Vrlo jednostavan i profinjen desert sastoji se od bresaka, preljeva od maline i sladoleda od vanilije, a ime je dobio po najpoznatijem sopranu viktorijanskog doba, Australki Nellie Melba. Pjevačica koja je uzela prezime Melba u čast rodnoga grada Melbournea (pravo joj je ime bilo Helen Porter Mitchell) bila je omiljena na nekoliko kontinenata, a najveće je uspjehe nizala u
Londonu, Parizu i New Yorku. Recept za poznati desert nastao je krajem 19. stoljeća kada ga je, u čast velike umjetnice, osmislio kultni francuski chef Auguste Escoffier. Premijeru je imao 1892. na svečanoj večeri koju je u čast Nellie Melba priredio Filip I., vojvoda od Orléansa. Priča se da su se slavna pjevačica i jednako slavni kuhar upoznali još 1890. kada je pjevačica odsjela u londonskom hotelu Savoy, gdje je Escoffier radio. Nakon što ju je pogledao u Wagnerovoj operi Lohengrin, na sceni s brodom u obliku labuda, dobio je ideju napraviti desert od bresaka koji bi bio poslužen na ledu isklesanom - u oblik labuda. Nellie Melba je inače bila poprilično hipohondrična. Posebno je pazila, razumije se, na zdravlje grla, pa je i sladoled koji je obožavala, Escoffier “utoplio” breskvama. Desetak godina kasnije Escoffier je postao glavni chef u Ritz Carltonu, gdje je recept usavršio i učinio popularnim.

Sastojci
150 ml slatkog vrhnja
1/2 žličice ekstrakta od vanilije
40 g šećera u prahu
3 kuglice sladoleda od vanilije
100 ml pjenušca ili prosecca
2 breskve
75 g malina
1 žlica listića badema
Za preljev:
75 g malina
1 žličica šećera
sok 1 limete

Priprema
Čašu za desert stavite u zamrzivač da se dobro ohladi. Pripremite preljev: stavite maline, šećer i sok limete u blender pa miksajte dok ne nastane pire. Po potrebi dodajte malo vode. Zatim izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom i vanilijom u čvrst šlag pa ga stavite u slastičarsku vrećicu. U rashlađenu čašu ulijte alkohol pa slažite slojeve sladoleda, kriški bresaka, malina, preljeva od
malina i šlaga. Pospite poprženim listićima badema.

Peach Melba, slavna slastica
Profimedia