Pod pokroviteljstvom Guillaumea Gomeza, francuskog ambasadora gastronomije Zagreb i Hrvatska su se pridružili tisućama ljudi koji su diljem svijeta, u više od 30 zemalja, nazdravili Augusteu Escoffieru i francuskoj gastronomiji. Ove se godine obilježava 175. godina rođenja “Kuhara kraljeva i Kralja kuhara”, osobe u čiju se čast okupljaju Disciple Escoffier, sljedbenici lika i djela slavnog Escoffiera te epikurjeci diljem svijeta oko istog jelovnika, s istom ambicijom, baš onako kako je prije 109 godina i sanjao otac modernog kulinarstva. U osvrtu na njegov život neizostavno je podsjetiti kako je ovaj kuhar, ugostitelj i kulinarski pisac preobrazio francusku kuhinju radeći s Césarom Ritzom, a ponajviše djelom 'Le Guide Culinaire', kulinarskim vodičem koji se i danas koristi. Kroz svoj je rad promijenio način organizacije rada u kuhinjama uvođenjem brigadnog sustava te kreirao brojne recepte uključujući Pêche Melba, recept izumljen 1893. godine u hotelu Savoy u čast australske pjevačice Nellie Melba.

profimedia-0372578085
Profimedia Auguste Escoffier

Važno je istaknuti i njegov altruizam, brigu za najsiromašnije, pa su iz potrebe da ublaži posljedice siromaštva obitelji mobiliziranih kuhara tijekom Prvog svjetskog rata izradio projekt prvih dobrotvornih večera 'Epikurovih večera'. Upravo je takva večera, Diner d'Epicure, organizirana i u Zagrebu, u francuskoj rezidenciji, gdje su domaćini večere bili francuski veleposlanik, g. Gaël Veyssiere i udruga Disciples Escoffier Hrvatska, a sve s ciljem okupljanjem uživanja u jelima koje je osmislio ovaj otac moderne gastronomije a sve u duhu promicanja izvrsnosti francuske kuhinje diljem svijeta.

StoryGourmet Press Diner d'Epicure Zagreb, večera u povodu proslave 175. obljetnice rođenja Augustea Escoffiera

Posebnost organizacije večere prema Augusteu Escoffieru, osim večere koja se istog dana poslužuje u svim zemljama, je i sam jelovnik koji je svojevrsno umjetničko jelo, činjenica da se dio dobiti donira u dobrotvorne svrhe te da se zdravica održava u čast francuske kuhinje i u nazočnosti kuhara koji večeru i pripremaju. Ovogodišnji izuzetan jelovnik potpisuje chef Nicolas Sale, predsjednik međunarodnog udruženja Disciples Escoffier, a ilustrirala ga je francuska umjetnica Virginie Broquet koja je za motiv odabrala rodnu kuću Escoffiera koja je danas muzej njemu u čast a nalazi se u selu Villeneuve-Loubet, smještenom između Nice i Cannesa.
Zagrebačka je večera započela govorom dobrodošlice veleposlanika Republike Francuske te dodjelom lenti članovima udruge Disciples Escoffier Hrvatska čije je predsjednik chef Mickaël Alix. Lenet je dodijelio Pierre Alain Favre, potpredsjednik Disciples Escoffier International, a lente i priznanja su dobili: g. Gaël Veyssiere, veleposlanik Republike Francuske; chef Mickaël Alix, predsjednik Disciples Escoffier Hrvatska; chef Tomica Đukić, potpredsjednik Disciples Escoffier Hrvatska; Tino Vojaković, direktor Disciples Escoffier Hrvatska; Ivan Đukić, član Disciples Escoffier Hrvatska i vinar Damir Josić. Svečana se večera nastavila sljedovima jela koja potpisuju Nicolas Sale, Michel Roth, Guy Legay i Eddie Benghanem. Zagrebačku su večeru pripremali hrvatski  dok je za slatki kraj bio zadužen francuski slastičar i čokolatijer Emilien Geslin iz zagrebačke Magnolije. Na večeri su se posluživala vina Josić.