčiji. Socca koju radimo na štednjaku dovoljno je gusta da se može koristiti kao kruh za sendvič ili kao kora za pizzu, dok se socca pečena u pećnici više stvrdne pa nalikuje krekeru.

profimedia-0312490704
Profimedia 

Kada se peče na štednjaku, valja koristiti neljepljivu tavu jer se tijesto lako zalijepi. Ako pak koristite pećnicu, radite je na ravnom plehu koji treba ili dobro namastiti ili obložiti papirom za pečenje. Peče se na 220 stupnjeva 15 minuta. Ovu verziju nije potrebno okretati niti prekrivati ​​tijekom pečenja.

U nastavku vam donosimo recept za soccu koja se radi u tavi.

Sastojci:
1.5 šalice brašna od slanutka
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
1 šalica vode

Priprema:
Prvo pomiješamo sve sastojke. U srednjoj posudi pomiješajte brašno od slanutka, 2 žlice maslinovog ulja, sol i vodu. Temeljito miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je gušće od tijesta za palačinke, žlicu po žlicu dodajte još vode, dok ne dobijete konzistenciju tijesta za palačinke. Ostavite tijesto da odstoji 30 minuta prije kuhanja. Potom zagrijte veliku neljepljivu tavu na srednje jakoj vatri. Prelijte tavu s 1/2 žlice maslinovog ulja. Kada je vruće, pecite soccu kao i palačinke - oko dvije minute uz jedno okretanje.
Odmah je spremna za jelo a na lama je kako ćete je poslužiti - uz humus, pesto ili tapenadu, uz pekmez ili uz sjeckana jetrica, kao pizzu ili kao sendvič.