Zasigurno ste se do sada, pri pregledu zanimljivih recepata, nebrojeno puta susreli i s pojmom buttremilk? A znate li što je to buttermilk ili mlaćenica, stepka? Po osnovnoj definiciji to je fermentirano mliječno piće, tekućina koja ostaje nakon izrade maslaca. Danas je to proizvod koji se može pronaći na policama s mliječnim proizvodima i koji je dobrodošao i pri svakodnevnom kuhanju, u pripremi kruha i peciva, kao dodatak za pripremu preljeva za salate, gustih juha, smoothieja ali i jela od mesa...
Okusom je ovaj mliječni napitak blag, nasličniji jogurtu ali tekućije konzistencije, a razlog zašto korisiti mlaćenicu je taj što jelima daje na okusu i teksturi te što potiče razgradnju glutena u tijestu. Ovaj napitak doprinosi i zdravlju jer je izvor vitamina i minerala a zanimljivo je kako je mlaćenica važan sastojak pri pripremi američkih palačinkica te razlog za pripremu tradicionalne danske ljetne juhe koldskål.
Odličan savjet kako se uvjeriti u korisnost mlaćenice je i priprema piletine za pohanje. Dovoljno je komade pilećeg mesa pripremljene za pohanje preko noći ostaviti u hladnjaku uronjene u mlaćenicu koja će zahvljujući djelovanju enzima potaknuti razgradnju bjelančevina u mesu te meso učiniti mekim i podatnim za pripremu. Ovo je i više nego dovoljan razlog za potražiti mlaćenicu ili stepku koja će tako dobro doći i u pripremi ove omiljene salate.